ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα: Ποια η σχέση πλούτου και υγείας

07 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Επιπλέον 8 με 9 υγιή χρόνια μπορεί να ζήσει το ένα τρίτο ατόμων που είναι πιο πλούσιοι σε Αγγλία και ΗΠΑ, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL).

Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολιάζονται σε άρθρο του Rhymer Rigby στους Financial Times, με τους ερευνητές να υποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ατόμων από αυτά τα κράτη που εξετάστηκαν, ήταν το κοινωνικοοικονομικό.

Σύμφωνα με τον Rigby, τόσο στην Αγγλία όσο και στις ΗΠΑ, ο πλούτος συσχετίζεται με την καλύτερη διατροφή, καλύτερη γυμναστική και χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι πλούσιοι μπορούν να επιλέξουν την ιδιωτική νοσηλεία καθώς μπορούν να την πληρώσουν, ακόμα κι αν το σύστημα υγείας μίας χώρας είναι δωρεάν.

Ωστόσο, κατά τον Rigby, στις ΗΠΑ η σχέση πλούτου και υγείας δεν είναι γραμμική.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 από το Stanford και το MIT, που εξέτασε μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, καταδεικνύει ότι ένα νοικοκυριό με εισόδημα περίπου 224 χιλ. δολαρίων, για να μπορέσει να αποκτήσει ακόμη 0,8 έτη ζωής, θα πρέπει να έχει εισοδήματα 1,7 εκατ. δολαρίων περισσότερα τη χρονιά.

Παράλληλα σημειώνεται ότι νοικοκυριά με εισόδημα 14 χιλ. δολαρίων ανά έτος μπορούν με ακόμη 6 χιλ. δολάρια, να αποκτήσουν ακόμη 0,8 έτη ζωής.

Ρόλος γενετικής και επιλογές τρόπου ζωής

Την ίδια ώρα, ο Rigby υπογραμμίζει ότι ρόλο στο ζήτημα έχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το γενετικό συστατικό για την μακροζωία και υγεία αλλά και οι επιλογές του τρόπου ζωής.

Ρόλο στη μεγαλύτερη προσδοκία ζωής έχει και η τοποθεσία, καθώς ο ερευνητής Dan Buettner ταυτοποίησε περιοχές -οι λεγόμενες «Μπλε Ζώνες»- περιλαμβανομένων της Καλιφόρνια, Σαρδινίας και Ιαπωνίας.

Στις συγκεκριμένες περιοχές, επισημαίνεται, στη διάρκεια της ζωής συμβάλλουν παράγοντες όπως η γενετική και κουλτουριστική απομόνωση, η ποιότητα διατροφής, το επίπεδο γυμναστικής, η πίστη και η δύναμη των δεσμών μεταξύ οικογένειας και κοινωνίας.

Μάλιστα, στη Σαρδινία, ο αριθμός των αντρών ηλικίας άνω των 100 ετών, ισοδυναμούσε σχεδόν με τον αριθμό των γυναικών στην ίδια ηλικία, γεγονός που δεν ισχύει σε άλλες περιοχές καθώς οι γυναίκες συνήθως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους άντρες.

Η εξέλιξη υποδεικνύει κατά τον Rigby, ότι η υγεία δεν είναι καλύτερη μόνο σε πλούσια μέρη, αλλά μπορεί να είναι καλή και όπου οι άνθρωποι ζουν «πλούσιες» ζωές.

Η σύνδεση μεταξύ του πλούτου και της υγείας υπάρχει μετά βεβαιότητας, υποδεικνύει τονίζοντας ότι σε ομαδικό επίπεδο άλλοι παράγοντες, μπορούν να είναι σημαντικότεροι από τα άτομα.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα