Έρευνα συνδέει τον αυτισμό με εντερικά βακτήρια
15 Ιουλίου 2024, 06:00
Η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία ενός ευρέος φάσματος εντερικών μικροοργανισμών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Πρόκειται για μια σειρά από βακτηριακά και μη στοιχεία της μικροχλωρίδας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αρχαία (archaea), μύκητες και ιούς.
Η μελέτη, φέρνει στο φως νέα στοιχεία για την εμπλοκή του εντερικού μικροβιώματος στην εκδήλωση διαταραχών του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), τα οποία ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη ενός ακριβούς διαγνωστικού τεστ για την κατάσταση αυτή.
Στη μελέτη, η ο οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, καταγράφεται μεταξύ άλλων ότι, ο κεντρικός ρόλος του μικροβιώματος στη ρύθμιση του άξονα εντέρου-εγκεφάλου και στην επίδραση στην υγεία, έχει αποκτήσει σημασία την τελευταία δεκαετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τη σύνθεση των εντερικών βακτηρίων με καταστάσεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η νόσος Αλτσχάιμερ και η πολλαπλή σκλήρυνση.
Η νέα αυτή μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από ερευνητές του Κινεζικού Πανεπιστήμιου του Χονγκ Κονγκ (CUHK) στην Κίνα, βρήκε ότι οι αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία, τόσο των βακτηριακών, όσο και των μη βακτηριακών μικροοργανισμών, συνδέονται με τη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ASD).
Τι είναι το ASD;
Η ASD είναι μια πολύπλοκη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει το πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους, επικοινωνούν, μαθαίνουν και συμπεριφέρονται. Η αιτία της ASD είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Συνολικά 1.627 παιδιά, θεωρούμενα νευροτυπικά και παιδιά με ASD ηλικίας ενός έως 13 ετών (24,4% κορίτσια), στρατολογήθηκαν για τη μελέτη και τα δείγματα κοπράνων τους αναλύθηκαν μεταγενωμικά. Οι μεταγενωμικές μελέτες εξετάζουν τη δομή και τη λειτουργία γενετικά διαφορετικών οργανισμών που βρίσκονται σε ένα ογκώδες δείγμα, όπως βακτήρια, ιοί, μύκητες και αρχαία, μονοκύτταροι οργανισμοί που δεν διαθέτουν πυρήνα.
Τι έδειξε η μελέτη;
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις αλλαγές στην ποικιλότητα του εντερικού μικροβιώματος μεταξύ νευροτυπικών παιδιών και παιδιών με ASD, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με ASD παρουσίαζαν μείωση της ποικιλότητας των αρχαίων, βακτηρίων και ιών.
Η σχετική αφθονία των 80 από τα 90 προσδιορισμένα μικροβιακά είδη, ήταν σημαντικά μειωμένη στα παιδιά με ASD σε σύγκριση με τα νευροτυπικά παιδιά. Αυτό το εύρημα ήταν πιο έντονο για τις βακτηριακές κοινότητες, όπου 50 βακτηριακά είδη ήταν μειωμένα στα παιδιά με ASD και μόνο ένα είδος ήταν εμπλουτισμένο. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η λειτουργία των μικροβίων επηρεάστηκε, με τα γονίδια των μικροβίων και τις μεταβολικές οδούς να αλλάζουν στα παιδιά με ASD.
Ανοίγει ο δρόμος για διαγνωστικά τεστ
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ για την ASD. Περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες για για να διαπιστωθεί αν η διαγνωστική ακρίβεια μπορεί να βελτιωθεί.
Μ.Μ.