Η δραστηριότητα του ΙΝΓΚ στη θεραπεία ασθενειών με χρήση microRNAs
23 Οκτωβρίου 2024, 09:47
Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) υπάρχουν αρκετά εργαστήρια τα οποία δραστηριοποιούνται ερευνητικά στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών με τη χρήση microRNAs (miRNAs), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μέσα από την έρευνα του Τμήματος Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας για την επαγωγή της γ-σφαιρίνης ως θεραπεία για τις β-αιμοσφαιρινοπάθειες, έχουν εντοπιστεί νέα miRNAs που ρυθμίζουν την παραγωγή της και δύναται να χρησιμοποιηθούν ως πιθανοί θεραπευτικοί παράγοντες, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό».
Προστίθεται ότι «το Τμήμα Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας έχει προχωρήσει στην ανακάλυψη μυϊκών miRNAs ως βιοδείκτες στο αίμα ασθενών με Μυοτονική Δυστροφία Τύπου 1, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου στους ασθενείς».
Σημειώνεται ακόμη ότι το Τμήμα Νευροεπιστημών, σε συνεργασία με το εργαστήριο του Nationwide Children’s Hospital, Οχάιο, ΗΠΑ, εφηύραν ένα καινοτόμο microRNA, το miR871. Το miR871 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης PMP22, της οποίας η υπερ-έκφραση προκαλεί τη νευροπάθεια CMT1A.
«Αυτά είναι μερικά από τα ερευνητικά πεδία του Ινστιτούτου, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην εξέλιξη της αντιμετώπισης διαφόρων πολύπλοκων ασθενειών που διαχειρίζεται το ΙΝΓΚ», υπογραμμίζεται.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου επισημαίνει «τη σημαντική επιστημονική επιτυχία της ανακάλυψης του microRNA και του ρόλου του στη μετα-μεταγραφική ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης», σημειώνοντας ότι γι’ αυτή την ανακάλυψη, το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2024 απονεμήθηκε σε δύο Αμερικανούς επιστήμονες, τον Victor Ambros και τον Gary Ruvkun. «Ένας νέος δρόμος για τη θεραπεία σοβαρών και πολύπλοκων παθήσεων ανοίχθηκε με την ανακάλυψη αυτή», τονίζει.