«Φρένο» με ν/σ σε εξαγορές τραπεζών, νοσηλευτηρίων
05 Οκτωβρίου 2022, 07:10
Το νομοσχέδιο που παρέχει το δικαίωμα στο κράτος να παρεμβαίνει σε εξαγορές μεγάλων οργανισμών ή τραπεζικών ιδρυμάτων που ενδεχομένως να άπτονται του δημόσιου συμφέροντος ή ασφάλειας, φαίνεται ότι θα αποτελέσει ασπίδα και για τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει ή επίκεινται να γίνουν στο τομέα της υγείας.
Αφορμή αποτελεί η πρόσφατη εξαγορά δύο μεγάλων νοσηλευτηρίων της Λευκωσίας, του Απολλώνειου και του Αρεταίειου από το διεθνή επενδυτικό οίκο CVC μέσω του Hellenic Healthcare Group, η οποία αλλάζει άρδην το χάρτη της υγείας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρωτεύουσα.
Παράλληλα το φλερτ του επενδυτικού οίκου και με άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο, το American Heart και την πολυκλινική Υγείας στη Λεμεσό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν περαιτέρω εξαγορές νοσηλευτηρίων, προφανώς από τον ίδιο επενδυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η απόσυρση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Lone Star για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, έδωσε το χρόνο στη Βουλή και στην κυβέρνηση να ισχυροποιήσουν περαιτέρω το εναρμονιστικό νομοσχέδιο βάζοντας στο τραπέζι και την αναδρομική ισχύ του δικαιώματος του κράτους να παρεμβαίνει σε εξαγορές μεγάλων οργανισμών.
Πρόνοια που περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή οδηγία και η οποία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, με αφορμή και τη μεγάλη δυναμική επενδύσεων στον τομέα της υγείας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή κλήθηκε την ύστατη, εντός τριών ημερών, να συζητήσει και να προωθήσει στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση, το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη θέσπιση νομικού πλαισίου που αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η κατεπείγουσα συζήτηση του ανεστάλη λόγω και της απόσυρσης του ενδιαφέροντος του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου να εξαγοράσει την Τρ. Κύπρου.
Αναδρομική ισχύ ελέγχου επενδύσεων
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της StockWatch, το νομοσχέδιο έχει επιστραφεί στο Υπουργείο Οικονομικών και τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να γίνουν κάποιες διορθώσεις τις οποίες ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με κύριο ζητούμενο την αναδρομική ισχύ του δικαιώματος παρέμβασης του κράτους κατά περίπου 14 μήνες.
Ο λόγος είναι για να μπορεί το κράτος να έχει ρόλο και λόγο στην εξαγορά μεγάλων νοσηλευτηρίων από ξένους επενδυτές και ενδεχόμενες επεκτάσεις.
Οι ανησυχίες της κυβέρνησης και της Βουλής, εστιάζονται κυρίως στο γεγονός να δημιουργηθεί μονοπώλιο και αθέμιτος ανταγωνισμός στον τομέα της υγείας.
Εκτιμάται ότι ο προτεινόμενος νόμος θα δώσει τα όπλα για ρύθμιση της ανεξέλεγκτης σημερινής κατάστασης.
Η συμφωνία για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Απολλώνειου Νοσοκομείου έγινε πριν ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου 2021, μέσω της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου Hellenic Healthcare Group, ενώ στις 21 του προηγούμενου Ιουνίου οι 40 από τους 41 μέτοχους του Αρεταίειου Νοσοκομείου ενέκριναν την πρόταση εξαγοράς του επενδυτικού οίκου CVC.
Εντός Οκτωβρίου στη Βουλή το νομοσχέδιο
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, υπολογίζεται ότι θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών εντός Οκτωβρίου.
Η ψήφιση του υπολογίζεται να γίνει πριν το τέλος Νοεμβρίου.
Ο οίκος CVC, κατέχει συμμετοχές σε διάφορες εταιρείες που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους, κυρίως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (οι εταιρείες χαρτοφυλακίου των κεφαλαίων CVC).
Οι εταιρείες χαρτοφυλακίου των κεφαλαίων CVC δραστηριοποιούνται κυρίως σε τομείς όπως η αγορά παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, η αγορά ιδιωτικών τουριστικών λιμένων-μαρίνων, η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, τομείς παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και ποτών, καταψυγμένων τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας.
Όσον αφορά στον Όμιλο Hellenic Healthcare Group, λειτουργεί στην Ελλάδα έξι ιδιωτικά νοσοκομεία (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta Interclinic), καθώς και δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (HealthSpot και Alpha Lab).
Της Ελένης Χαραλάμπους
Tags: Νοσοκομεία