Επιπτώσεις Covid-19 στη ψυχική υγεία των νέων
04 Δεκεμβρίου 2022, 06:00
Κινδυνεύουν από αλλοιώσεις στη ψυχική υγεία και τη νευροανάπτυξή τους οι νέοι, λόγω της πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με την έρευνα του Biological Psychiatry με τίτλο «Effects of the Covid-19 Pandemic on Mental Health and Brain Maturation in Adolescents: Implications for Analyzing Longitudinal Data».
Σύμφωνα με την έρευνα, η πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικό άγχος και αναστάτωση στους νέους, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει σε αλλοιώσεις στη ψυχική υγεία και τη νευροανάπτυξή τους.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι νέοι που έζησαν στην πανδημία και τα lockdowns της είναι συγκρίσιμοι ψυχοβιολογικά με τους συνομήλικους τους που αξιολογήθηκαν πριν την πανδημία.
Για την επίτευξη των αποτελεσμάτων, η έρευνα μελέτησε συγκριτικά νέους που αξιολογήθηκαν πριν την πανδημία και νέους που αξιολογήθηκαν μετά το τέλος των lockdowns της πανδημίας, με κοινή ηλικία, φύλο, εφηβεία, έκθεση στο στρες κατά την πρώιμη ζωή και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.
Διαπιστώθηκε ότι η νεαρή ηλικία που αξιολογήθηκε στην έρευνα μετά τα lockdowns, άφησε πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, μειωμένο πάχος τους φλοιού, μεγαλύτερο όγκο ιπποκάμπου και αμυγδαλής και πιο προχωρημένη εγκεφαλική ηλικία.
Συμπερασματικά, η έρευνα καταλήγει ότι η πανδημία οδήγησε σε χειρότερη ψυχική υγεία και επιτάχυνση της γήρανσης του εγκέφαλου στους εφήβους, αλλά ακόμη καθόρισε σημαντικές προκλήσεις για τους ερευνητές που αναλύουν δεδομένα από διαχρονικές μελέτες κανονιστικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι τα συμπτώματα εσωτερίκευσης διπλασιάστηκαν από την έναρξη της πανδημίας για τους νέους, ενώ παρά τις ανησυχητικές ενδείξεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη νευροανάπτυξη των νέων, δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί.
Η βία, η παραμέληση και η οικογενειακή δυσλειτουργία σχετίζεται με την κακή ψυχική υγεία και τα δυσπροσαρμοστικά νευροναπτυξιακά αποτελέσματα, τα οποία υποδηλώνουν μια επιταχυνόμενη ωρίμανση του εγκεφάλου ή και γήρανση.
Όπως αναφέρεται, στους εφήβους προβλέπεται εγκεφαλική γήρανση, ενώ ως αποτέλεσμα της κοινωνικής απομόνωσης και αποστασιοποίησης κατά τη διάρκεια των lockdowns, σχεδόν όλοι οι νέοι σύμφωνα με την έρευνα, αντιμετώπισαν αντιξοότητες με την μορφή σημαντικών αποκλίσεων από τις κανονικές του συνήθειες.
Ακόμη, στους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλική γήρανση ή προβλήματα στη νευροανάπτυξη, βρίσκεται και η οικονομική καταπόνηση, οι απειλές για την σωματική υγεία και η έκθεση σε αυξημένη οικογενειακή βία.
Όπως σημειώνει η έρευνα, οι πιο πάνω παράγοντες εντοπίζονται και κατά την πανδημία.
Tags: ψυχική υγεία, ψυχική υγεία παιδιών