Ερευνητές Παν. Κύπρου ανακάλυψαν νέο στέλεχος HIV-1
23 Αυγούστου 2022, 09:54
Στην ανακάλυψη ενός νέου ανασυνδυασμένου στελέχους HIV-1, ο οποίος κυκλοφορεί κυρίως ανάμεσα σε κύπριους άνδρες που κάνουν με σεξ με άνδρες, οδήγησαν οι μοριακές έρευνες που πραγματοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με τη Γρηγόρειο Κλινική AIDS του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.
Συγκεκριμένα τόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και το Εθνικό Εργαστήριο HIV του Λος Άλαμος, Νέο Μεξικό, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανακάλυψαν το νέο στέλεχος του ανασυνδυασμένου ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας τύπου 1 (HIV-1), που ονομάστηκε CRF91_cpx.
Ακόμη, το γονιδίωμα του νέου ανασυνδυασμένου στελέχους είναι ένα μωσαϊκό τεσσάρων στελεχών του ιού HIV-1: CRF02_AG, G, J και U.
Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν στην Κύπρο, το CRF91_cpx ανακαλύφθηκε μεταξύ 14 ατόμων με HIV-1 που διαμένουν στην Κύπρο. Προς το παρόν, οι επιδημιολογικές αναλύσεις καταδεικνύουν ότι το στέλεχος CRF91_cpx κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ Κυπρίων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (Men who have sex with men, MSM) οι οποίοι μολύνθηκαν στην Κύπρο.
Όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Virulence (Taylor & Francis, Ηνωμένο Βασίλειο), μετά την αρχική ανακάλυψη, συνεχείς φυλογενετικές αναλύσεις που διεξάγονται με γονιδιώματα στελεχών HIV-1 που απομονώνονται από νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς στην Κύπρο σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, εντόπισαν δύο ακόμη Κύπριους MSM οι οποίοι μολύνθηκαν με το στέλεχος CRF91_cpx.
Ως εκ τούτου, τα δεδομένα υποδηλώνουν μια συνεχιζόμενη μετάδοση αυτού του νέου ανασυνδυασμένου στελέχους HIV-1, CRF91_cpx, στην Κύπρο με άγνωστες προς το παρόν κλινικές εκδηλώσεις.
Υπογραμμίζεται ότι ο HIV-1 είναι μεταξύ αυτών των ιών και είναι γνωστό ότι προκαλεί το απειλητικό για τη ζωή σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (Acquired Immunodeficiency Syndrome, AIDS) που έγινε παγκόσμια πανδημία το 1981. Σε αντίθεση με τις περισσότερες παγκόσμιες επιδημίες, η επιδημία του HIV-1/AIDS έχει επιμείνει για περισσότερο από 40 χρόνια και συνεχίζει να αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία μέχρι σήμερα.
Προστίθεται η ανακάλυψη αυτή έγινε από τους επιστήμονες Çiçek Topçu και Βασίλη Γεωργίου του Εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη και τον Δρ. Brian Thomas Foley του Εθνικού Εργαστηρίου HIV του Λος Άλαμος, Νέο Μεξικό, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Κωστρίκης είπε ότι πρόκειται για μια μοριακή έρευνα που ξεκίνησε το 2017 στο πλαίσιο της οποίας, συνελλέγονται δείγματα αίματος σχεδόν όλων των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με HIV-1, μετά από έγκριση της Επιτροπής Βιοιατρικής και τη γραπτή συγκατάθεση των ασθενών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας ανακαλύφθηκε μια συστάδα ασθενών, πρόσθεσε, που ξεκίνησε να δημιουργείται από το 2017, 14 άτομα, συν δύο που ανακαλύφθηκαν μετά την δημοσίευση της μελέτης, οι οποίοι είχαν μολυνθεί με αυτό το νέο ανασυνδυασμένο στέλεχος του ιου HIV-1 με το όνομα “CRF91_cpx”. Ο Δρ Κωστρίκης είπε ότι η έρευνα είναι μέρος της διδακτορικής διατριβής της Τουρκοκύπριας διδακτορικής φοιτήτριας Τσιτσέκ Τοπτσιού, η οποία αναμένεται να αποκληρώσει τη διατριβή της προς το τέλος του χρόνου.
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν το στέλεχος αυτό βρίσκεται μόνο στην Κύπρο, ο Δρ Κωστρίκης είπε ότι αυτή την στιγμή δεν έχει ταυτοποιηθεί πουθενά αλλού. «Το μεγάλο ερώτημα είναι 'έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο ή εισήχθη στην Κύπρο'; Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε αυτή την στιγμή», είπε. Τώρα, όμως, που έχει δημοσιευτεί η μελέτη και τα γονιδιώματα των ιών έχουν κατατεθεί σε διεθνείς βάσεις δεδομένων στο Λος Άλαμος, όλοι οι επιστήμονες μπορεί να συγκρίνουν τα γονιδιώματα των δικών τους χωρών και να δουν αν έχουν κι αυτοί και αυτό το γονιδίωμα, τώρα που έχει ταυτοποιηθεί, πρόσθεσε. «Η δική μου αίσθηση είναι ότι πιθανότατα, ένα μεγάλο μέρος του γονιδιώματος, ίσως όχι της πολυπλοκότητας αυτού που ταυτίστηκε, να εισήχθη στην Κύπρο από την Δυτική Αφρική, γιατί ένας από τους εμπλεκόμενους είναι κάτοικος Δυτικής Αφρικής, αλλά πιθανότατα, η εξέλιξη να συνεχίστηκε και εδώ στην Κύπρο και να δημιούργησε και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα όπως εμφανίζεται αυτή την στιγμή», είπε ο Δρ Κωστρίκης.
Ερωτηθείς αν αυτό θα βοηθήσει και στην εξέλιξη της θεραπευτικής αγωγής όσον αφορά τους ασθενείς με HIV, ο Δρ Κωστρίκης είπε ότι αυτή την στιγμή, μελετούν, σε συνεργασία με τους κλινικούς λοιμοξιολόγους της Γρηγορίου Κλινικής, την εξέλιξη της νόσου σε αυτούς τους ασθενείς, από την ημέρα της δειγματοληψίας, που ήταν πολύ κοντά στην διάγνωσή τους, «για να διακριβώσουμε αν η πορεία της εξέλιξης είναι διαφορετική από άτομα που έχουν μολυνθεί με διαφορετικό γονότυπο, η αν είχαν κάποια διαφοροποίηση όσον αφορά την θεραπευτική τους αγωγή».
Ο.Σ.