Επιπτώσεις στους νέους από τα social media- Ο ρόλος των γονέων
12 Νοεμβρίου 2023, 06:00
Οι έφηβοι που περνούν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βιώνουν μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με στοιχεία από τη νέα έρευνα της Gallup.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας και οι μελετητές έχουν τεκμηριώσει μια ανησυχητική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των εφήβων τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας μερικούς να υποστηρίζουν ότι η υπερβολική χρήση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είναι μέρος του προβλήματος.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερες ώρες, είναι πιο σοβαρά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι έφηβοι που έχουν μια ισχυρή, στοργική σχέση με τους γονείς ή κηδεμόνες τους είναι λιγότερο πιθανό να έχουν επιπτώσεις από την έντονη χρήση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 6.643 γονείς που ζουν με τα παιδιά τους ηλικίας 3 - 19 ετών και 1.591 έφηβοι.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι Αμερικανοί έφηβοι περνούν κατά μέσο όρο 4,8 ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μεταξύ των εφήβων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, το 37% αναφέρει ότι ξοδεύουν 5 ή περισσότερες ώρες την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα.
Το 14% ανέφερε ότι περνούν από 4-5 ώρες , το 26% από 2-4 ώρες και το 23% λιγότερο από 2 ώρες.
Αρνητικά συναισθήματα φέρνουν οι πολλές ώρες στο διαδίκτυο
Οι έφηβοι που περνούν 5 ή περισσότερες ώρες την ημέρα σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι βιώνουν πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα σε σύγκριση με εκείνους που ξοδεύουν λιγότερες από 2 ώρες την ημέρα.
Για παράδειγμα, το 26% των εφήβων που ξοδεύουν τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι αισθάνονται πολύ λυπημένοι σε σύγκριση με το 19% εκείνων που περνούν λιγότερες από δύο ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το 25% των εφήβων που περνούν τουλάχιστον πέντε ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν ότι αισθάνονται πολύ θυμό, σε σύγκριση με το 14% όσων περνούν λιγότερες από δύο ώρες.
Τί λένε ο γονείς
Μεταξύ των εφήβων που ξοδεύουν τουλάχιστον πέντε ώρες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, το 28% των γονέων αναφέρουν ότι η ψυχική υγεία του έφηβου τους είναι κακή ή πολύ κακή, σε σύγκριση με το 22% των οποίων τα παιδιά χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα.
Οι γονείς των παιδιών χρηστών των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, είναι επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν ότι παρατηρούν συχνά συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στα παιδιά τους.
Η Gallup συγκέντρωσε επίσης δεδομένα σχετικά με τις αναφορές των γονέων για αυτοκτονία και αυτοτραυματισμό .
Όπως σημειώθηκε στην έκθεση αυτή, οι αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τον συνολικό δείκτη ψυχικής υγείας φαίνεται να βρίσκονται για το YouTube και το TikTok, αλλά καμία από τις άλλες πέντε εφαρμογές που δοκιμάστηκαν, οι οποίες περιλάμβαναν το Facebook, το Twitter, το Instagram, το WeChat και το WhatsApp.
Η έρευνα περιελάμβανε επίσης ένα συνοπτικό στοιχείο που ζητούσε από τους εφήβους να αξιολογήσουν τη σχέση τους με τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους σε μια κλίμακα από 0 έως 10, όπου το 0 είναι η ασθενέστερη και λιγότερο στενή σχέση 10 είναι η ισχυρότερη.
Εβδομήντα τοις εκατό των εφήβων βαθμολογούν τη σχέση ως 8 ή υψηλότερη, η οποία ταξινομείται ως ισχυρή για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης.
Όπως ανέφερε προηγουμένως η Gallup, η δύναμη της σχέσης των γονέων -εκτός από την γονική επίβλεψη και τη ρύθμιση του χρόνου οθόνης- προβλέπει πολύ λιγότερο χρόνο που δαπανάται στα κοινωνικά μέσα.
Αδύναμη γονική σχέση επιδεινώνει το πρόβλημα
Σε όλες τις κατηγορίες της χρήσης των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, τα αποτελέσματα για την ψυχική υγεία είναι πολύ χειρότερα για τους εφήβους που αναφέρουν μια αδύναμη γονική σχέση από ό, τι όσοι αναφέρουν ένα ισχυρό δεσμό με τους γονείς.
Αντίθετα, ο δείκτης κυμαίνεται από 26 έως 39 για εκείνους με ισχυρή γονική σχέση.
Κοιτάζοντας μόνο μέσα στην ομάδα των εφήβων με μια ισχυρή σχέση γονικής μέριμνας, ο συνολικός δείκτης ψυχικής υγείας δεν είναι σημαντικά διαφορετικός για όσους χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα για πέντε ή περισσότερες ώρες σε σύγκριση με εκείνους που το χρησιμοποιούν για λιγότερο από δύο ώρες. Το ίδιο ισχύει όταν η ανάλυση γίνεται για εκείνους με μια αδύναμη γονική σχέση.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη