ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντοπίσθηκαν κινητό τηλέφωνο και άλλα 39 επικίνδυνα προϊόντα

17 Οκτωβρίου 2022, 18:06

images

Κινητό τηλέφωνο για χρήση σε δυνητικά εκρήξιμες ατμόσφαιρες το οποίο θεωρείται επικίνδυνο και άκομα 39 άλλα προϊόντα, παιδικά φορέματα και παιχνίδια, έχουν εντοπιστείστην αγορά της ΕΕ.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πληροφορεί τους εργοδότες, τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα και το καταναλωτικό κοινό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX), το προϊόν που είναι κινητό τηλέφωνο για χρήση σε δυνητικά εκρήξιμες ατμόσφαιρες είναι επικίνδυνο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πιο πάνω προϊόν είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX: http://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει το πιο πάνω προϊόν στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος στα τηλέφωνα 22405663 ή 22405603 ή 22405604.

Η συσκευή δεν πληροί τις σχεδιαστικές απαιτήσεις για την εγγενή ασφάλεια που απαιτούνται για χρήση σε δυνητικά εκρήξιμες ατμόσφαιρες. Η ισχύς εξόδου είναι υπερβολική και η μπαταρία δεν είναι επαρκώς προστατευμένη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάφλεξης σε εκρήξιμες ατμόσφαιρες.

Το προϊόν δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Οδηγίας ATEX ούτε με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 60079-11.

Επίσης, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα 10-16/10/2022 (RAPEX – Report 41) έχουν κοινοποιηθεί στο Σύστημα 39 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν στις αγορές διαφόρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα Safety Gate RAPEX.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα της ΥΠΚ στη διεύθυνση www.consumer.gov.cy.

Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα με αύξοντες αριθμούς 1 μέχρι 15 έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα σοβαρού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι από τα πιο πάνω δεκαπέντε (15) προϊόντα, τα δύο (2) έχουν εντοπιστεί αρχικά από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στην αγορά της Κύπρου (χωρίς να έχουν προηγουμένως εντοπιστεί στις άλλες χώρες μέλη) και έχει προχωρήσει με δέσμευση και απόσυρση τους.

Τα υπόλοιπα προϊόντα είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως τη διάθεση τους και να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί επίσης τους καταναλωτές σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω προϊόντα να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή από το κατάστημα από τα οποία τα έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να την ενημερώσουν σχετικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη ασφαλούς προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται σε αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει, δηλαδή να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο δύο (2) ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.

Στην περίπτωση που ο πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονο του μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (www.consumer.gov.cy).

Σχετικά Άρθρα