Ινστιτούτο Κύπρου: Ανακάλυψη σωματιδίων που επηρεάζουν το κλίμα
24 Μαΐου 2022, 13:22
Στην ανακάλυψη ατμοσφαιρικών σωματιδίων που επηρεάζουν το κλίμα της Γης προέβησαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετέχοντας σε διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο μηχανισμό σχηματισμού και ανάπτυξης σωματιδίων στην ανώτερη τροπόσφαιρα, μέσω μιας απρόσμενης συνέργειας μεταξύ ατμών νιτρικού οξέος, θειικού οξέος και αμμωνίας.
Μεταξύ της διεθνής ομάδας ερευνητών, συμμετείχαν επιστήμονες από το Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) και από το Max Planck Institute for Chemistry της Γερμανίας.
Το πόρισμα της μελέτης
Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση του αριθμού των ατμοσφαιρικών σωματιδίων επηρεάζει το κλίμα της Γης, μέσω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός και του σχηματισμού περισσότερων και συνάμα μικρότερων σταγονιδίων στα σύννεφα, καθιστώντας τα νέφη πιο φωτεινά και αυξάνοντας την διάρκεια ζωής τους.
Συγκεκριμένα, τα σωματίδια απελευθερώνονται, για παράδειγμα, από τα ηφαίστεια ή από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά μια σημαντική πηγή πυρήνων συμπύκνωσης νεφών βρίσκεται στην ανώτερη τροπόσφαιρα, όπου αέρια μόρια ενώνονται και σχηματίζουν νέα σωματίδια.
«Παρά τη σημασία που έχουν τα νέφη για το κλίμα, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο ρόλος που διαδραματίζουν τα αέρια-πρόδρομοι στην έναρξη αυτής της διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σωματίδια των ατμοσφαιρικών αερολυμάτων είναι απαραίτητα ως πυρήνες για το σχηματισμό των νεφών, αλλά οι σχετικές φυσικές διεργασίες δεν είναι πλήρως γνωστές», αναφέρεται.
«Υποθέτουμε ότι η πυρηνοποίηση του νιτρικού οξέος, του θειικού οξέος και της αμμωνίας είναι η κύρια πηγή δημιουργίας νέων σωματιδίων σε περιοχές της ανώτερης τροπόσφαιρας όπου η αμμωνία και άλλα αέρια πρόδρομοι απελευθερώνονται από βαθιά καταιγιδοφόρα νέφη, όπως συμβαίνει πάνω από την περιοχή των ασιατικών μουσώνων», δήλωσε ο Jos Lelieveld, Καθηγητής στο CARE-C, του Ινστιτούτου Κύπρου και Διευθυντής στο Max Planck Institute for Chemistry στη Γερμανία.
Ο Δρ. Θεόδωρος Χριστούδιας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο CARE-C, του Ινστιτούτου Κύπρου ανέφερε ότι «αν και τα σωματίδια θειικού αμμωνίου-νιτρικών αλάτων σχηματίζονται τοπικά, μπορούν να ταξιδέψουν από την Ασία στη Βόρεια Αμερική μέσα σε λίγες ημέρες μέσω του υποτροπικού ρεύματος Jetstream», εξηγεί ο φυσικός και ειδικός κλιματικών μοντέλων».
«Ως αποτέλεσμα, τα σωματίδια αυτά μπορούν να σχηματίσουν μια διηπειρωτική ζώνη, που καλύπτει πάνω από το ήμισυ της επιφάνειας του μεσαίου γεωγραφικού πλάτους του Βόρειου Ημισφαιρίου», συμπλήρωσε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα νέα πειραματικά αποτελέσματα και ατμοσφαιρικά μοντέλα του CLOUD μπορούν να συνεισφέρουν στην χάραξη πολιτικών που αφορούν την ανθρωπογενή ρύπανση και να βελτιώσουν την ικανότητα των παγκόσμιων μοντέλων στο να προβλέπουν πώς θα αλλάξει το κλίμα στο μέλλον, συμβάλλοντας, έτσι, στην λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.
Tags: Κλιματική αλλαγή