Επιδημία κορωνοϊού: Ελεύθερη πτώση στα χρηματιστήρια, 22 δις δολάρια μείον στον τουρισμό
28 Φεβρουαρίου 2020, 09:00
![images](https://www.ygeiawatch.com.cy/storage/app/uploads/public/0b0/1db/748/thumb__800_0_0_0_auto.jpg)
Μεγάλες απώλειες για τις αεροπορικές εταιρίες, προβλήματα στον πετρελαϊκό κλάδο, 22 δις δολάρια ήδη χαμένα στον παγκόσμιο τουρισμό, και τα χρηματιστήρια του πλανήτη σε πτωτική τάση... Αυτές είναι οι πρώτες σοβαρές επιπτώσεις της επιδημίας με τον κορωνοϊό που δεν θα αφήσει καμία χώρα αλώβητη σε ανθρώπινο αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
Όπως έγινε γνωστό χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσανατολίζεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις αναφέροντας συγκεκριμένα: «Σαφέστατα ο ιός πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη», αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κ. Ράϊς πρόσθεσε ότι αναμένεται σύντομα απόφαση για το αν θα διεξαχθεί ή όχι η εαρινή συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι εξετάζονται μία σειρά από εναλλακτικές επιλογές.
Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε μάλιστα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε να μετατεθούν οι ημερομηνίες της συνέλευσης, είτε αυτή να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.
Εξάλλου, η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει και την Πέμπτη την καθοδική πορεία της, καθώς υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 4% με το άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη, λόγω των φόβων ότι η εξάπλωση της επιδημίας του Covid-19 στον κόσμο θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια κατανάλωση του μαύρου χρυσού.
Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό είχε πέσει στα 46,31 δολάρια, μειωμένο κατά 4,97%. Λίγα λεπτά νωρίτερα, οι τιμές είχαν πέσει στα 51,13 και 46,14 δολάρια αντίστοιχα, στο χαμηλότερο σημείο τους από τα τέλη Δεκεμβρίου 2018 και τις αρχές Ιανουαρίου του 2019.
Η επιδημία αναμένεται να μειώσει παγκοσμίως τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισ. δολάρια, που θα προερχόταν από Κινέζους τουρίστες. Αυτό ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Και συνέχισε λέγοντας:
«Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές του SARS και του H1N1 και λαμβάνει ως άξονα αναφοράς τις απώλειες από τους Κινέζους τουρίστες που αρνούνται να ταξιδεύσουν αυτήν την περίοδο». Μάλιστα αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο πιο αισιόδοξο σενάριο που επεξεργάσθηκε η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Oxford Economics.
Μ. Τσιλιμ.