Εμπόδια στην πρόσβαση ΑμεΑ σε πεζοδρόμια και δρόμους
22 Νοεμβρίου 2022, 17:01
Την ισότιμη συμμετοχή και προσβασιμότητα στην κοινωνία, ζητά η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), καθώς ένας από τους κυριότερους παράγοντες που το αποτρέπουν αυτό είναι η «φτωχή» αστυνόμευση, κυρίως σε χώρους στάθμευσης.
Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι το πρόβλημα που συναντούν στο Δήμο Λευκωσίας στο κέντρο, όπου έχει γίνει ανάπλαση, είναι τα εμπόδια που δημιουργούν κάποιοι ασυνείδητοι.
«Ήταν εντονότερο τώρα που είχαμε πλέον πρόσβαση σε όλο τον χώρο πεζοδρομίων και δρόμου και ξαφνικά βλέπαμε ότι εκεί όπου υπήρχε πρόσβαση συναντούσαμε εμπόδια τα οποία τοποθετούσαν άνθρωποι-πολίτες», σημείωσε.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε περιπτώσεις αυτοκινήτων που βρίσκουν τρόπο να τρυπώσουν στα πεζοδρόμια και να σταθμεύσουν, είτε όταν κάποιοι μετακινούν τους γρανιτένιους κυβόλιθους για να μπορέσουν να περάσουν τα αυτοκίνητα τους αφήνοντας τους να δημιουργούν εμπόδια, είτε σε οδηγούς συνοδείας τυφλών, είτε σε σημεία που περνούν πεζοί και άτομα με αναπηρίες.
«Υπάρχουν παντού εμπόδια, η παράνομη στάθμευση και η κακή συμπεριφορά κάποιων για τη δική τους ευκολία χωρίς να τους ενοχλεί αν θα δημιουργήσουν σε άλλους εμπόδια εντοπίζεται παντού στη χώρα μας», τονίζει.
Παρόλα αυτά, «το κέντρο της Λευκωσίας είναι ένα παράδειγμα προσβασιμότητας, έχει δώσει μία νέα σελίδα στην πρωτεύουσα και ελπίζουμε αυτός ο σχεδιασμός να επεκταθεί σε όλη τη χώρα», δήλωσε.
Ο κ. Λαμπριανίδης έκανε λόγο για «φτωχή» αστυνόμευση, η οποία είναι και ο κύριος λόγος που υπάρχει το πρόβλημα με την παράνομη στάθμευση με αντίκτυπο στα άτομα με αναπηρία.
Επεσήμανε ότι πρέπει η πολιτεία να βρει τρόπους να καταπολεμήσει την παράνομη στάθμευση πολύ πιο έντονα. «Είναι σημαντικό να επιλέγουμε να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα όχι επειδή το λέει ο νόμος, αλλά επειδή εμείς θέλουμε να ζήσουμε πιο υπεύθυνα και καλύτερα», πρόσθεσε.
Αν και έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου, είπε, δεν έχουμε φτάσει στον επιθυμητό βαθμό σε θέματα ισότιμης μεταχείρισης, υποδεικνύοντας ότι «καθημερινά συναντούμε πολλά εμπόδια συμμετοχής στη ζωή και ευελπιστούμε ότι χρόνο με τον χρόνο αυτά θα μειώνονται».
«Είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία, το κράτος και οι πολίτες γενικά να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, να μην δημιουργούν εμπόδια στους ανθρώπους με αναπηρίες και να τους στηρίζουν για να μπορούν να ζουν ισότιμα», επεσήμανε.
Τόνισε ακόμη ότι η διασφάλιση του δικαιώματος της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή αλλά και της ισότιμης πρόσβασης στις ευκαιρίες στη ζωή είναι ίσως η βάση για να μπορέσει ο κάθε άνθρωπος να ζει σε συνθήκες ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του στο YgeiaWatch ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη προσβασιμότητα των κτηρίων και του εξοπλισμού όταν άτομα με αναπηρία θέλουν να λάβουν υπηρεσίες υγείας. «Δυστυχώς, είναι ένα κομμάτι στο οποίο δεν έχει δοθεί η απαραίτητη σημασία από τον ΟΑΥ», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, «έχουμε αποταθεί και στην Επίτροπο Διοικήσεως για να κάνει έρευνα για το θέμα επειδή θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διάκριση απέναντι μας εφόσον δεν μπορούμε να λάβουμε τις υπηρεσίες ισότιμα από όλους τους παρόχους με ασφάλεια».
«Η προσβασιμότητα η οποία εξυπηρετεί εμάς, τα άτομα στο τροχοκάθισμα, την ίδια στιγμή εξυπηρετεί πολλούς άλλους συνανθρώπους μας οι οποίοι περπατούν με δυσκολία ή προσωρινά χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα», κατέληξε.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: ΑμεΑ, Άτομα με Αναπηρία