ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντοπίζουν κενά στην εφαρμογή νομοθεσιών για άτομα με αναπηρίες

14 Οκτωβρίου 2024, 06:00

images

Πολλά κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων και κανονισμών που βρίσκονται σε ισχύ για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, εντοπίζει το τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ).

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης του τμήματος, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για το 2025, στην Κύπρο υπάρχει ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Το εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάνει συγκεκριμένα, γενικούς και ειδικούς νόμους σε όλες σχεδόν τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με την κυριότερη νομοθεσία να περιλαμβάνει 3 κυρωτικούς νόμους διεθνών συμβάσεων, 5 γενικούς νόμους και 30 ειδικούς νόμους και κανονισμούς.

Παρά το γεγονός ότι γίνεται συνεχής προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση των ατόμων με αναπηρίες, παρατηρούνται πολλά κενά στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Απαιτείται αποτελεσματικός στρατηγικός σχεδιασμός

Σύμφωνα με το ΤΚΕΑΑ, απαιτείται αποτελεσματικός στρατηγικός σχεδιασμός, συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μετατραπεί η θεωρία σε πράξη.

Το τμήμα εντοπίζει ακόμη την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία και επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις μη τήρησης της νομοθεσίας, αλλά και βελτίωση των αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών ως προς τη διαφορετικότητα των ανθρώπων καθώς και βελτίωση του επιπέδου σεβασμού της κυπριακής κοινωνίας προς τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες.

Οι προτεραιότητες της επόμενης τριετίας

Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό του υφυπουργείου, για το ΤΚΕΑΑ, ανάμεσα στις προτεραιότητες για το 2025-2027 βρίσκεται η επιστημονική και ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος αξιολόγησης αναπηρίας και η επέκταση προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση.

Ακόμη, προβλέπεται η διαμόρφωση νέου νομικού και θεσμικού πλαισίου για τις υπηρεσίες και παροχές κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες και η διαμόρφωση νέας νομοθεσίας για την υποστηριζόμενη λήψη αποφάσεων.

Επιπρόσθετα, στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός νέων εργαλείων εκπαίδευσης και υποστήριξης ατόμων με αναπηρίες για ένταξή τους σε κοινωνικές επιχειρήσεις και η παρακολούθηση μέσω της εφαρμογής της αναθεωρημένης εθνικής στρατηγικής και του νέου εθνικού σχεδίου δράσης για την αναπηρία 2021-2028.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα