Η πανδημία επηρέασε τα άτομα με ρευματικές παθήσεις
22 Φεβρουαρίου 2021, 15:52
Σχεδόν το ήμισυ από τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας τους χειροτέρευσε κατά την διάρκεια της πανδημίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Σύνδεσμος Κύπρου.
Σημειώνει ότι τα άτομα με ρευματικές παθήσεις αντιμετώπισαν περιορισμούς στην πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι περιορισμοί στην διακίνηση τους οδήγησαν στην υιοθέτηση επιβλαβών για την υγεία συνηθειών τρόπου ζωής.
Τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, προσθέτει, πρέπει να ενισχυθούν για να εξασφαλίσουν ποιότητα στην διαχείριση των ατόμων με χρόνιες ασθένειες κατά την πανδημία .
Όπως αναφέρει, η πανδημία COVID-19 έχει επιφέρει μια πρωτοφανή πίεση στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, για το λόγο αυτό, τα άτομα με ρευματικές παθήσεις έχουν βιώσει μια αρνητική επίδραση στην υγεία τους. 46,6% έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας τους χειροτέρευσε από την αρχή της πανδημίας, 57% κινδύνευσαν να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές και 45,9% να πάθουν κατάθλιψη. Επιπλέον, πολλοί ανέφεραν αυξημένο κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και αύξηση βάρους.
Σύμφωνα με την μελέτη REUMAVID, μιας διαδικτυακής έρευνας στην οποία συμμετείχαν 1.800 ασθενείς από επτά ευρωπαϊκές χώρες 46.6% έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας τους χειροτέρευσε από την αρχή της πανδημίας, 57% κινδύνευσαν να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές και 45.9% να πάθουν κατάθλιψη.
Επιπλέον, πολλοί ανέφεραν αυξημένο κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και αύξηση βάρους.
Περισσότεροι από το ήμισυ των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το προγραμματισμένο ραντεβού με τον ρευματολόγο τους, ενώ στο 1/3 από αυτούς δεν δόθηκε εναλλακτική ημερομηνία.
Τα περιοριστικά μέτρα και o εγκλεισμός έχουν δυσκολέψει τους ασθενείς να ακολουθήσουν τις συμπληρωματικές θεραπείες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία τους. Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους, που έκαναν σωματική άσκηση , την σταμάτησαν κατά την διάρκεια του lockdown, και περισσότεροι από τους μισούς διέκοψαν την ψυχολογική ή ψυχιατρική τους θεραπεία.
Όπως αναφέρεται, σκοπός της έρευνας REUMAVID είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, της έγκαιρης διαχείρισης των ρευματικών παθήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να ενισχύσει την περαιτέρω διαχείριση τους καθώς εξελίσσεται η πανδημία.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούν μόνο να μετρηθούν από τα κρούσματα της COVID-19, αλλά και από τον αριθμό των ανθρώπων που η υγεία τους παραμελείται λόγω των περιορισμένων πόρων για τον χειρισμό και των δυο προβλημάτων. Είναι επιτακτική ανάγκη, σημειώνεται, να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας για να διασφαλιστεί η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης για τις ευπαθείς ομάδες.
Η REUMAVID είναι μια μελέτη που στοχεύει στο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και του εγκλεισμού στην υγεία των ευρωπαίων ρευματοπαθών. Είναι μια διεθνής συνεργασία της οποίας ηγείται το Health and Territory Research του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης σε συνεργασία με 14 ευρωπαϊκούς συλλόγους ασθενών και με την στήριξη της εταιρείας Novartis. Μέχρι τώρα 1800 άτομα από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Ελλάδα Γαλλία ,Ιταλία Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν συμμετάσχει στην πρώτη φάση της μελέτης. Η έρευνα θα συνεχιστεί περαιτέρω καθώς εξελίσσεται η πανδημία, προκειμένου να ακουστεί η φωνή των ατόμων με ρευματικές ασθένειες, να ενημερωθεί ο κόσμος για την κατάσταση της υγείας τους και να ενισχυθεί η υγειονομική πολιτική κατά την διάρκεια της κρίσης.
Tags: Covid-19, Sars-Cov-2, κοροναϊός, κορονοϊός, Κορωνοϊός, πανδημία, ρευματικά νοσήματα