Η διαχείριση κρουσμάτων στην Κύπρο σε συνάντηση Υπ. Υγείας-ΠΟΦΕΝ
16 Οκτωβρίου 2020, 12:32
Η διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο ειδικά ανάμεσα στη νεολαία και σε φοιτητές και ο χειρισμός περιστατικών ανάμεσα σε όσους σπουδάζουν στο εξωτερικό, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης της ΠΟΦΕΝ με τον Υπουργό Υγείας το πρωί στο Υπουργείο. Θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις και η ΠΟΦΕΝ ανέλαβε να βοηθήσει όσο μπορεί στην ενημέρωση των νεαρών ότι η διασκέδαση μπορεί να γίνεται, αλλά να γίνεται υπεύθυνα.
Η Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Μαρία Τζιαμαλή είπε ότι στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό ειδικότερα για την κατάσταση στα πανεπιστήμια και ανάμεσα στους νέους και πρόσθεσε ότι η Οργάνωση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους φοιτητές και προς την κοινωνία ότι οι μέρες είναι κρίσιμες και δεν είναι μαγκιά αυτό που γίνεται μεταξύ των νέων και των φοιτητών.
«Ως ΠΟΦΕΝ είμαστε σε θέση να στηρίξουμε το Υπουργείο για ενημέρωση όλων των φοιτητών και ευαισθητοποίησή τους, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση που υπάρχει», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα πρωτόκολλα των πανεπιστημίων καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και ως φοιτητικές παρατάξεις έχουν ήδη ακυρώσει αρκετές εκδηλώσεις και γενικές συνελεύσεις και τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα εκδώσουν ενημερωτικό υλικό για μια πιο σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών.
Στη συνάντηση τέθηκε και το πώς γίνεται διαχείριση των φοιτητών στο εξωτερικό, οι οποίοι ίσως νοσήσουν και δεν μπορούν να λάβουν περίθαλψη στις χώρες όπου σπουδάζουν.
«Μαζί με την επιδημιολογική ομάδα με την οποία είχαμε μια πρώτη συνάντηση σήμερα θα δομήσουμε μια ομάδα γιατρών για να στηρίξουν φοιτητές μας στο εξωτερικό που χρειάζονται νοσηλεία για να μην χρειαστεί να τους φέρουμε πίσω στην Κύπρο για να νοσηλευτούν», ανέφερε.
Διευκρίνισε ότι αρχικά στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα κεντρικά για να έρθει σε επαφή με γιατρούς στις χώρες με Κύπριους φοιτητές, ώστε, αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, ο φοιτητής που θα νοσήσει να έρθει σε επικοινωνία με αυτούς τους γιατρούς.
Ανέφερε ότι υπάρχει και η θέληση επίσης για να πετύχει ο στόχος.
«Θα δουλέψουμε και το τριήμερο που έρχεται, με το Υπουργείο Υγείας και έχουμε ήδη κλείσει συναντήσεις και τις επόμενες μέρες και για αύριο και θα είμαστε σε επαφή συνέχεια και ξέρουμε ότι αν προκύψει οτιδήποτε, θα υπάρξει μια διαδικασία για να βοηθήσουμε τον φοιτητή που θα έχει ανάγκη, δεν είναι ακόμη κάτι επίσημο, αλλά θεωρούμε ότι η διαδικασία θα είναι έτοιμη το πολύ σε μια βδομάδα», ανέφερε.
Η κ. Τζιαμαλή είπε ότι ουσιαστικά υπήρχε μια ομάδα γιατρών στο ΗΒ και διαδικασία την περίοδο της καραντίνας, μέσω του ΥΠΕΞ, αλλά η διαδικασία αυτή ήταν διαφορετική για την Αγγλία γιατί η κατάσταση εκεί τότε ήταν πιο κρίσιμη.
«Αυτό το μοντέλο θα προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε και στις άλλες χώρες» είπε.
Για το ενδεχόμενο κλεισίματος πανεπιστημίων, είπε πως αυτό δεν υπάρχει με την έννοια του απόλυτου lockdown και εξήγησε ότι ήδη στο ΤΕΠΑΚ που υπήρξαν κρούσματα, έγινε αναστολή μαθημάτων με φυσική παρουσία και αυτό θα πράξουν και άλλα πανεπιστήμια, αν έχουν τέτοιο αριθμό κρουσμάτων.
«Ουσιαστικά απόλυτο lockdown, γιατί είχαμε και συναντήσεις με τους πρυτάνεις, δεν πρόκειται να υπάρξει, μας λέχθηκε, αλλά με το που υπάρχει κρούσμα σε τμήμα γίνεται αναστολή μαθημάτων με φυσική παρουσία και πάνε όλοι διαδικτυακά για τουλάχιστον δυο βδομάδες», ανέφερε.