ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού από σύνολο 1.774 εργαστηριακών διαγνώσεων

07 Μαΐου 2020, 18:31

images

Στα έξι ανήλθαν την Πέμπτη τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 1.774 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές.
 
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, ο Λεόντιος Κωστρίκης, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «το άνοιγμα των σχολείων είναι μια κατ’ αρχήν απόφαση της Κυβέρνησης», η οποία θα αξιολογηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή.
 
Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών περιστατικών ανήλθε στα 889, περιλαμβανομένων των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις, είπε ο κ. Κωστρίκης.
 
Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, από σύνολο 166 διαγνώσεων από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, βρέθηκαν 3 θετικά περιστατικά.
 
Από σύνολο 280 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων δεν εντοπίστηκαν κρούσματα.
 
Επίσης, από σύνολο 2 εργαστηριακών διαγνώσεων σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό τις προηγούμενες μέρες δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.
 
Επιπλέον, από σύνολο 595 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία προέκυψε ένα περιστατικό, ενώ από σύνολο 33 διαγνώσεων που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας βρέθηκαν 2 κρούσματα.
 
Επίσης από 698 διαγνώσεις από τον έλεγχο 2.000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων, καθώς και στους οίκους ευγηρίας, δεν εντοπίστηκε κανένα θετικό κρούσμα.
 
«Οι αριθμοί που ανακοινώνουμε συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής για την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί. Όπως είπαμε πολλές φορές από την πορεία της επιδημιολογικής συμπεριφοράς του ιού εξαρτώνται και τα βήματα που κάνουμε. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι υγειονομικές οδηγίες», ανέφερε ο κ. Κωστρίκης.
 
Από την πλευρά του ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, είπε ότι παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τα 3,852 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 266.000. Ταυτόχρονα, όμως 1,317 εκατομμύριο άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.
 
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 9 άτομα, με ένα εξ αυτών να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή, είπε ο κ. Λοΐζου ενώ πρόσθεσε ότι δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια. Διασωληνωμένοι, συνέχισε, νοσηλεύονται συνολικά πέντε ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή, είπε. Επιπλέον, ανέφερε, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.
 
«Καθώς ερχόμαστε σταδιακά σε επαφή με όλο και περισσότερο κόσμο, οφείλουμε να παραμένουμε σε επιφυλακή. Η έννοια της ατομικής ευθύνης του κάθε ενός από εμάς γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας. Στο παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας», ανέφερε ο κ. Λοΐζου.
 
Ο έγκαιρος διαγνωστικός έλεγχος των υπόπτων περιστατικών, η διάγνωση, η απομόνωση και η θεραπεία, είναι τα μέτρα που σαν κοινωνία πρέπει να εφαρμόσουμε για να προστατευτούμε, να διατηρήσουμε την καλή εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή και να προχωρήσουμε μπροστά, κατέληξε.
 
Ερωτηθείς για την επαναλειτουργία των σχολείων στις 21 Μαΐου και τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε μια επιτροπή που απαρτίζεται από 15 περίπου άτομα με διαφορετικές ειδικότητες και διαφορετικές φιλοσοφίες σκέψης.
 
«Η ανακοίνωση από την πολιτική ηγεσία τείνει να είναι μια κατ’ αρχήν απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 21 Μαΐου», συνέχισε. Είπε ακόμη ότι η Επιστημονική Επιτροπή έχει μελετήσει μια σειρά από θέματα σε σχέση με την άρση των μέτρων και έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πρώτη φάση με πολύ συγκεκριμένα μέτρα.
 
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οποιεσδήποτε άλλες άρσεις [μέτρων] σε μεταγενέστερο στάδιο θα γίνονται μόνο, αφού αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση της εικόνας της Κύπρου», είπε ο κ. Κωστρίκης.
 
Το άνοιγμα των σχολείων, συνέχισε «θα είναι εφικτό μόνο όταν η επιστημονική ομάδα αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα πριν από αυτή τη φάση και δώσει το πράσινο φως».
 
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες εκπαιδευτικών για την επιστροφή στα σχολεία, τη στιγμή που δεν κρίνεται για παράδειγμα ως ασφαλής η συμμετοχή του κόσμου στη Θεία Λειτουργία στις εκκλησίες, ο κ. Κωστρίκης επανέλαβε ότι «το άνοιγμα των σχολείων είναι μια κατ’ αρχήν απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία θα αξιολογηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή» όταν θα πλησιάσει η ημερομηνία εκείνη. «Αυτό το πράγμα δεν έχει γίνει ακόμα», είπε ενώ πρόσθεσε  ότι παρόμοια αξιολόγηση θα γίνει και σε σχέση με το άνοιγμα των εκκλησιών και τη συνάθροιση μεγάλου αριθμού ατόμων.
 
Σε άλλη ερώτηση για αυξημένα περιστατικά της νόσου Kawasaki που παρατηρούνται σε παιδιά, σε χώρες τους εξωτερικού, ο κ. Λοΐζου είπε ότι φαίνεται πως υπάρχει αύξηση του αριθμού των περιστατικών της σπάνιας αυτής νόσου, κυρίως σε χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων COVID-19. Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν είναι όλα τα παιδιά θετικά στη νόσο COVID-19 ενώ έχουν αρχίσει να γίνονται ειδικές μελέτες, ώστε να εντοπιστεί κατά πόσο υπάρχει συσχέτιση.
 
Ο κ. Νικολόπουλος ρωτήθηκε για το δίκτυο EuroMOMO (European Mortality Monitoring Project) στο οποίο συμμετέχουν 24 ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως η Κύπρος. Εξήγησε ότι τα δεδομένα του EuroMOMO δείχνουν κατά πόσο υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα, συγκρίνοντας τα στοιχεία κάθε εβδομάδας με τον μέσο όρο προηγούμενων εβδομάδων ή ετών.
 
Είπε ακόμη ότι από τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του δικτύου φαίνεται ότι σε χώρες οι οποίες δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το φαινόμενο, η συνολική θνησιμότητα έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά.
 
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είπε ότι γίνεται συνεννόηση με την Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας, ενώ έχει εκφραστεί προθυμία και από την πλευρά του ΠΙΣ να βοηθήσει, έτσι ώστε με τη συνεργασία των γιατρών να λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο τα πιστοποιητικά θανάτου. Με τον τρόπο αυτό η Κύπρος θα καταστεί επίσημα μέλος του δικτύου, ανέφερε.
 
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι η θνητότητα στην Κύπρο είναι χαμηλή, ενώ όταν συγκρίνεται η θνησιμότητα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες «αντιλαμβανόμαστε πόσο καλά πήγαμε ως χώρα στο κομμάτι αυτό».
 
Ως προς την εκτίμηση για τον αριθμό των αδιάγνωστων κρουσμάτων, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι υπάρχουν αδιάγνωστα κρούσματα, όμως δεν είναι μεγάλο το ποσοστό τους και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
 
«Το ότι μπήκαμε στη φάση αποκλιμάκωσης δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η πανδημία είναι εκεί και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα για αρκετούς μήνες» συνέχισε, λέγοντας πως είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε αυτό τον αριθμό όσο το δυνατόν πιο χαμηλό.
 
Θα έχουμε κάποιες αυξήσεις, από την άλλη, όμως, η κοινωνία και η οικονομία πρέπει να λειτουργήσουν, είπε και σημείωσε καταληκτικά τη σημασία του εργαστηριακού ελέγχου.

 

Σχετικά Άρθρα