Επικίνδυνα παιδικά προϊόντα στην EE, ένα αποσύρθηκε στην Κύπρο
25 Νοεμβρίου 2024, 21:04
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που άρχισε στις 18 Νοεμβρίου (RAPEX – Report 47) έχουν κοινοποιηθεί είκοσι τρία (23) προϊόντα εκ των οποίων τα περισσότερα για παιδιά που είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια και την υγεία. Το ένα εντοπίστηκε στην Κύπρο και έχει ήδη αποσυρθεί.
Το παιδικό προϊόν που εντοπίστηκε στην Κύπρο είναι παιδικό σετ φόρμες μάρκας Cerda, μοντέλο 2900000368-BL-SY02, με γραμμοκώδικα 5299900577797 και με χώρα κατασκευής την Ινδία.
Υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού λόγω του ότι το προϊόν διαθέτει λειτουργικά κορδόνια στην περιοχή του λαιμού. Τα κορδόνια περίσφιξης μπορεί να παγιδευτούν κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων ενός παιδιού και να οδηγήσουν σε στραγγαλισμό, αναφέρει η Υπηρεσία.
Το προϊόν εντοπίστηκε στο MICHEL (DALI) MANUFACTURERS LIMITED και έχει αποσυρθεί από την αγορά, έτσι ώστε να μη τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών.
Στο Σύστημα υπάρχουν 87 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν στις αγορές διαφόρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα Safety Gate RAPEX.
Τα προϊόντα για τα οποία προειδοποιεί η ΥΠΚ, καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται εδώ.
Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα με αύξοντες αριθμούς 1 μέχρι 20 έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα σοβαρού κινδύνου, ενώ τα προϊόντα με αριθμούς 21 μέχρι 23 έχουν αξιολογηθεί ως προϊόντα χαμηλότερου κινδύνου.
Η Υπηρεσία Καταναλωτή έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων για τα οποία υπάρχει προειδοποίηση στη κοινοτική αγορά και καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως τη διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία.
Καλεί επίσης τους καταναλωτές σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω προϊόντα, όπου κρίνεται σκόπιμο να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα, από το οποίο τα έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να ενημερώσουν τον πωλητή.
Σημειώνει ότι, σύμφωνα με τον περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη ασφαλούς προϊόντος ο καταναλωτής δικαιούται αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει, δηλαδή να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι τα δικαιώματα αυτά ισχύουν για περίοδο δύο ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.
Tags: επικίνδυνα προϊόντα