Έντονη ανησυχία για προστασία θυμάτων βίας
04 Φεβρουαρίου 2025, 19:27
H Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) εκφράζει την έντονη ανησυχία για τη διασφάλιση της προστασίας των θυμάτων βίας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα και τοποθετήσεις της Αστυνομίας για παρακοές διαταγμάτων σε σχέση με τις υποθέσεις έμφυλης /ενδοοοικογενειακής βίας, επαναλαμβάνει τη θέση ότι η έκδοση προστατευτικών διαταγμάτων πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς παρακολούθησης με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης της βίας, τη διασφάλιση της προστασίας των θυμάτων, καθώς και την αποτροπή των γυναικοκτονιών.
Προσθέτει ότι ηλεκτρονική επιτήρηση των προστατευτικών διαταγμάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη και στην Κύπρο, που μπορεί να ακολουθήσει τα παραδείγματα καλών πρακτικών άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία οι οποίες έχουν αξιοποιήσει τα εργαλεία της νέας τεχνολογίας για την προστασία των θυμάτων έμφυλης/ ενδοοικογενειακής βίας, εφαρμόζοντας θυματοκεντρικές προσεγγίσεις.
Σημειώνει ότι η έκδοση προστατευτικών διαταγμάτων με ηλεκτρονική επιτήρηση θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, να συνδέεται με Αξιολόγηση Κινδύνου και να είναι σύμφωνη με τις δέουσες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Διατυπώνει επίσης τη θέση ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης των προστατευτικών διαταγμάτων, θα διευκόλυνε σημαντικά το δύσκολο έργο της Αστυνομίας και θα συνέδραμε αποτελεσματικά στην προσπάθεια της να παρέμβει έγκαιρα για την προστασία/ ασφάλεια των θυμάτων βίας.
Η ΣΕΠΚΒΟ, τέλος, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να προασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών θυμάτων έμφυλης/ ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο τη διασφάλιση της στήριξης και προστασίας τους και ταυτόχρονα θα συνεχίσει να στηρίζει τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορούν να επιτελούν το δύσκολο έργο τους.
Tags: ενδοοικογενειακή βία