ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένας νεκρός και 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

13 Απριλίου 2020, 18:50

images

Όπως ανακοίνωσε σήμερα στην Αθήνα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχουμε καταγεγραμμένα παγκοσμίως 1.860.000 κρούσματα, περί τους 431.000 που ανέρρωσαν και 114.982 θανάτους. Στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί 560.000 κρούσματα, 32.634 που ανέρρωσαν και 22.115 θάνατοι. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας και οι 50 Πολιτείες έχουν ανακηρύξει έκτακτη ανάγκη.

Ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι από 782.000 περιπτώσεις στην Ευρώπη, το 83% είναι σε 4 χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).

Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 31 νέα κρούσματα και συνολικά 2.145  με το 56% είναι άνδρες. Το 25,8% είναι σχετιζόμενα με ταξίδι το εξωτερικό και το 40% με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στην χώρα νοσηλεύονται σήμερα 73 ασθενείς σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 68 έτη και οι 17 είναι μόνο γυναίκες ενώ το 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Και 16 έχουν βγει από ΜΕΘ. Ανακοινώθηκε επίσης 1 θάνατος και 99 συνολικά στη  χώρα. Οι 26 ήταν γυναίκες, και η διάμεση ηλικία ήταν τα 72 έτη με το 89% να έχει και υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Στη χώρα έχουν γίνει 43.417 τεστ.

Ξεκινάει κλινική μελέτη

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ξεκινάει πρωτόκολλο κλινικής μελέτης με έγχυση πλάσματος και  συντονιστή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για κλινική μελέτη φάσης 2 που θα κατατεθεί σε 7 συμμετέχοντα νοσοκομεία και θα εφαρμοστεί σε βαρέως πάσχοντες. Το πλάσμα αίματος θα ληφθεί από εθελοντές που έχουν αναρρώσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Για την ανοσία

Μετά την λοίμωξη θα έχουν οι περισσότεροι ένα βαθμό ανοσίας. Αυτή η διάρκεια θα κρατήσει τουλάχιστον 1 έτος. Κι αν όντως δημιουργεί ο νέος κορωοϊός όντως ανοσία σε όλα ή τα περισσότερα άτομα που προσβάλλει, τότε η μόλυνση θα φέρει τελικά ανοσία της αγέλης. 

Σχετικά με την επαναλοίμωξη που ανακοινώθηκε από Νότια Κορέα, αυτό που ανέφεραν αφορούσε σε ασθενείς που είχαν αναρρώσει αλλά βγήκαν πάλι θετικοί... "Τι συνέβη; Είτε συνέβη μακρά παραμονή του ιού στον οργανισμό που ωστόσο δεν μολύνει, είτε δεν ήταν καλά τα τεστ. Ο ΠΟΥ θα το ελέγξει το θέμα και θα μάθουμε", είπε ο κ. Τσιόδρας. 

Διευκρινίσεις για μετάδοση από εργαζόμενους

Όταν κάποιος μέσα στο σπίτι νοσεί, τότε όλα τα άτομα της ίδιας οικογένειας μπορεί να μολύνουν ο ένας τον άλλο. Για να πούμε ότι η κρίση τέλειωσε στο συγκεκριμένο σπίτι, πρέπει να έχουν περάσει τρία 24ωρα χωρίς συμπτώματα από κάποιον ή και 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Και όλοι στην οικογένεια πρέπει να έχουν μείνει σε αυτο-καραντίνα επί 14 ημέρες από την πρώτη μέρα που εμφάνισε συμπτώματα ο πρώτος στο σπίτι.

Από τον κ. Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

Ο λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδους είναι για όλους. Η συντριπτική πλειοψηφία άκουσε την Πολιτεία και την Εκκλησία. Με δύο μόνο εξαιρέσεις θα έχουν τις ανάλογες κυρώσεις. "Να καταλάβουν ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί από άλλους", είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Και επισήμανε: "Να είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται η μετάβαση για Ανάσταση και ημέρα του Πάσχα σε σπίτια συγγενών και φίλων. Θα γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα όπως προβλέπει η παράδοση και η εκκλησία μας". 

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα