Έξι ακόμα νεκροί στην Ελλάδα αλλά με την κατάσταση να παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση
20 Απριλίου 2020, 18:45
Όπως σημείωσε σήμερα στην Αθήνα ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας έχουμε παγκοσμίως 2.425.000 κρούσματα, 636.000 ασθενείς που ανέρρωσαν και 166.580 που έχουν πεθάνει. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 764.000 κρούσματα και 40.065 θάνατοι. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 1.460.000 κρούσματα και 109. 000 θάνατοι το 97% στην ΕΕ.
Ανακοινώθηκαν σήμερα 10 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και συνολικά 2245, το 56% εκ των οποίων ήταν άνδρες. Τα 570 συνδέονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 950 με ήδη γνωστό κρούσμα. Σήμερα νοσηλεύονται 61 ασθενείς σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 68 έτη, εκ των οποίων οι 14 είναι γυναίκες και το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Επίσης 44 έχουν βγει από τις ΜΕΘ. Εξάλλου στην Ελλάδα ανακοίνωσαν 6 νέους θανάτους και 116 συνολικά εκ των οποίων οι 30 ήταν γυναίκες (26%) . Η μέση ηλικία των νεκρών ήταν τα 74 έτη και το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
Και έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα 54344 τεστ.
Νέες μελέτες
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, δημοσιεύτηκαν τις περασμένες ημέρες μελέτες σχετικώς με τα αντισώματα από περιοχές της Φινλανδίας, της Καλιφόρνια, μία πόλη στη Γερνανία, δυο περιοχές της Γαλλίας, στη Σκωτία και αλλού. Τα αποτελέσματα κυμάνθηκαν σύμφωνα με τα τεστ αντισωμάτων από 1% στη Σκωτία ως 14% σε μια περιοχή της Γερμανίας. Φαίνεται ότι ο αριθμός όσων προσβλήθηκαν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχουμε όμως ακόμα αβεβαιότητα και σε κάθε χώρα εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού αν είναι τυχαίο ή όχι, και την εικόνα αυτού που του έγινε το τεστ, αν δηλαδή νόσησε σοβαρά ή ήπια. Διότι μπορεί να έχουν άλλα επίπεδα αντισωμάτων ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσησης.
"Αλλά δεν γνωρίζουμε αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατεύσουν και για πόσο. Και πολύ λίγοι έχουν αντισώματα, άρα δεν έχουμε συλλογική ανοσία", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Στην Ισλανδία που έχει λίγους κατοίκους, ελέγχθηκε το 6% και φάνηκε ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών προσβάλλονται λιγότερο ακόμα κι όταν έχουν συμπτώματα. Τα ίδια ευρήματα αφορούν και τις γυναίκες που έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά νόσησης, επιβεβαιώνοντας αυτό που βλέπουμε εμπειρικά σε όλες τις χώρες.
Επίσης σε μια μελέτη που έγινε σε 180.000 άτομα σε ΜΕΘ αποδείχτηκε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο θρομβώσεων καθώς ως και στο 31% των σοβαρά ασθενών είχε κάποια μορφή θρόμβωσης.
Παραίνεση από τον κ. Τσιόδρα:
Θεωρήστε αυτήν την περίοδο μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές συνήθειές μας. Υπάρχει ένας εθνικός διατροφικός οδηγός για ενήλικες που βασίζεται στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή, δηλαδή εν πολλοίς στη Μεσογειακή που περιλαμβάνει: πολύ νερό, ποικιλία φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, άπαχα μέρη κρέατος και σε περιορισμένη ποσότητα, λιπαρά και μικρά ψάρια, συχνή κατανάλωση σε όσπρια, ελαιόλαδο, περιορισμό αλατιού και ζάχαρης και σωματική άσκηση και καλό σωματικό βάρος.
Μ. Τσιλ.
Tags: Covid-19, Κορωνοϊός, νεκρός κορωνοϊό