Επιτροπή Νομικών: Τρομερές καταγγελίες από τους ΛΟΑΤΚΙ
18 Μαρτίου 2022, 15:34
Τρομερές και σοκαριστικές καταγγελίες έγιναν σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, για την συμπεριφορά εις βάρος ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, ΛΟΑΤΚΙ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κληρικοί και τσαρλατάνοι, μετέρχονται διάφορους τρόπους, για μεταστροφή ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε, οι ενέργειες τους:
• επιβάλουν στους ΛΟΑΤΚΙ ορμονοθεραπείες ή άλλες φαρμακευτικές θεραπείες.
• ιερείς παντρεύουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα, με θύματα και τα άτομα του αντίθετου φύλου. Επιβάλουν υποχρεωτική κατήχηση και προχωρούν σε εξορκισμούς στα άτομα αυτά.
• Γονείς οδηγούν τα παιδιά τους σε γιατρούς και κληρικούς για να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών τους.
• άτομο οδηγήθηκε σε αυτοκτονία και πολλά άτομα έχουν αυτοκτονικές τάσεις.
Ο Αντώνης Παπαγεωργίου μέλος των ΛΟΑΤΚΙ και θεολόγος, κατήγγειλε βάναυση και απάνθρωπη συμπεριφορά εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ.
«Με τις ψευδοθεραπείες δεν πετυχαίνουν κανένα αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως επιβαρύνουν την υγεία των ατόμων αυτών», είπε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι στόχος είναι η ποινικοποίηση του φαινομένου. Τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε στον Μεσαίωνα».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος κατάθεσε πρόταση νόμου για ποινικοποίηση του φαινομένου, σημείωσε ότι προτείνονται και ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 χρόνια.
Η γυναικοκτονία ως έγκλημα
Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής σήμερα συζήτησε επίσης πρόταση νόμου, της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, η οποία καθιστά το αδίκημα της γυναικοκτονίας, ως ιδιώνυμο έγκλημα, το οποίο επισύρει την ποινή της διά βίου φυλάκισης.
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, η οποία συζητήθηκε κατά σημερινή συνεδρία επί της αρχής, το Δικαστήριο κατά την επιμέτρηση και επιβολή της ποινής, για το αδίκημα της γυναικοκτονίας, λαμβάνει υπόψη ως επιβαρυντικό παράγοντα ότι ο θάνατος επήλθε ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού ή άσκησης βίας λόγω μισογυνισμού, άσκησης ενδοικογενειακής βίας, καθώς και άσκησης βίας για λόγους τιμής.
Επίσης, το Δικαστήριο κατά την επιμέτρηση και επιβολή της ποινής θα λαμβάνει υπόψη ως επιβαρυντικό παράγοντα ότι ο θάνατος επήλθε ως αποτέλεσμα άσκησης βίας για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων, άσκησης βίας για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και/ή ταυτότητας φύλου, διάπραξης του αδικήματος του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων, άσκησης βίας με σκοπό ή στο πλαίσιο σεξουαλικής εκμετάλλευσης και/ή της εμπορίας προσώπων και/ή της εμπορίας ναρκωτικών και/ή του οργανωμένου εγκλήματος.
Επιπροσθέτως, θα λαμβάνεται υπόψη ως επιβαρυντικός παράγοντας η άσκηση βίας προς επίτευξη παράνομης συνουσίας, καθώς και στοχευμένη άσκηση βίας εναντίον γυναικών, στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων.
Η Επιτροπή Νομικών άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας Κύπρου, της Νομικής Υπηρεσίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Αναπληρωτή Καθηγητή Ποινικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χαράλαμπου Παπαχαραλάμπους, και αφού ολοκλήρωσε τη συζήτηση τόσο επί της αρχής όσο και κατ’ άρθρον, αποφάσισε να τοποθετηθεί σχετικά με τις πρόνοιες της πρότασης σε επόμενη συνεδρία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, είπε πως με την συγκεκριμένη πρόταση νόμου ενισχύεται το μήνυμα που πρέπει να στείλει σήμερα η κυπριακή κοινωνία σε σχέση με την γυναικοκτονία.
Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη οι γυναικοκτονίες είναι μια κατάσταση που παίρνει μεγάλες διαστάσεις διεθνώς, αλλά και στην Κύπρο.
Όπως είπε, με τη ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας, η οποία θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το επόμενο δεκαπενθήμερο, μπαίνουν ενισχυτικές επιβαρυντικές διατάξεις για τη συγκεκριμένη πράξη είτε εκ πλευράς συζύγου, είτε ερωτικού συντρόφου ή ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος, είτε άλλως πως.
«Θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη πράξη η Βουλή στέλνει ένα πρωτοπόρο μήνυμα, γιατί είναι ίσως το πρώτο κοινοβούλιο, που εναρμονίζεται με συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής», ανέφερε ο Νίκος Τορναρίτης.
Διεμήνυσε πως «δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν κάποιος να δολοφονεί μία γυναίκα, επειδή είναι γυναίκα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τις επιβαρυντικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου, ο κ. Τορναρίτης εξήγησε ότι ο εκ προμελέτης φόνος τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες διατάξεις από τη στιγμή που προϋπάρχουν στον ποινικό κώδικα.
Όσον αφορά στο άτομο που δολοφονείται -και αν αυτό είναι γυναίκα κάτω από οποιοδήποτε περίσταση- τότε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι θα ενεργοποιούνται οι συγκεκριμένες διατάξεις.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης, είπε πως «αναμφίβολα η γυναικοκτονία είναι από τις πιο αποσιωπημένες και διαδεδομένες μορφές βίας σε όλο τον κόσμο», για να σημειώσει πως στόχος του κόμματός του είναι η πλήρης εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και στο κυπριακό δικαστικό σύστημα.
Όπως είπε το ΑΚΕΛ θα μελετήσει την πρόταση νόμου και θα τοποθετηθεί αναλόγως, ενώ συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο.Σ.
Tags: Ομοφυλοφιλία