Ετοιμάζουν πρόταση νόμου για ανακουφιστική φροντίδα
29 Μαρτίου 2024, 15:07
Πρόταση νόμου, που έχει ως στόχο τη ρύθμιση και τον έλεγχο της αντιμετώπισης ασθενών που χρήζουν ποιοτικής ανακουφιστικής φροντίδας, σύμφωνα με τις αρχές της Βιοηθικής ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε ο Υπ. Υγείας Μιχάλης Δαμιανός στον χαιρετισμό του στην Επιστημονική Ημερίδα «Τελικό Στάδιο της Ζωής και Ανακουφιστική Φροντίδα: Βιοηθικά Διλήμματα και Προβληματισμοί» του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας.
«Τα ηθικά διλήμματα στην ανακουφιστική φροντίδα όταν απειλείται η ζωή των ασθενών δεν είναι θεωρητικά, αλλά βιωμένες εμπειρίες που οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν και αφορούν στην κατάλληλη διαχείριση του πόνου και στον σεβασμό των επιθυμιών των ασθενών», πρόσθεσε.
Καθήκον του κράτους
Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ), Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, επεσήμανε πως είναι καθήκον του κράτους να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην δρομολόγηση του σχετικού νομοσχεδίου, που αφορά στην παροχή ανακουφιστικής φροντίδας στην Κύπρο, «σύμφωνα με την εξαγγελία που έγινε το καλοκαίρι του 2023».
«Η πρόσφατη ανακίνηση του ζητήματος του ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής στο Κοινοβούλιο και η κατάθεση της σχετικής πρότασης νόμου, μας παραπέμπουν ξανά στη θεώρηση του θανάτου ως αναπόσπαστο συστατικό της καθημερινότητάς μας, και στην ανάγκη απόδοσης του υπέρτατου σεβασμού προς τη ζωή και τη θαυμαστή πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης», σημείωσε.
Ο Δρ. Φελλάς τόνισε πως προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις που εγείρουν τα ζητήματα του τέλους της ζωής, μία από τις κύριες προτεραιότητες είναι δίχως αμφιβολία η διεύρυνση της πρόσβασης των ασθενών στην ανακουφιστική φροντίδα ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως η ΕΕΒΚ μέσα από την γνώμη που έχει εκδώσει το 2023 σχετικά με το θέμα του ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής, αναφέρει ξεκάθαρα ότι η ρύθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας προς τους ασθενείς, καθώς και η παροχή στήριξης στους ιδίους και στις οικογένειες τους, πρέπει να προηγηθεί του νόμου του ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο πάσχων ασθενής πρέπει να έχει στη διάθεση του ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ανακουφιστικής φροντίδας, να έχει ενημερωθεί για τη διαθεσιμότητα της, και να την έχει απορρίψει, προτού πάρει την απόφαση για την εφαρμογή του ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής του.
«Πρέπει να υπάρχουν επιλογές για τους ασθενείς και να μην τους οδηγεί η απελπισία και η απόγνωση για εκείνο που βιώνουν σχετικά με αίτημα τους για τερματισμό της ζωής τους», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε πως κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ανάγκη από ανακουφιστική φροντίδα.
«Παρόλα αυτά, λίγες είναι οι χώρες που την παρέχουν, ενώ εκατομμύρια συνάνθρωποί μας δεν έχουν καν πρόσβαση σε φάρμακα», είπε.
Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου, Πρωτοπρεσβύτερος Μάριος Δημοσθένους, τόνισε πως είναι σημαντική η αρχή της διάγνωσης, και πως στους κόλπους της Εκκλησίας υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις και αντιλήψεις, ενώ πρόσθεσε πως ανακουφιστική φροντίδα έχουν ανάγκη ακόμα και αυτοί που δεν ανήκουν στην Εκκλησία. «Είναι απαραίτητη η καλύτερη ενημέρωση πάνω σε αυτό το ζήτημα», κατέληξε.
«Σήμερα η ανακουφιστική φροντίδα αναφέρεται μονάχα για τους καρκινοπαθείς, ενώ υπάρχουν συνάνθρωποι μας με άλλες ασθένειες που επίσης την χρειάζονται», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.
Μ.Μ.