ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η βία κατά γυναικών η «πιο διαδεδομένη» παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

26 Νοεμβρίου 2024, 15:38

images

Η βία κατά των γυναικών παραμένει η πιο διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, αναφέρει του το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, παραπέμποντας στα «τραγικά στοιχεία» έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών ότι κάθε 10 λεπτά μία γυναίκα δολοφονείται από μέλος της οικογένειάς της.

Σε ανακοίνωσή με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, που καθιερώθηκε το 1999 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας παραθέτει αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι το αυτό φαινόμενο έχει πάρει πλέον διαστάσεις πανδημίας.

Προστίθεται πως κατά τη διάρκεια των 16 ημερών ακτιβισμού κατά της έμφυλης βίας, της ετήσιας διεθνούς εκστρατείας, η οποία ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου και διαρκεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η εκστρατεία UNiTE εφιστά την προσοχή στην ανησυχητική κλιμάκωση της βίας κατά των γυναικών με θέμα «Κάθε 10 λεπτά, μια γυναίκα σκοτώνεται. #NoExcuse. UNiTE για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών». 

Σημειώνεται πως πέραν των εθνικών νομοθεσιών που διέπουν την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας με την πιο πρόσφατη, την ψήφιση νομοθεσίας για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής σε θύματα αδικήματος βίας κατά γυναίκας ή ενδοοικογενειακής βίας, το δικαίωμα των γυναικών να ζουν χωρίς βία προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι η Σύμβαση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος των Γυναικών του ΟΗΕ και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Υπογραμμίζεται ότι αυτές είναι συμβάσεις, τις οποίες η Κύπρος έχει υπογράψει και κυρώσει, και κατ’ επέκταση έχει ενσωματώσει στο νομοθετικό της πλαίσιο. 

Στην ανακοίνωση αναφέρετε επίσης ότι το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας συμβάλλει διαρκώς στα θέματα βίας κατά γυναικών, βίας κατά κοριτσιών, έμφυλης βίας στην εργασία, βίας στην οικογένεια και σεξουαλικής κακοποίησης, με αναθεώρηση και βελτίωση νομοθεσιών και υποβολή εισηγήσεων προς την εκτελεστική εξουσία. 

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι σε διεθνές επίπεδο, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, έχοντας την ευθύνη για την ετοιμασία της Εθνικής Έκθεσης για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας (CEDAW), που υποχρεούται να υποβάλλει η Δημοκρατία στην αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Γυναικών, έχει κληθεί να καταθέσει την 9η Περιοδική Έκθεση της Δημοκρατίας μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2025, παραθέτοντας όλες τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών για εφαρμογή και συμμόρφωση με τις πρόνοιες της ομώνυμης Σύμβασης.

Επισημαίνεται πως «η διαδικασία εξέτασης των διεθνών υποχρεώσεών μας είναι μια διαρκής υπενθύμιση των δεσμεύσεών μας για ενδυνάμωση των προσπαθειών μας για εξάλειψη του φαινομένου αυτού της έμφυλης βίας»

Στόχος όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων στη Δημοκρατία, τόσο κρατικών όσο και μη, που εμπλέκονται σε θέματα βίας κατά των γυναικών θα πρέπει να είναι η άμεση προστασία και ασφάλειά τους, προστίθεται. Η σωστή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, οι δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, οι διαρκείς εκπαιδεύσεις των επαγγελματιών, καθώς και η διασφάλιση της αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι άκρως σημαντικά για τη μείωση και πάταξη του φαινομένου της έμφυλης βίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα