ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σχέση τρόπου ζωής - κοινωνικοοικονομικής κατάστασης με την Υγεία

25 Ιουλίου 2024, 09:19

images

Τον ρόλο του τρόπου ζωής και των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στις αρνητικές επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HRQoL), διερευνά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health.

Τα UPF είναι βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική ποιότητα. Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και ανθυγιεινά λιπαρά και στερούνται φυτικών ινών, πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών.

Η παγκόσμια κατανάλωση UPF συνεχίζει να αυξάνεται, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και σε χαμηλότερο HRQoL.

Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει μια θετική σχέση μεταξύ ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και της βελτιωμένης ψυχικής και σωματικής υγείας.

Όπως αναφέρεται, οι κοινωνικοοικονομικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην κατανάλωση των UPF και να τροποποιήσουν τον αντίκτυπό τους στο HRQoL.

Η τρέχουσα μελέτη περιελάμβανε 1.766 ενήλικες μεταξύ 18 και 78 ετών. Η πρόσληψη UPF από τους συμμετέχοντες στη μελέτη και η HRQoL τους αξιολογήθηκαν. Καταγράφηκαν επίσης κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και της σωματικής δραστηριότητας.

Σχεδόν εξίσου κατανεμημένο μεταξύ των δύο φύλων, πάνω από το 80% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν λιγότερο μορφωμένοι και καπνιστές.

Περισσότερη πρόσληψη UPF από γυναίκες, νεαρούς, ανύπαντρους και καπνιστές

Η υψηλότερη πρόσληψη UPF ήταν πιο κοινή μεταξύ των γυναικών, των νεότερων και ανύπαντρων συμμετεχόντων, των καπνιστών και εκείνων με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αυτά τα άτομα ήταν επίσης πιο πιθανό να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, κορεσμένα και ακόρεστα λίπη, κρέας, πουλερικά, ψάρια και ραφιναρισμένα αλεύρια.

Η υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος, συσχετίστηκαν με βελτιωμένο σωματικό HRQoL.

Αντίθετα, παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με χειρότερη σωματική HRQoL.

Η τρέχουσα μελέτη είναι από τις πρώτες που αναφέρει πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης HRQoL και UPF.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα