Η βία ως μέσο επικοινωνίας – Πώς να σπάσει ο φαύλος κύκλος
11 Μαρτίου 2025, 14:10

Οι πρόσφατες καταγγελίες για περιστατικά βίας από δασκάλους σε νηπιαγωγεία αναδεικνύουν το σοβαρό ζήτημα της βίας, η οποία προέρχεται ακόμη και από εκπαιδευτικούς, και το ότι συχνά η βία αποτελεί ένα διαστρεβλωμένο τρόπος επικοινωνίας, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο οργανισμός Hope for Children.
«Η βία μπορεί να σπάσει, και η αλλαγή αρχίζει από εμάς, ως γονείς, εκπαιδευτικοί και κοινωνία, που δεν ανεχόμαστε πια τη βία ως μέσο διαπαιδαγώγησης», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Αντί να είναι απλώς μια πράξη επιθετικότητας», σύμφωνα με τον οργανισμό «μπορεί να είναι αποτέλεσμα αδυναμίας έκφρασης των συναισθημάτων ή αναγκών».
Υποδεικνύει ότι στα σχολεία, είτε η βία προέρχεται από μαθητές είτε από εκπαιδευτικούς, δημιουργεί κλίμα φόβου και αβεβαιότητας, ενώ τα παιδιά ενδέχεται να την θεωρήσουν αποδεκτή ή αναγκαία ως προς την επίλυση συγκρούσεων., παρατηρώντας ότι ο φαύλος κύκλος της βίας μπορεί να συνεχιστεί, καθώς τα θύματα μπορεί να γίνουν οι θύτες του αύριο.
«Οι εκπαιδευτικοί, έχοντας τον ρόλο της καθοδήγησης και διαμόρφωσης των παιδιών, πρέπει να δείχνουν ότι η επικοινωνία μπορεί να γίνει χωρίς την χρήση βία. Αν, όμως, αυτοί καταφεύγουν σε επιθετικές συμπεριφορές, τα παιδιά αποκομίζουν λανθασμένα μηνύματα για το σεβασμό, τα όρια και την συναισθηματική έκφραση», τονίζει ο οργανισμός.
Υπογραμμίζει παράλληλα, ότι η εκπαίδευση των γονέων και των δασκάλων είναι κρίσιμη για να αποτραπεί η διαιώνιση αυτών των προτύπων βίας.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η βία συχνά προσφέρει την ψευδαίσθηση ασφάλειας, καθώς τα άτομα που την ασκούν μπορεί να πιστεύουν ότι μόνο άλλοι βίαιοι άνθρωποι μπορούν να τους κατανοήσουν, ωστόσο προστίθεται, ότι αυτή η αντίληψη αναπαράγει τη βία και οι άνθρωποι που την υφίστανται, την αναπαράγουν θεωρώντας την φυσιολογική.
«Ο πιο σημαντικός τρόπος για να σπάσουμε τον κύκλο της βίας είναι να μιλήσουμε, να αναγνωρίσουμε ότι η βία δεν είναι λύση και να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης των συναισθημάτων. Η καταγγελία τέτοιων περιστατικών πρέπει να είναι πράξη προστασίας των παιδιών και διαμόρφωσης μιας υγιούς κοινωνίας», τονίζεται.
Προστίθεται ότι στην Κύπρο, το «Hope for Children» προσφέρει δωρεάν υποστήριξη για παιδιά και οικογένειες μέσω ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής βοήθειας, ενώ η γραμμή 1466 παρέχει βοήθεια 24/7.
Tags: βία, ενδοοικογενειακή βία