Έρευνα για Εθνικό Δείκτη Ποιότητας Ζωής
22 September 2022, 13:59
Έρευνα για τη συλλογή πληροφοριών για τον παλμό των πολιτών, δημιουργώντας με τις μετρήσεις αυτές τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί ο Εθνικός Δείκτης Ποιότητας Ζωής τον επόμενο χρόνο, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Κέντρου Κοινωνικής Καινοτομίας στη Λευκωσία, σε συνεργασία με το Oxygono.
Αυτή η χρονιά σημαδεύει την έναρξη της πορείας του Εθνικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής και σκοπός της έρευνας που διεκπεραιώθηκε ήταν να συλλεγούν πληροφορίες για τον παλμό των πολιτών, δημιουργώντας με τις μετρήσεις αυτές τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί ο Εθνικός Δείκτης Ποιότητας Ζωής τον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, στο άμεσο μέλλον τα σχέδια της επιστημονικής ομάδας συμπεριλαμβάνουν τη σύσταση μιας συμβουλευτικής επιτροπής και τη διεκπεραίωση εις βάθος έρευνας για κάθε μία από τις 14 πτυχές μέσα από συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων.
Ο Δείκτης θα ανακοινώνεται κάθε χρόνο με σκοπό την αξιοποίηση του από όλους τους φορείς λήψης αποφάσεων, ευελπιστώντας ότι οι πολιτικές και στρατηγικές που θα αναπτύσσονται θα είναι προς όφελος μιας καλύτερης κοινωνίας όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν επιλέγει από την επιστημονική ομάδα του CSI και Oxygono, οι ακόλουθες 14 πτυχές της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής των πολιτών για να συμπεριληφθούν στον Δείκτη: Υγεία, Ισότητα φύλων, Κοινωνική δικαιοσύνη, Διαφθορά, Περιβάλλον, Εκπαίδευση, Αγορά εργασίας, Συμμετοχή στην πολιτική ζωή, Οικονομική ευημερία, Κοινωνική ευθύνη, Ελευθερία μέσων ενημέρωσης, Ψηφιακή πρόσβαση, Ψηφιακός γραμματισμός, Οικονομικός γραμματισμός. Οι πτυχές επιλέχθηκαν με βάση τη σχετική βιβλιογραφία και ταυτίζονται και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDG’s) που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη το 2015.
Στο ερωτηματολόγιο που ετοιμάστηκε από ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό με δείγμα 1.000 άτομα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τον αντίκτυπο που έχει η κάθε μία από τις 14 πτυχές στη ζωή τους, όπως και το επίπεδο ικανοποίησης τους σήμερα, πριν 5 χρόνια (προ πανδημίας) και πριν 10 χρόνια (προ οικονομικής κρίσης).
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων πρόσφερε κάποια σημαντικά δεδομένα αναφορικά με τις πτυχές που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή των 1.000 συμμετεχόντων, με το 85% να υποδεικνύει την Κοινωνική ευθύνη και την Εκπαίδευση αντίστοιχα, το 83% την Οικονομική ευημερία, το 78% το Περιβάλλον και την Αγορά εργασίας αντίστοιχα, το 73% την Ψηφιακή πρόσβαση, το 69% τη Διαφθορά και τον Ψηφιακό γραμματισμό αντίστοιχα, το 66% την Ισότητα φύλων, το 63% την Υγεία, το 57% τον Οικονομικό γραμματισμό, το 56% την Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, το 55% την Κοινωνική δικαιοσύνη και τέλος, το 30% τη Συμμετοχή στην πολιτική ζωή.
Σημαντικό, σημειώνει, ήταν να μελετηθεί και το βαθμό ικανοποίησης των συμμετεχόντων για κάθε μία από τις 14 πτυχές σήμερα, καθώς η εικόνα δεν φαίνεται να συνάδει με την πιο πάνω, υποδεικνύοντας ότι για τις πλείστες πτυχές που έχουν ψηλό αντίκτυπο στη ζωή τους, ο βαθμός ικανοποίησης τους είναι χαμηλός.
Συγκεκριμένα, το 56% δήλωσε τουλάχιστον πολύ ικανοποιημένοι με την Ψηφιακή πρόσβαση, το 39% με τον Ψηφιακό γραμματισμό, το 32% με την Ισότητα φύλων, το 31% με την Υγεία, το 27% με την Εκπαίδευση, το 18% με την Κοινωνική δικαιοσύνη, το 17% με τον Οικονομικό γραμματισμό και την Αγορά εργασίας αντίστοιχα, το 15% με την Κοινωνική ευθύνη, το 13% με την Οικονομική ευημερία και το Περιβάλλον αντίστοιχα, το 12% την Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το 5% με τη Συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Τέλος, το 84% θεωρεί ότι το επίπεδο διαφθοράς είναι τουλάχιστον πολύ ψηλό.
Tags: δημόσια υγεία, Περιβάλλον