ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξαντλήθηκε το κονδύλι για καινοτόμα φάρμακα- Έμειναν μόλις €5 εκατ.

22 Μαΐου 2024, 06:00

images

Μόλις €5 εκατ. έχουν απομείνει στο ταμείο της επιτροπής ονομαστικών αιτημάτων του υπουργείου Υγείας για κάλυψη των ονομαστικών αιτημάτων για καινοτόμα φάρμακα ασθενών που χρήζουν εξατομικευμένης θεραπείας.

Όπως πληροφορείται το YgeiaWatch, μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει δώσει καμία απάντηση στο αίτημα του υπουργείου Υγείας για έγκριση επιπρόσθετου κονδυλίου για κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, με  τον υπουργό υγείας να δηλώνει ότι «δεν θέλουμε να φθάσουμε σε σημείο να μιλάμε για ελλείψεις φαρμάκων».

«Το ότι εξαντλήθηκε το κονδύλι είναι φυσιολογικό γιατί παρόμοιο κονδύλι υπάρχει στον ΟΑΥ για κάλυψη των καινοτόμων φαρμάκων αλλά για διαδικαστικούς λόγους δεν έχουν μεταφερθεί εκεί τα φάρμακα», τόνισε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο.

Δεν μπορεί να υπάρχει εσαεί το κονδύλι

«Χρειαζόμαστε κονδύλι σαν υπουργείο Υγείας από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο έχουμε ζητήσει και αναμένουμε απάντηση. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φθάσουμε στο σημείο που θα πούμε ότι έχουμε πρόβλημα με κάποιο φάρμακο και ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ασθενής που να μην πήρε τη θεραπεία του λόγω έλλειψης κονδυλίου. Το κονδύλι όμως που υπάρχει δεν μπορεί να υπάρχει εσαεί», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω της έγκρισης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας κονδυλίου ύψους μόλις €50 εκατ. για την αγορά των φαρμάκων ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προηγούμενου έτους, το ποσό θα έφθανε τα €120 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Παράλληλα στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, εγκρίθηκαν άλλα €45 εκατ. με το αιτιολογικό ότι ο ΟΑΥ θα κατάφερνε να εντάξει τις καινοτόμες θεραπείες στο σύστημα μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Επιπλέον, ο ΟΑΥ οφείλει να επιστρέψει στο υπουργείο, μέρος του ποσού που δαπανήθηκε ήδη για την αγορά καινοτόμων φαρμάκων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμα προωθηθεί.

Να τελειώσουν άμεσα οι διαδικασίες

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι διαδικασίες του ΟΑΥ πρέπει να τελειώσουν άμεσα «και εργαζόμαστε προς τον σκοπό αυτό».

Σε ότι αφορά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών εισαγωγής φαρμάκων και τον ΟΑΥ τις προηγούμενες ημέρες, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για ένταξη στο ΓεΣΥ των καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω γρηγορότερων διαδικασιών, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι υπάρχει συνεργασία μετά και τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να επισπευσθεί η διαδικασία συμφωνιών/αποζημίωσης με τον ΟΑΥ, που θα είναι κάτι το οποίο θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα».

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα