Εποχική συναισθηματική διαταραχή – Τι πρέπει να γνωρίζετε
26 Αυγούστου 2024, 06:13
Καθώς οι εποχές του χρόνου αλλάζουν και η διάρκεια των ημερών γίνεται μικρότερη, μερικοί άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με αλλαγές στην διάθεσή τους, αλλά και στη γενική τους ευεξία, κάτι που οφείλεται στην εποχική συναισθηματική διαταραχή.
Σε δημοσίευμα του Care Counselling, υποδεικνύεται ότι η εποχική συναισθηματική διαταραχή έχει κοινά συμπτώματα, αλλά και μεθόδους αντιμετώπισης.
Τι είναι η εποχική συναισθηματική διαταραχή
Όπως αναφέρεται, η εποχική συναισθηματική διαταραχή αποτελεί μια υποκατηγορία της καταθλιπτικής διαταραχής.
Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης που συμβαίνουν κατά την αλλαγή συγκεκριμένων εποχών και συνήθως, το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Ο ακριβής λόγος της εν λόγω διαταραχής ωστόσο, δεν είναι πλήρως κατανοητός.
Εκτιμήσεις θέλουν να σχετίζεται με τη μειωμένη έκθεση των ατόμων στον ήλιο, γεγονός που μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματος και να επηρεάσει την παραγωγή συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη.
Ποια τα συμπτώματα
Όσον αφορά τη λίστα συμπτωμάτων της διαταραχής, αυτή περιλαμβάνει την επίμονη θλίψη, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αλλαγές στα μοτίβα ύπνου, αλλαγές στην όρεξη για φαγητό καθώς και δυσκολία στη συγκέντρωση.
Πρόσθετα, τα άτομα που έχουν εποχική συναισθηματική διαταραχή, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως τους αρέσουν, εκνευρισμό, αλλά και φυσικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα.
Μέτρα αντιμετώπισης
Μερικές από τις προτεινόμενες μεθόδους για αντιμετώπιση της εν λόγω διαταραχής, είναι η φωτοθεραπεία για ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος και βελτίωση της διάθεσης, η ψυχοθεραπεία, σωματική άσκηση και αλλαγές στη διατροφή, καθώς και η φαρμακευτική αγωγή.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι οι τεχνικές χαλάρωσης όπως ο στοχασμός ή αλλιώς meditation και οι βαθιές αναπνοές, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης.
Η κοινωνική στήριξη κρίνεται επίσης, ως σημαντική για την αντιμετώπιση της διαταραχής και για την ψυχική υγεία, ενώ η διατήρηση μίας ρουτίνας βοηθά στην σταθεροποίηση της διάθεσης.
Της Μαρίας Κυριακίδου