Έξω φρενών οι ασθενείς με παθήσεις ήπατος - Έμειναν στα λόγια οι δεσμεύσεις
28 Μαρτίου 2024, 16:25
Έξω φρενών, για άλλη μια φορά, είναι οι οργανωμένοι ασθενείς αφού τα όσα είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας , δεν βρίσκονταν εντός του πλαισίου το οποίο η Παγκύπρια Συντεχνία Σπάνιων Νοσημάτων (ΠΑΣΣΠ) και η ΟΣΑΚ έχουν συμφωνήσει με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά τους μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, είχε ληφθεί απόφαση με τρεις διαφορετικές παραμέτρους. Πρώτον, να μεταβούν δύο κύπριοι γιατροί σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού με στόχο να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν την απαραίτητη υποειδικότητα, δεύτερον να συναφθεί συμφωνία με το συγκεκριμένο κέντρο ώστε να στηρίζονται οι γιατροί στην Κύπρο αλλά και οι ασθενείς όταν παραστεί ανάγκη και τρίτον να παραχωρηθούν κλίνες στη μεταμοσχευτική κλινική του νοσοκομείου Λευκωσίας προκειμένου να νοσηλεύονται, όταν χρειάζεται, με ασφάλεια και μακριά από μικρόβια και λοιμώξεις οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος.
Έμειναν στα λόγια οι δεσμεύσεις
Στο πλαίσιο της συνεδρίας, ο δημοσιογράφος Σταύρος Κυπριανού ο οποίος έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, σημείωσε ότι αρχικός στόχος ήταν η δημιουργία ηπατολογικής κλινικής.
«Μας είχαν δοθεί δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει και μετά από δύο χρόνια επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα και επιλέχθηκε τελικά ο εύκολος τρόπος, αυτός δηλαδή της εξειδίκευσης των γιατρών και όχι η δημιουργία ηπατολογικής κλινικής και η σύναψη συμβάσεων με κέντρα του εξωτερικού για να εξυπηρετούνται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς».
Παράλληλα, όπως ενημέρωσε την επιτροπή ο κ. Κυπριανού, η συμφωνία με τον Υπουργό Υγείας προνοούσε όπως οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος, «σε περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειάζεται να νοσηλευθούν, θα εισάγονται στη μεταμοσχευτική κλινική του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας η οποία διαθέτει τον αριθμό κλινών που χρειάζονταν για να καλύπτονται οι ανάγκες αλλά και την απαραίτητη υποδομή για να νοσηλεύονται με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύουν από λοιμώξεις ή μικρόβια».
«Tα πράγματα είναι οριακά και σε περίπτωση που γίνονται λάθη ή καθυστερήσεις αυτό πιθανόν να μας κοστίσει την ίδια μας τη ζωή».
Ερωτηθείς για το εαν οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε ασθενείς, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να συνδέσει την οποιαδήποτε απώλεια ασθενούς με οποιαδήποτε σκόπιμη κωλυσιεργία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν θα βρισκόμασταν στη Βουλή αλλά στα δικαστήρια.
Παίρνοντας τον λόγο, η γιατρός Έλλη Ξενοφώντος, μια από τους γιατρούς που παρακολουθούν τους ασθενείς με ηπατολογικά προβλήματα και μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος, τόνισε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες των μεταμοσχευμένων ασθενών, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα παρακολουθούνται και από τους γιατρούς που έχουν κάνει τη μεταμόσχευση.
«Ακόμα και τους πιο εξειδικευμένους γιατρούς να έχουμε εάν δεν υπάρχει παρακολούθηση από τον μεταμοσχευτή δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας πραγματικά», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «νεαρή ασθενής απέρριπτε το μόσχευμα και οι γιατροί του κέντρου στο εξωτερικό όπου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση δεν ανταποκρίνονταν. Η ασθενής αυτή, μεταφέρθηκε τελικά σε άλλο κέντρο του εξωτερικού όπου και νοσηλεύεται μέχρι σήμερα».
Μασημένα λόγια για νοσηλεία μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος
Από πλευράς του ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, επιβεβαίωσε την απόφαση για εκπαίδευση των κύπριων γιατρών στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα όμως, δεν έδωσε σαφή απάντηση αναφορικά με τη νοσηλεία των μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος στη μεταμοσχευτική κλινική, γεγονός που προκάλεσε μπέρδεμα στους βουλευτές και αναστάτωση στους εκπροσώπους των ασθενών.
Σε ότι αφορά τις προσπάθειες που είχαν γίνει μέχρι τώρα με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας με ιατρικό κέντρο στην Αγγλία, ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις με το ιατρικό κέντρο που επιλέχθηκε καθυστέρησαν καθώς άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιατρικού κέντρου αλλά και επειδή στη συνέχεια προέκυψε πρόβλημα με ασθενή από την Κύπρο την οποία δεν μπόρεσε το εν λόγω ιατρικό κέντρο να περιθάλψει μετά από μετεγχειρητικές επιπλοκές».
Οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, έδωσαν διορία μιας εβδομάδας στον Οργανισμό για να ξεκαθαρίσει τον χώρο που θα διαθέσει για την νοσηλεία των μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: ήπαρ, μεταμόσχευση