ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η στρατηγική Κύπρου για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα

19 Ιουλίου 2024, 16:47

images

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της Ποιότητας του Αέρα στην Κύπρο, αναφέρεται ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Απαντώντας σε ερώτηση το βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο υπουργός σημειώνει ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ετοίμασε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της Ποιότητας του Αέρα στην Κύπρο, το οποίο εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο 2008 από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον Οκτώβριο 2022 το ΤΕΕ, ως η αρμόδια Αρχή, αφού προχώρησε στην απαραίτητη διαβούλευση με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, επικαιροποίησε και αναθεώρησε το κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Ακολούθως αυτό στάλθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για ενημέρωση στη συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε στις 15.2.2023.

Παρακολουθείται η πρόοδος

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόοδος υλοποίησης του εν λόγω Σχεδίου Δράσης παρακολουθείται από το ΤΕΕ, μέσω Τεχνικής Επιτροπής που προνοείται στη σχετική νομοθεσία και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι πέντε συναρμόδιων Υπουργείων (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, και Βιομηχανίας, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Υπουργείο Υγείας), του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ). Στις συνεδρίες καλούνται επίσης, λόγω εμπλοκής με τα θέματα, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Καθορισμός ζωνών

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008 για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και για καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη, το κάθε κράτος μέλος καθορίζει ζώνες και οικισμούς στην επικράτειά του. Η εκτίμηση και διαχείριση της ποιότητας του αέρα πραγματοποιούνται σε κάθε ζώνη και οικισμό. Για την εκπλήρωση της πρόνοιας αυτού του άρθρου, η Κύπρος, σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει καθορίσει μια ζώνη που περιλαμβάνει ολόκληρη την επικράτειά της.

Δεν παρατηρούνται υπερβάσεις οριακών τιμών

Όπως τονίζεται, με βάση τις μετρήσεις των ρύπων που πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Παρακολούθησης Ποιότητας Αέρα του ΤΕΕ, στην Κύπρο (μία ζώνη) δεν παρατηρούνται υπερβάσεις των οριακών τιμών της Οδηγίας, με εξαίρεση τα Αιωρούμενα Σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο 10 μm (ΑΣ10).

Οι υπερβάσεις της οριακής τιμής των ΑΣ10 που παρατηρούνται οφείλονται στα συχνά επεισόδια καταιγίδων σκόνης στην ατμόσφαιρα της Κύπρου.

Το Άρθρο 20 «Ρυπογόνες συμβολές από φυσικές πηγές» της Οδηγίας 2008/50/EK προνοεί όπως τα κράτη μέλη εξετάσουν αν οι υπερβάσεις οριακών τιμών που παρατηρούνται είναι αποδοτέες σε φυσικές πηγές.

Επίσης, στο ίδιο Άρθρο προνοείται όπως τα κράτη μέλη παρέχουν πληροφορίες για τις συγκεντρώσεις και τις πηγές, καθώς και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υπέρβαση οφείλεται σε φυσικές πηγές. Με βάση την πρόνοια της παραγράφου 3 του Άρθρου 20 της Οδηγίας, για την αφαίρεση του μέρους των ΑΣ10 που οφείλεται σε φυσικές πηγές (καταιγίδες σκόνης και θαλάσσιο άλας), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2011 εξέδωσε κατευθυντήριες Οδηγίες. Η Κύπρος, για να αποδείξει ότι οι υπερβάσεις των οριακών τιμών ΑΣ10 που παρατηρούνται στη ζώνη της οφείλονται κυρίως στα επεισόδια καταιγίδων σκόνης, χρησιμοποιεί τη διαδικασία που περιλαμβάνεται στις πιο πάνω κατευθυντήριες Οδηγίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χημική ανάλυση των ΑΣ10.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα