Έτοιμοι για τα νέα κριτήρια απολαβών οι προσωπικοί γιατροί
09 Αυγούστου 2023, 13:04
Συμφωνούν και στηρίζουν οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, αλλά και οι παιδίατροι που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, τις αλλαγές που αφορούν τις αμοιβές τους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Συγκεκριμένα οι αλλαγές, για τις οποίες ενημερώθηκαν και επίσημα τις προηγούμενες ημέρες, αφορούν στο ότι το 80% της αμοιβής τους θα διαμορφώνεται κατά κεφαλήν και το υπόλοιπο 20% με βάση τους δείκτες απόδοσης, άλλα και τα ποιοτικά κριτήρια.
Σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch η Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Οικογενειακών και Προσωπικών Ιατρών Δρ. Μαίρη Αβρααμίδου ανέφερε ότι μέσα στη νομοθεσία του ΓεΣΥ πάντοτε υπήρχε ο όρος ότι μέρος της αμοιβής των προσωπικών γιατρών θα είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα και το υπόλοιπο μέρος θα βασίζεται σε ποιοτικά κριτήρια.
«Σε πρώτη φάση είχε μπει ως ποιοτικό κριτήριο ο περιορισμός των παραπεμπτικών προς τους ειδικούς γιατρούς, κάτι το οποίο μας έβρισκε αντίθετους και θεωρούσαμε ότι αυτό δεν αφορούσε ποιοτικό κριτήριο, αλλά ήταν μια αναγκαιότητα για να μπορέσουμε να περιορίσουμε λίγο τον υπερβολικό αριθμό παραπεμπτικών που εκδίδονταν και να περιορίσουμε την πρόσβαση στους ειδικούς, κάτι που στο τέλος της ημέρας πιθανόν να μην το έχουμε πετύχει, εφόσον ο κόσμος εξακολουθεί να θέλει να τους επισκέπτεται για μικροπροβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν στο επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης», είπε .
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχώρησε σε μελέτη από εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για το πως θα εισαγάγει τα νέα ποιοτικά κριτήρια στα οποία θα βασίζεται η αμοιβή των προσωπικών γιατρών και διαβουλεύθηκε με όλες τις Επιστημονικές Εταιρίες που τους αντιπροσωπεύουν.
«Δεν ήταν κάτι που μας ανακοινώθηκε χωρίς να το έχουμε συζητήσει ή χωρίς να το διαβουλευτούμε. Θα δούμε πως θα εφαρμοστούν οι αλλαγές και εκεί που ίσως διαφωνήσουμε, μπορούμε να συζητήσουμε τη διαμόρφωση τους» .
Όσον αφορά τα ποιοτικά κριτήρια που σχετίζονται με τις υποδομές των ιατρείων των προσωπικών γιατρών, η Δρ. Αβραμίδου δήλωσε ότι «σε πρώτη φάση θα καταγράψουμε και θα κοινοποιήσουμε στον Οργανισμό τι διαθέτουμε στα ιατρεία μας για να υπάρχει και μια χαρτογράφηση και αργότερα, ίσως μπει και αμοιβή».
Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, θα καταγραφεί αν τα ιατρεία έχουν πρόσβαση σε ΑμεΑ , πόσα ιατρεία έχουν καρδιογράφο, πρόσβαση σε συρραφές τραυμάτων, αν διαθέτουν φάρμακα για επείγοντα περιστατικά, οξυγόνο και τι χώρους αναμονής διαθέτουν.
Ένας άλλος τομέας σε σχέση με τον οποίο θα τεθούν κριτήρια, είναι η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση των Προσωπικών Γιατρών.
«Θα υπάρχει μια μικρή αμοιβή σύμφωνα με το πόσα συνέδρια έχει παρακολουθήσει ο προσωπικός γιατρός και πόσα μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης έχει συλλέξει, όλα αυτά σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο(ΠΙΣ)», σημείωσε η κ. Αβρααμίδου.
«Άλλο ένα ποιοτικό κριτήριο που θα εισαχθεί, θα είναι και η πρακτική που ακολουθούν οι προσωπικοί γιατροί, όπως για παράδειγμα το ποσοστό των δικαιούχων που έχουν εμβολιάσει με το εμβόλιο της γρίπης, αλλά και οι κατ’ οίκον επισκέψεις σε μόνιμα κατακεκλιμένους δικαιούχους».
Όπως εξήγησε η Δρ. Αβρααμίδου, θα συνεχίσει να υπάρχει το κριτήριο σε σχέση με την έκδοση παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, ωστόσο θα έχει μικρότερη βαρύτητα, εφόσον μέρος της βαρύτητας που έχει σήμερα θα μετακυλήσει στα υπόλοιπα κριτήρια.
«Με αυτά τα κριτήρια θα αποδείξουμε την πρακτική που κάνουμε, αν είναι υψηλού επιπέδου, αν είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις κατευθυντήριες οδηγίες και την πρακτική που ακολουθείται», σημείωσε.
«Θέλουμε σιγά σιγά να ξέρουμε ότι βάσει των πρωτοκόλλων και των κατευθυντήριων οδηγιών που εφαρμόζονται, όλοι οι προσωπικοί γιατροί θα είμαστε περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και θα προσφέρουμε στους ασθενείς περίπου την ίδια φροντίδα», ανέφερε.
Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο παρατηρούνται αντιδράσεις εκ μέρους προσωπικών ιατρών σε σχέση με τα νέα ποιοτικά κριτήρια που θα επηρεάζουν τις απολαβές, η κ. Αβρααμίδου, ανέφερε ότι υπάρχει μικρή μερίδα προσωπικών ιατρών, οι οποίοι αντιδρούν στις αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι θα χάνεται πολύς χρόνος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη