Εξετάζουν εισηγήσεις νοσηλευτηρίων για νέο τρόπο αμοιβής
14 Φεβρουαρίου 2023, 12:41
Τις εισηγήσεις και απόψεις των νοσηλευτηρίων αναφορικά με το νέο μοντέλο αμοιβής του ΟΑΥ εξετάζει ο οργανισμός, με το ενδεχόμενο παράτασης για την εφαρμογή του νέου τρόπου αμοιβής στο πλαίσιο του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι ο ΟΑΥ έχει στείλει στα νοσηλευτήρια την εισήγηση του για το νέο μοντέλο αμοιβής τους, στο οποίο έχουν σχεδιαστεί ποιοτικά κριτήρια.
«Θα κάνουμε διαβουλεύσεις με κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά για να δούμε τις εισηγήσεις τους και τις απόψεις τους επί του μοντέλου», είπε.
Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος για να ξεκινήσει κανονικά ο νέος τρόπος αμοιβής των νοσηλευτηρίων ήταν η 1η Ιανουαρίου 2023. Τα νοσηλευτήρια, από την πλευρά τους, είχαν θέσει το θέμα ότι τα χρονοδιαγράμματα του ΟΑΥ για να καταλήξουν σε συμφωνία ήταν πιεστικά.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ΟΑΥ, δεν θα θυσιαστεί η ποιότητα και η καλή συνεννόηση που υπάρχει με τα νοσηλευτήρια για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Το νέο χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ΟΑΥ για την έναρξη εφαρμογής του νέου τρόπου αμοιβής των νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με τον οργανισμό είναι η 1η Μαρτίου 2023.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στο YgeiaWatch ο πρόεδρος του ΟΑΥ, «δεν μπορώ να πω ότι σίγουρα θα ξεκινήσουμε 1η Μαρτίου, αλλά σχεδιάζουμε το συντομότερο πριν το εξάμηνο να έχουμε ολοκληρώσει, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα».
«Εξαρτάται από την ανταπόκριση που θα έχουμε από τα νοσηλευτήρια, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα το εφαρμόσουμε αν κάποια νοσηλευτήρια αργήσουν να απαντήσουν», πρόσθεσε.
Ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο ένταξης στο ΓεΣΥ της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ, αλλά «επειδή θα αλλάξουμε τη μέθοδο αμοιβής, εξαρτάται και η δική τους η στάση για να δουν την συνολική οικονομική λύση και να αποφασίσουν», εξήγησε.
Αναμονή απάντησης Απολλώνειου για ένταξη ΤΑΕΠ
Στην αναμονή απάντησης από το Απολλώνειο Νοσοκομείο για την ένταξη του ΤΑΕΠ του στο ΓεΣΥ βρίσκεται ο ΟΑΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, «μέχρι σήμερα δεν έχει επανέλθει το Απολλώνειο νοσοκομείο για να συζητήσουμε την πρόταση μας».
«Απ’ ότι μαθαίνω την εξετάζει, κάνει τους δικούς του υπολογισμούς και υπολογίζω εντός του μηνός ότι θα συζητήσουμε τη συμφωνία που πρέπει να κάνουμε για την ένταξη της υπηρεσίας ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ», δηλώνει.
«Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι άλλο», είπε, «αλλά νομίζω αν συμφωνήσουμε με το Απολλώνειο και ξεκινήσουμε, θα προκαλέσουμε και το ενδιαφέρον από άλλα νοσηλευτήρια με ΤΑΕΠ», υπέδειξε.
Πρόσθεσε ότι ακόμη και ο ΟΑΥ θα προσελκύσει και άλλα νοσηλευτήρια σε άλλες πόλεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Απολλώνειο, και έτσι «θα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τους υπόλοιπους», συμπλήρωσε.
Ο νέος τρόπος αμοιβής των νοσηλευτηρίων
Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, με τη νέα πρόταση το κάθε νοσηλευτήριο, υφιστάμενο ή νέο, θα έχει δύο αντί ένα base rate, ένα για τα μη εξειδικευμένα περιστατικά και ένα για τα εξειδικευμένα.
Όλα τα νοσηλευτήρια θα ξεκινούν από την ίδια βάση (base rate). Το base rate για τα εξειδικευμένα περιστατικά θα έχει διαφορά από το αντίστοιχο base rate για τα μη εξειδικευμένα, έτσι ώστε να αντανακλάται η μεγαλύτερη πολυπλοκότητα/σοβαρότητα τους καθώς και οι πόροι που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση τους.
Τα νοσηλευτήρια μέσω των ποιοτικών κριτηρίων θα μπορούν να αυξήσουν τα δύο base rates τους κατά περίπου 25% - 30% (σήμερα η διαφορά μεταξύ των διαφορετικών base rates των νοσηλευτηρίων, πριν την εφαρμογή των εκπτωτικών δεικτών, φθάνει το 53%).
Τα βασικά ποιοτικά κριτήρια αφορούν τα εξής:
- Κατηγορία που εμπίπτει ένα νοσηλευτήριο στη βάση των υποδομών του π.χ. μονάδα εντατικής νοσηλείας, αριθμό ειδικοτήτων, διαθεσιμότητα συγκεκριμένων υποδομών κλπ. – ενδεικτική βαρύτητα Χ%
- Διαπίστευση – ενδεικτική βαρύτητα Χ%
- Σωστή συμπλήρωση εξιτηρίου – ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ Ικανοποίηση ασθενών μέσω ερωτηματολογίου – ενδεικτική βαρύτητα Χ%
- Μέσος όρος ηλικίας ασθενών – ενδεικτική βαρύτητα Χ%
- % ασθενών με μεγάλη συννοσηρότητα – ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ % ασθενών άνω των 80 ετών – ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ % παθολογικών πράξεων σε σχέση με τις επεμβατικές πράξεις – ενδεικτική βαρύτητα Χ%
- Παροχή επιπλέον πληροφορίων (reporting) – ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ Μονάδα διάλυσης φαρμάκων- ενδεικτική βαρύτητα Χ%
- Σωστή κωδικοποίηση περιστατικών – ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ Επιτροπή φαρμάκων – ενδεικτική βαρύτητα Χ%
- Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων- ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ Δημόσια Υγεία – ενδεικτική βαρύτητα Χ%
Στο σύνολο τους θα πρέπει να δίνουν το 100%, δηλαδή ένα νοσηλευτήριο που θα ικανοποιεί πλήρως όλα τα κριτήρια θα λαμβάνει το 100% της μέγιστης δυνατής αύξησης στο base rate, η οποία όπως προαναφέρθηκε θα είναι γύρω στο 25% - 30%.
Σημειώνεται ότι εκείνο που διαφοροποιείται στη νέα πρόταση σε σχέση με την υφιστάμενη για τις μη εξειδικευμένες πράξεις είναι ο τερματισμός της στατικότητας των μονάδων του κάθε νοσηλευτηρίου.
Οι μονάδες του κάθε νοσηλευτηρίου θα καθορίζονται στη βάση δύο παραμέτρων. Η μια παράμετρος θα προκύπτει από τις δυνατότητες του νοσηλευτηρίου ως εξής:
Μονάδες
1 Αριθμός Κλινών Χ ανά κλίνη
2 Αριθμός κλινών ΤΑΕΠ - cat 4 Χ ανά κλίνη
3 Αριθμός κλινών ΤΑΕΠ - cat < 4 Χ ανά κλίνη
4 Αριθμός κλινών εντατικής Χ ανά κλίνη
5 Αριθμός Μη επεμβατικών Ιατρών FTE Χ ανά κλίνη
6 Αριθμός Επεμβατικών Ιατρών FTE Χ ανά κλίνη
Η δεύτερη παράμετρος θα λαμβάνει υπόψιν το ποσοστό συμμετοχής του κάθε νοσηλευτηρίου στην πραγματική παραγωγή της προηγούμενης ή των προηγούμενων ετών (για νέο νοσηλευτήριο θα λογίζεται ένας προκαθορισμένος ελάχιστος αριθμός μονάδων, ανάλογα με την κατηγορία που θα εμπίπτει tier 1, tier 2, tier 3, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο παραγωγής).
Επίσης, το ποσοστό αυτό θα εφαρμόζεται στο συνολικό αριθμό συμφωνημένων μονάδων της ενδονοσοκομειακής φροντίδας για μη εξειδικευμένα περιστατικά το οποίο προτίθεται να διαθέσει ο Οργανισμός για το έτος.
Η βαρύτητα συμμετοχής των δύο πιο πάνω παραμέτρων στο συνυπολογισμό των συμφωνημένων μονάδων ανά νοσηλευτήριο θα κυμανθεί γύρω στο 60% (δυνατότητες) : 40% (παραγωγή).
Για αποφυγή μεγάλων διακυμάνσεων στην κατανομή των μονάδων καθορίζονται μέγιστα ποσοστά αποκλίσεων από έτος σε έτος τα οποία ενδεικτικά θα είναι ως εξής:
Απόκλιση μέσω Φόρμουλας Μέγιστη τελική απόκλιση
-50% 50% -5% 5%
-100% 100% -6% 6%
-200% 200% -7% 7%
<-200% >200% -8% 8%
Επιπλέον, για νέο νοσηλευτήριο, δεν εφαρμόζεται για τον πρώτο χρόνο συμμετοχής στο Σύστημα.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: ΓΕΣΥ, Νοσοκομεία, ΟΑΥ, ΤΑΕΠ