ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΙΝΓΚ: Συμμετοχή σε πανευρωπαϊκή μελέτη κατά της άνοιας

20 September 2024, 10:16

images

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους €760.000 για μελέτη βελτιστοποιημένων και προσωποποιημένων παρεμβάσεων, με στόχο την καθυστέρηση και ανακούφιση της άνοιας.

'Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει συνολικά το ποσό των €17.500.000 για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου το οποίο, για τα επόμενα 4 χρόνια, θα έχει ως επίκεντρο την άνοια και την ανάπτυξη τεχνικών για προσωποποιημένη, έγκαιρη πρόγνωση και συμβουλευτική.

Στο πανευρωπαϊκό δίκτυο COMFORTage συμμετέχουν 39 εταίροι από 12 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Σλοβενία, το Βέλγιο και η Κύπρος, ενώ πρόκειται να διεξαχθούν 13 πιλοτικές έρευνες.

Το ΙΝΓΚ θα ηγείται της κατηγορίας Γ' η οποία αφορά την μελέτη βελτιστοποιημένων και προσωποποιημένων παρεμβάσεων που στόχο έχουν την καθυστέρηση και ανακούφιση της άνοιας. Θα μελετηθούν οι διαφορές στην κλινική εικόνα, στις κλινικές εξετάσεις καθώς και στην έκφραση μορίων στο αίμα μεταξύ ατόμων που νοσούν με Αλτσχάιμερ, ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένιση και ατόμων που δεν παρουσιάζουν καθόλου απώλεια μνήμης.

Ακολούθως, τα δεδομένα της έρευνας θα αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των υπόλοιπων χωρών, ώστε να αναπτυχθούν ολιστικά μοντέλα υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία θα λειτουργούν προσωποποιημένα για τον κάθε ασθενή και τις ανάγκες του.

Θα εξεταστεί η δυσκολία στην κατάποση

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της μελέτης στο ΙΝΓΚ είναι ότι ο κυπριακός πληθυσμός θα εξεταστεί και στη λειτουργία της κατάποσης. Η δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) εμφανίζεται στην πλειοψηφία των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ, χωρίς εντούτοις να έχει μελετηθεί η εξέλιξή της κατά την ασθένεια και κατά πόσον υπάρχουν ενδείξεις στα αρχικά στάδια. Μέσω αυτής της έρευνας, θα μελετηθεί εάν υπάρχουν αλλαγές στην κατάποση σε πρώιμα στάδια της ασθένειας και πώς αυτές σχετίζονται με άλλους δείκτες καθώς και την εξέλιξη της νόσου.

Της έρευνας στο ΙΝΓΚ θα ηγούνται ο Καθηγητής Γιώργος Σπύρου, Διευθυντής του Τμήματος Βιοπληροφορικής, η Δρ Ελένη Ζαμπά Παπανικολάου, Ανώτερη Νευρολόγος και Διευθύντρια του Τμήματος Νευροεπιδημιολογίας και ο Δρ Ανδρέας Κουππάρης, Ανώτερος Νευρολόγος και Διευθυντής του Τμήματος Νευροφυσιολογίας.

Η ομάδα τους αποτελείται από τους επιστημονικούς λειτουργούς Δρ Μάριο Τομάζου, Δρ Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Δρ Χριστιάνα Χριστοδούλου, και Δρ Ιωάννα Κουσιάππα, τον Ανώτερο Νευρολόγο Δρ Μενέλαο Πίπη, Διευθυντή του Τμήματος Νευροπαθολογίας, την νευρολόγο Δρ Αρχοντία Αδάμου, την κλινική νευροψυχολόγο Δρ Ελένη Δημητρίου, την λογοθεραπεύτρια Δρ Αστέρω Κωνσταντίνου, την νευροφυσιολόγο κα Γαβριέλλα Αλεξάνδρου, τον φυσιοθεραπευτή κ. Δημήτρη Σωκράτους, και τις μεταδιδακτορικές ερευνήτριες Δρ Έλενη Λοϊζίδου και Δρ Σωτηρούλλα Έλληνα.

Η άνοια, η απώλεια δηλαδή της μνήμης και η μείωση της γνωσιακής ικανότητας, επηρεάζει 55 εκατομμύρια ανθρώπους ανά το παγκόσμιο, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 10 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά ενώ στην πλειοψηφία τους τα περιστατικά άνοιας αφορούν την νόσο Αλτσχάιμερ.

Σχετικά Άρθρα