Έξι μεταρρυθμίσεις προωθεί το Υπουργείο Υγείας
09 Νοεμβρίου 2024, 06:00
Έξι μεταρρυθμίσεις προωθεί το υπουργείο Υγείας που αφορούν μεταξύ άλλων τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ίδρυση και Λειτουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και τη μελέτη για δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής.
Σύμφωνα με παρουσίαση του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Δαμιανού στη βουλή τη Δευτέρα, πρώτη μεταρρύθμιση είναι η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ) για ψηφιακό μετασχηματισμό.
Δεύτερη μεταρρύθμιση είναι η προώθηση ψηφιακών συστημάτων για πληθυσμιακούς ελέγχους, ηλεκτρονικά αρχεία Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας, αιτήσεις για αντιμετώπιση υπογονιμότητας, καινοτόμο Σύστημα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) Δημόσιας Υγείας Κύπρου (CIPHIS) και επιτήρηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών και νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Τρίτη μεταρρύθμιση είναι η ίδρυση και λειτουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και τέταρτη η μελέτη για δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής με βάση εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πέμπτη μεταρρύθμιση είναι η αναδιοργάνωση του υπουργείου Υγείας με σύγχρονες δομές και έκτη ο σχεδιασμός αναγκών και δυνατοτήτων του τομέα της υγείας της Κύπρου (Capacity Planning).
Παράλληλα, με τις μεταρρυθμίσεις, το αρμόδιο υπουργείο προωθεί δεκατέσσερα νομοσχέδια για τον τομέα της Υγείας. Συγκεκριμένα, ενώπιον της Βουλής βρίσκονται ήδη τα νομοσχέδια για τον Συνήγορο του Ασθενούς, καθώς και η τροποποίηση του νόμου του ΓεΣΥ που αφορά τη μεταφορά της εποπτείας του ΓεΣΥ από τον Επίτροπο Εποπτείας στο Υπουργείο Υγείας.
Το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση και εποπτεία των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα αναμένεται η κατάθεσή του στη βουλή.
Επιπλέον, βρίσκονται υπό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία το νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Ασθενοφόρων και Παροχής Υπηρεσιών Ασθενοφόρου και η αδειοδότηση και εποπτεία των βιοϊατρικών εργαστηρίων και εκτιμάται ότι και τα δύο αυτά νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή εντός του έτους.
Εντός Νοεμβρίου θα οδηγηθεί στη Νομική Υπηρεσία και το νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές και εντός του έτους αυτό για την ανακουφιστική φροντίδα και τα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια.
Τέλος, στις αρχές του 2025, αναμένεται και η προώθηση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση και εποπτεία των ιατρείων και οδοντιατρείων, για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω διαβούλευση.
Της Γεωργίας Χαννή
Tags: ΓΕΣΥ, δημόσια υγεία, Υγεία, Υπουργείο Υγείας