ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Κύπρος από τις πιο «βρώμικες» χώρες σε ρύπους

20 Μαΐου 2024, 17:33

images

Η Κύπρος είναι από τις «βρώμικες»  χώρες της ΕΕ, λόγω του αυξημένου ποσοστού των ρύπων που παράγονται ανά κάτοικο, δήλωσε ο καθηγητής περιβαλλοντικής οικονομίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Cameron Herburn.

Αναλύοντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Green Agenda Cyprus Summit, τους τρόπους για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου, αλλά και για την απεξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα που θα επιφέρει και μηδενικές εκπομπές ρύπων με στόχο την όσο δυνατή προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Herburn, ανέφερε ότι «η Κύπρος και η Πολωνία είναι οι πιο «βρώμικες» χώρες σε εκπομπές ρύπων ανά κάτοικο και ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, λόγω της χρήσης του μαζούτ στην Κύπρο και του άνθρακα στην Πολωνία».

Αναρωτήθηκε πώς γίνεται το 2024 μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια να είναι σε αυτό το μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα και να πληρώνει τόσα χρήματα σε ρύπους, σημειώνοντας ότι «οι κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ε.Ε».

Υδρογόνο για αποθήκευση ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναφερόμενος στη χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο, είπε ότι «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο μπαταρίας δηλαδή για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας».

Ειδικότερα, εξήγησε ότι «το υδρογόνο ως καύσιμο θα αποτελέσει καύσιμο για βαριά οχήματα για τη ναυτιλία,  την αεροπλοΐα και για σκοπούς αποθήκευσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα».

Σχετικά με την αποθήκευση της ενέργειας ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι πρέπει «επειδή είμαστε μικρή και απομονωμένη αγορά και έχουμε απόλυτη ανάγκη την αποθήκευση, να πάμε στην πιο γρήγορη λύση που είναι το σύστημα μπαταριών».

Έξυπνη αποθήκευση σε 1-2 χρόνια

Σχολιάζοντας το πόσο σημαντική είναι η τεχνητή νοημοσύνη στα θέμα ενέργειας, είπε ότι οι σχετικές ενέργειες του υπουργείου θα πρέπει να επικεντρωθούν στο δίκτυο της ΑΗΚ.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για το  δίκτυο της ΑΗΚ ώστε να γνωρίζει τι παράγεται σε πραγματικό χρόνο, για να διοχετεύει την παραγωγή εκεί που χρειάζεται το συγκεκριμένο χρόνο».

Στόχος του υπουργείου, ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, είναι «σε 1-2 χρόνια να έχουμε την έξυπνη αποθήκευση, ώστε να γνωρίζουμε που διοχετεύεται η ενέργεια».

Παράλληλα, είπε ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα γίνουν υβριδικά.

Εξήγησε ότι αυτό θα γίνει μέσω του σχεδίου που προωθεί το υπουργείο και το οποίο τέθηκε ήδη σε διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα.

Στόχος, όπως ανέφερε, είναι «να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να επιλεγεί η εταιρεία που θα εφαρμόσει το υβριδικό σύστημα βάση του οποίου θα μετατρέπεται η ηλιοφάνεια και ο αέρας σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα αποθηκεύεται και θα παρέχεται εκεί που πρέπει για κατανάλωση».

Της Ηρώς Ευθυμίου


Σχετικά Άρθρα