Γ. Νικολόπουλος: Θα ήταν εύκολη λύση το γενικό lockdown
23 Νοεμβρίου 2020, 07:32
Ένα γενικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα θα ήταν η εύκολη λύση διότι έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας Γιώργος Νικολόπουλος, υπογραμμίζοντας εντούτοις ότι με αυτό τον τρόπο θα έκλεινε τελείως και η κοινωνία και η οικονομία.
«Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πληρώσουμε το κόστος αυτής της πανδημίας», πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Νικολόπουλος υπέδειξε ότι «αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως τις προηγούμενες χρονιές. Το Δεκέμβριο θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι διότι υπάρχει η πανδημία. Δεν μπορεί αυτές οι γιορτές να είναι ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια», είπε και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα κάνουμε Χριστούγεννα όπως τα γνωρίζουμε του χρόνου, σήμερα θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες που επιβάλλει ο κορωνοϊός».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2021 αν και θα υπάρχει το όπλο του εμβολίου εντούτοις θα είναι κρίσιμο. Είμαστε σε καλό δρόμο, μπορούμε να προγραμματιζόμαστε για το καλοκαίρι του 2021 αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα των εμβολίων».
Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, είναι πρώιμο να εκφρασθούν εκτιμήσεις για το τι θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο αν και επικρατεί μια αισιοδοξία σχετικά με τα εμβόλια διότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι εντυπωσιακά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τους.
«Θα πρέπει όμως να δούμε τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και να πάρουν έγκριση για επείγουσα χρήση. Πιστεύω ότι τα δύο που έχουν ανακοινωθεί, αυτό της Pfizer και της Moderna, θα εξασφαλίσουν την έγκριση το Δεκέμβριο και θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, κάποια όμως από τα μέτρα ασφαλείας όπως η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων θα παραμείνουν».
Με διάφορες ενέργειες προσπαθούμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown
Ειδικότερα αναφερόμενος στο νέο κύμα των κρουσμάτων ο κ. Νικολόπουλος απηύθυνε έκκληση προς όλους, να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους και εξήγησε ότι «όταν είδαμε ότι υπήρχαν πάρα πολλά περιστατικά στη Λεμεσό και στην Πάφο εστιάσαμε τις προσπάθειες μας ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση των κρουσμάτων και παράλληλα να κερδίσουμε χρόνο ώστε να γίνει καλύτερη ιχνηλάτηση, περισσότερα τεστ και απομόνωση. Δηλαδή ένα συνδυασμός αυτών των ενεργειών παρόλο που πολλοί στέκονται μόνο στα μέτρα στη Λεμεσό και στην Πάφο και δεν σκέφτονται ότι ταυτόχρονα διεξάγονται και πάρα πολλοί έλεγχοι».
Υπογράμμισε ότι «προσδοκούμε να αποδώσει η συγκεκριμένη προσπάθεια και προσέχουμε τα νοσοκομεία και τις εντατικές να μην μας ξεφύγει η κατάσταση διότι μια μικρή επιδημία σε δομές όπως ένα γηροκομείο που μπορεί να ασθενήσουν σοβαρά αρκετά άτομα τα οποία θα πρέπει να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και να πρέπει να παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα για νοσηλεία, μπορεί να μας ανατρέψει όλο το σχεδιασμό, διότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν την πίεση τα νοσοκομεία μας».
Επεσήμανε ότι «το σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, άρα κάνουμε αυτή την προσπάθεια με στοχευμένους περιορισμούς εκεί που υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ αυξήσαμε και το επίπεδο ασφαλείας σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα αυξήσαμε τα τεστ και τις ιχνηλατήσεις και ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε καθολικό lockdown».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα μετά το μερικό lockdown είναι σε καλό δρόμο διότι έχει μειωθεί το φορτίο αν και ακόμη είναι σε ψηλά επίπεδα από αυτό που θα ονομάζουμε πλήρη έλεγχο, όπως είπε.
«Στη Λεμεσό δείχνει ότι άρχισε να μειώνεται το φορτίο ενώ φαίνεται να επιβαρύνονται οι άλλες επαρχίες όχι όμως σε αυτό που είδαμε σε Λεμεσό και Πάφο».
Ικανοποιημένος παρουσιάστηκε και για την κατάσταση που επικρατεί για την ώρα στα νοσοκομεία λέγοντας ότι «τα νοσοκομεία και οι εντατικές είναι ελεγχόμενες, άρα κοιτάζοντας όλους τους δείκτες νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο προς το παρόν. Και λέω προς το παρόν διότι τα πράγματα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι διότι τα μέτρα όπως αυτά που έχουν επιβληθεί στις δύο επαρχίες θα παραμείνουν για μερικούς μήνες ακόμη μέχρι να έχουμε τα εμβόλια».
Απηύθυνε έκκληση για άλλη μια φορά να μην χαλαρώσουν τα μέτρα και διευκρίνισε ότι «τον Αύγουστο είχαμε ένα νέο κύμα το οποίο όμως το ελέγξαμε έγκαιρα με πολλά τεστ, ακολούθως το Σεπτέμβριο ο κόσμος άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα και ξεκινήσαμε με την αύξηση των κρουσμάτων στη Λάρνακα τα οποία μεταδόθηκαν και στις ποδοσφαιρικές ομάδες, προλάβαμε όμως και περιορίσαμε την εξάπλωση τους.
«Αργότερα ήρθε ένα νέο κύμα στη Λεμεσό, με ένα συνδυασμό γεγονότων και επειδή χαλάρωσαν τα μέτρα και ο κόσμος άρχισε να λειτουργεί όπως πριν αγνοώντας την πανδημία προέκυψε η απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Σήμερα φαίνεται να περιορίζεται η μετάδοση του ιού, αν και ακόμη είναι νωρίς να πούμε ότι δεν θα κρατήσουμε τα μέτρα σε ισχύ».
Της Ηρώς Ευθυμίου
Tags: Covid-19, Sars-Cov-2, εμβόλιο κορωνοϊού, κοροναϊός, κορονοϊός, Κορωνοϊός, πανδημία