Φόρουμ IDAHOT+ 2022: Ισότητα και αλλαγή νοοτροπιών για ΛΟΑΤΚΙ
12 Μαΐου 2022, 19:35
Την ανάγκη για συλλογική δράση με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα στον κόσμο, υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ IDAHOT+ 2022, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λεμεσό, με την Ευρωπαία Επίτροπο Ισότητας, Χέλενα Ντάλι, να συγχαίρει την Κύπρο για την προώθηση της πρώτης της σχετικής εθνικής στρατηγικής.
Το Φόρουμ είναι η σημαντικότερη ετήσια εκδήλωση, που διοργανώνεται από το European Network of LGBTI Governmental Focal Points (EFPN) και συντονίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας και για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής της συνεργασίας σε πολιτικές ισότητας του SOGIESC
Σε δήλωση της στο περιθώριο του Φόρουμ, τη φετινή διοργάνωση του οποίου ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαία Επίτροπος εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στο νησί και ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση και τους διοργανωτές.
«Στηρίζω την Κύπρο και τη δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της χάραξης πολιτικής και μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», είπε η κ. Ντάλι, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασία η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.
Αυτός ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, είτε σε τοπικό, είτε σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνέχισε, είναι πολύ σημαντικός για να προχωρήσουμε και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων, υπενθυμίζοντας ότι η ενωσιακή στρατηγική για την ισότητα των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς, κουίρ και ίντερσεξ (ΛΟΑΤΚΙ) και μη δυαδικών ατόμων, διανύει το δεύτερο χρόνο εφαρμογής της.
«Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ εφαρμόζει στρατηγική ισότητας ΛΟΑΤΚΙ και σήμερα δημοσιεύουμε κατευθυντήριες γραμμές για τα εθνικά σχέδια δράσης, που τυγχάνουν στήριξης από τα κράτη μέλη και που διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με αυτά», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, συνέχισε, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν καλές πρακτικές για τον τρόπο προώθησης της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ και συνεχάρη την Κύπρο για την ετοιμασία της πρώτης της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία και Προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όπως ανέφερε η Επίτροπος, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και τόνισε πως η πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιτευχθεί όταν όλη η επικράτεια της ΕΕ θα είναι «ζώνη ελευθερίας» για τους ΛΟΑΤΚΙ, όπου όχι απλά θα υπάρχει νομοθεσία και πολιτικές που θα σταματούν τις διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας, της έκφρασης του φύλου και των σεξουαλικών χαρακτηριστικών, αλλά όπου η μοναδικότητα του καθενός θα γιορτάζεται και θα διασφαλίζεται.
Πρέπει, κατέληξε η Επίτροπος Ισότητας, να εργαστούν όλοι σκληρά για τη διαμόρφωση της νομοθεσίας, της κουλτούρας, των στερεοτύπων και των συμπεριφορών, «γιατί μόνο τότε πραγματικά θα αλλάξουμε την κοινωνία».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι «η διασφάλιση της ισότητας και η προάσπιση της διαφορετικότητας, είναι για εμάς βασική αναφαίρετη αρχή, την οποία πρέπει να προασπίσουμε».
«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχουμε σε αυτό το πολύ σημαντικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 250 σύνεδροι και σε αυτή την προσπάθεια θα ακούσουμε εισηγήσεις, αλλά και θα διαβουλευθούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Υπουργείο, την Επίτροπο, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα», συμπλήρωσε.
Αυτά τα συμπεράσματα, υπέδειξε, είναι απαραίτητα «για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε αυτή τη βασική αρχή», ενώ εξέφρασε την ανησυχία της που, λόγω της «βαναυσότητας και της φρικαλεότητας ενός πολέμου, μιας παράνομης εισβολής στην Ουκρανία, δυστυχώς μετατίθεται αλλού το κέντρο βάρους και οι όποιες συζητήσεις».
Είναι δική μας θεσμική υποχρέωση, τόνισε η κ. Δημητρίου, «να μην ξεχνάμε ότι οφείλουμε, στη μεγάλη αυτή διαδρομή, να βρούμε τους τρόπους που θα δώσουν το δικαίωμα σε κάθε άνθρωπο να υπερασπίσει την επιλογή του».
Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, σημείωσε, είναι κάτι που θέλουμε να διασφαλίσουμε και θα έχουμε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και όλους τους φορείς, ενώ εξέφρασε τη θέση πως η κοινωνία μας είναι πλέον ώριμη «να αντιμετωπίσει ψύχραιμα, λογικά και με τις αρχές της ισότητας, όλα αυτά τα ζητήματα που πρέπει να έχουμε πλέον στη Δημοκρατία μας».
Ερωτηθείσα σχετικά, η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως έχουν γίνει αρκετά βήματα στην Κύπρο για ισχυροποίηση σχετικών νομοθεσιών, ωστόσο εκκρεμούν ακόμη θέματα, όπως το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, που βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
«Ως Κοινοβούλιο είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε εισήγηση ισχυροποίησης των νομοθεσιών, σε συνάρτηση με τις αρχές τις οποίες έχουμε συζητήσει», ανέφερε και υπενθύμισε πως υπάρχουν ξεκάθαρες κατευθυντήριες οδηγίες από την ΕΕ, στην οποίαν η Κύπρος είναι κράτος – μέλος.
Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ και είμαστε χαρούμενοι που φιλοξενούμε στην Κύπρο, μαζί με τη βρετανική Κυβέρνηση, αυτό το σημαντικό Φόρουμ, δήλωσε εξάλλου η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου.
Βρισκόμαστε εδώ, είπε, για να δείξουμε την αφοσίωση μας στον στόχο της δημιουργίας δίκαιων και ίσων πόλεων, χωρίς αποκλεισμούς, ενώ υπογράμμισε πως το σημαντικότερο και η μεγαλύτερη πρόκληση, δεν είναι απλά η αλλαγή των νομοθεσιών, αλλά η αλλαγή της κουλτούρας των ανθρώπων.
«Εδώ στην Κύπρο, εγώ προσωπικά και η κυπριακή Κυβέρνηση, θα εργαστούμε και για τα δυο, μέχρι να φτάσουμε στον τελικό στόχο», ανέφερε και εξέφρασε την ικανοποίηση της για τα βήματα προόδου, που καταγράφονται στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, προς την κατεύθυνση αυτή.
Η κ. Δράκου υπογράμμισε ακόμη πως όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα στο Φόρουμ, μοιράζονται ένα κοινό όραμα για κοινωνίες όπου όλοι νιώθουν ασφαλείς και είναι ευτυχισμένοι, «είναι αυτό που είναι, αγαπάνε αυτόν που θέλουν ν’αγαπούν, χωρίς να κατακρίνονται, χωρίς διακρίσεις, χωρίς φόβο».
Τέλος, ευχαρίστησε την βρετανική Κυβέρνηση για τη συνδιοργάνωση και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη συνεχή στήριξη, καθώς και τους ομιλητές και συμμετέχοντες στο Φόρουμ.
Σήμερα στέλνουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την ειλικρινή συμμαχία και συμφωνία ολόκληρης της κοινωνίας σε ό,τι αφορά στη σημασία της προώθησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Στίβεν Λίλι.
Όπως ανέφερε ο κ. Λίλι, είναι προνόμιο για τη Βρετανία που συνδιοργανώνει το Φόρουμ με την κυπριακή Κυβέρνηση, σημειώνοντας πως οι δυο χώρες έχουν μια πολύ βαθιά και ιδιαίτερη σχέση, ιδιαίτερα σε θέμα κοινών αξιών. Υπενθύμισε ακόμη πως, νωρίτερα φέτος, Κύπρος και Βρετανία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για ενδυνάμωση της συνεργασίας τους για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.
Το σημερινό Φόρουμ για τη Βρετανία, συνέχισε, είναι ένα κομμάτι μιας μεγαλύτερης διαδικασίας και αναφέρθηκε στις δράσεις της χώρας του για στήριξη της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, τονίζοντας πως υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουν όλες οι χώρες για επίτευξη του κοινού στόχου.
«Διεθνώς μπορούμε να πούμε πως σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι στη ιστορία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, οι οποίοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, ίδια αξιοπρέπεια με όλα τα μέλη της κοινότητας».
Είναι σημαντικό, όσο ποτέ, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όλων αυτών των ανθρώπων, να δώσουμε τέλος στη βία, στις διακρίσεις, στην εμπάθεια απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ, υπογράμμισε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, αναφέροντας ότι σήμερα, η συναινετική σεξουαλική συνεύρεση ατόμων ιδίου φύλου είναι παράνομη σε 71 χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και χωρών της Κοινοπολιτείας.
Νωρίτερα, εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης, καλωσόρισε τους σύνεδρους η Υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια συζήτησης υψηλού επιπέδου με θέμα «Πόλεμος στην Ουκρανία: Προκλήσεις στις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες μέσα από τις εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων», ενώ ακολούθησε συζήτηση με θέμα τα οφέλη από την ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην αγορά εργασίας.
Tags: Ομοφυλοφιλία