Έρευνα για επιπτώσεις κορωνοϊού στην κοινωνία
07 Νοεμβρίου 2021, 06:00
Έρευνα για τις επιπτώσεις στην κυπριακή κοινωνία μετά από νόσηση με τον κορωνοϊό, πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο οργανισμός ερευνών IMR με συνεργάτη Οργανισμό την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).
Όπως πληροφορείται το YgeiaWatch, για την υλοποίηση της έρευνας ετοιμάστηκε ερωτηματολόγιο που επικεντρώνεται σε επιστημονική μελέτη για τις κοινωνικο-ψυχολογικές επιπτώσεις στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία μετά από τη νόσηση με κορωνοϊό.
Στόχος της έρευνας είναι η καλύτερη κατανόηση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των ατόμων μετά από νόσηση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό (COVID-19). Παράλληλα, το ερωτηματολόγιο θέλει να αναδείξει τις κοινωνικο-ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου του κορωνοϊού για όλους τους μόνιμους κάτοικους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το ερωτηματολόγιο συμβάλει επίσης στην ευρύτερη έρευνα για την καλύτερη ενημέρωση για τις ανάγκες και την υγεία των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, ώστε να υπάρξει ενημερωμένη χάραξη πολιτικής και παρεμβάσεις στήριξης στην κυπριακή κοινωνία.
Κριτήρια συμμετοχής
Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν αναρρώσει από τη νόσο του COVID-19, ηλικίας άνω των 18 ετών και να ζουν νόμιμα στην Κύπρο ανεξαρτήτως εθνικότητας/υπηκοότητας ή να είναι Κύπριοι που ζουν στο εξωτερικό με μόνιμη κατοικία την Κύπρο και να έχουν νοσήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Κατά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, ζητείται να αναφερθούν οι προσωπικές εμπειρίες σχετικά με τη νόσηση, τη γενική κατάσταση της φυσικής και ψυχικής υγείας μετά τη νόσηση, καθώς και τις γενικότερες αντιλήψεις γύρω από τον COVID-19.
Η έρευνα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και έχει υιοθετηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Το ερευνητικό πρωτόκολλο έχει λάβει θετική έγκριση γνωμοδότησης από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.
Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας είναι ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Aντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ).
Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από τους Δρ. Κωνσταντίνο Τσιούτη, Eπίκουρο Kαθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και Δρ. Χρήστο Πέτρου, Aναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ).
Της Γεωργίας Χαννή