ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς των παιδιών

18 Ιουλίου 2024, 17:13

images

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία των ενηλίκων. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ευεργετική και για την υγεία της καρδιάς των παιδιών.

Μια ανάλυση εννέα προηγούμενων μελετών, συμπεριλαμβανομένων 577 συμμετεχόντων από 3 έως 18 ετών, έδειξε ότι η ενσωμάτωση της μεσογειακής διατροφής για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες, είχε σημαντική σχέση με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ολικής χοληστερόλης, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο περιοδικό JAMA Network. 

Η έρευνα υποστηρίζει περαιτέρω ότι η ενσωμάτωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών νωρίς στη ζωή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικών διαταραχών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, που συχνά προέρχονται από την παιδική ηλικία, λένε οι ερευνητές.

«Οι πρώιμες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ José Francisco López-Gil.

«Η βασική λύση για τους γονείς είναι η σημασία της προώθησης μιας διατροφής πλούσιας σε ολόκληρα τρόφιμα και υγιή λίπη για τη βελτιστοποίηση της υγείας των παιδιών τους και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών».

Γνωρίζοντας τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την καρδιομεταβολική υγεία των ενηλίκων, τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά δίνουν περαιτέρω έμφαση στη σημασία της διατροφής με μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και ψάρι για όλα τα στάδια της ζωής, δήλωσε ο Δρ. Stuart Berger, επικεφαλής τμήματος παιδιατρικής καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων Ann & Robert H. Lurie του Σικάγο.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα