ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθνική Στρατηγική για πρόληψη αυτοκτονίας- Αναμένουν υλοποιήσεις δράσεων

11 September 2024, 06:00

images

Η Εθνική Στρατηγική της Κύπρου για τις αυτοκτονίες, έχει γραφεί και έχει αποσταλεί στους διάφορους φορείς για τις υλοποιήσεις δράσεων που τους αφορούν.

Μιλώντας στην εκπομπή του Alpha, Μεσημέρι και Κάτι, η Διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Άννα Παραδεισιώτη, ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης για πέντε χρόνια, με πέντε πυλώνες, όπου ο κάθε πυλώνας έχει τις δικές του δράσεις και καλούνται τα διάφορα υπουργεία και οι διάφοροι πανεπιστημιακοί φορείς, ΜΚΟ κλπ να συνδράμουν και τεκμηριωμένα να βάλουν υλοποιήσεις δράσεων που τους αφορούν.

Επεσήμανε ότι μέσα στην πενταετία προβλέπεται να υλοποιηθούν 28 δράσεις.

Πιλοτικά σύμφωνα με την κ. Παραδεισιώτη, έχει δημιουργηθεί στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, διαδικασία γρήγορης αξιολόγησης των ατόμων που προσέρχονται στα τμήματα πρώτων βοηθειών με απόπειρες, ώστε άμεσα να παίρνουν βοήθεια και να κατευθύνονται σωστά για να πάρουν όποια φροντίδα χρειάζονται.

Τόνισε ότι αυτές οι πιλοτικές δράσεις, θα πρέπει να γενικευθούν σε όλα τα ΤΑΕΠ παγκύπρια, τόσο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. «Συζητούμε με τον ΟΑΥ να μπει αυτός ο κωδικός υψηλού κινδύνου για άτομα που κάνουν απόπειρες, ώστε να ενεργοποιούνται άμεσα οι ειδικοί να δίνουν άμεσα ραντεβού» σημείωσε, τονίζοντας ότι για αυτά τα άτομα που απευθύνονται μέσω του ΓεΣΥ, θα πρέπει να δίνονταi άμεσα ραντεβού, χωρίς λίστες αναμονής

Στατιστικά για αυτοκτονίες

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της μονάδας παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας, οι αυτοκτονίες στην Κύπρο ανέρχονται σε 4-5 ανά 100 χιλ. κατοίκους της Κύπρου, ένα ποσοστό που είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Παράλληλα, η κ. Παραδεισιώτη, ανέφερε ότι «υπάρχει και ένας αριθμός αδιευκρίνιστων θανάτων, όπου εκεί υπάρχει μια γκρίζα ζώνη αλλά δεν έχουμε τεκμηρίωση πού να τους κατατάξουμε».

Το 2013, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, επεσήμανε, υπήρχε ένας δείκτης και βάσει αυτού, οι αυτοκτονίες υπολογίστηκαν στις 45, συν πλην το χρόνο.

Όσον αφορά τις απόπειρας αυτοκτονίας, η κ. Παραδεισιώτη, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα.

Ανέφερε ότι οι μισές ασθένειες ψυχικής υγείας, ξεκινούν από την ηλικία των 16-24 ετών, άρα, υπέδειξε, «χρειάζεται να γίνουν προληπτικά προγράμματα ψυχικής υγείας από πολύ νωρίτερα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι πετυχημένες αυτοκτονίες είναι περισσότερες στους άντρες αν και το ποσοστό των γυναικών αυξάνεται, ενώ οι απόπειρες γίνονται περισσότερο από τις γυναίκες.

Η κ. Παραδεισιώτη, επεσήμανε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της πρόληψης με τα προγράμματα ψυχικής υγείας στα σχολεία και την κοινωνικοποίηση του ατόμου.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat τη Δευτέρα, η Κύπρος κατέγραψε το 2021, το χαμηλότερο μερίδιο αυτοκτονιών ανά 100 χιλιάδες κάτοικους, ενώ παράλληλα καταγράφηκε μείωση κατά 23% στις αυτοκτονίες σε σχέση με το 2011, μεγαλύτερη από τη μείωση που καταγράφηκε στην ΕΕ την ίδια περίοδο (13%).

Η Κύπρος είχε τη χαμηλότερη αναλογία στην ΕΕ (2,7 άτομα ανά 100 χιλιάδες κάτοικους) το 2021, ενώ ακολουθούσαν η Ελλάδα (4,2) και η Ιταλία (5,9). Το μεγαλύτερο μερίδιο καταγράφηκε το 2021 στη Σλοβενία (19,8 θάνατοι ανά 100 χιλιάδες), τη Λιθουανία (19,5) και την Ουγγαρία (15,7).

Σε απόλυτους αριθμούς, το 2021 σημειώθηκαν 47.346 θάνατοι λόγω αυτοκτονίας στην ΕΕ, που αντιστοιχούν στο 0,9% του συνόλου των θανάτων που αναφέρθηκαν εκείνο το έτος. Στην Κύπρο ο αριθμός μειώθηκε από 30 άτομα το 2011 σε 23 το 2021.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα