ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελλάδα: Ένας νεκρός, 22 νέα κρούσματα αλλά ούτε λόγος για κανονική Ανάσταση

15 Απριλίου 2020, 18:45

images

Όπως ενημέρωσε σήμερα στην Αθήνα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σήμερα έχουμε 2.230.000 κρούσματα παγκοσμίως, 492.000 ασθενείς ανέρρρωσαν και έχουν καταμετρηθεί 128.892 θάνατοι. Στις ΗΠΑ έχουμε παραπάνω από 614.000 κρούσματα και 26.120 θανάτους.

Στην Ρωσία αυξάνουν συνεχώς τα νέα κρούσματα ενώ στη Σιγκαπούρη βάλλονται από δεύτερο κύμα.

Στην Ευρώπη έχουμε παραπάνω από 1 εκατ. κρούσματα με 499 θανάτους μέσα σε μια μέρα στην Ισπανία, 602 στην Ιταλία, 778 στη Γαλλία και 301 στη Βρετανία.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα 22 νέα κρούσματα και συνολικά στη χώρα έχουμε 2192. Το 25,2% συνδέεται με ταξίδι στο εξωτερικό, και 889 με επαφές γνωστού κρούσματος. Έχουμε και 72 ασθενείς σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 68 έτη. Οι 15 είναι γυναίκες με το 82% έχει  υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Και 29 έχουν βγει από ΜΕΘ.

Σήμερα εξάλλου ανακοινώθηκε στη χώρα μας 1 ακόμα θάνατος και 102 συνολικά στη χώρα. Οι 28 μόνο ήταν γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 73 έτη και το 89,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Στη χώρα έχουν γίνει 50571 τεστ.

Εργασία από το Χάρβαρντ

Επιστημονική μονάδα από το Χάρβαρντ έφτιαξε μια πιθανή πορεία με μαθηματικό μοντέλο που λαμβάνει δεδομένα από άλλους κορωνοϊούς. (είναι το πρώτο θέμα που έχει σήμερα το ygeiawatch). Νέα επιδημιολογικά κύματα τους επόμενους μήνες όπως συμβαίνει, θεωρούνται πολύ πιθανά ως σίγουρα. Αν δεν υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία τότε τα μέτρα που ζούμε, θα είναι το κρίσιμο σημείο μέχρι να στήσουμε ως παγκόσμια κοινωνία την συλλογική ανοσία.

Πάντως όπως είπαν, η επιτήρηση του ιού θεωρείται δεδομένη για 2 χρόνια.

Φάρμακα και εμβόλια

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, φάρμακα που χρησιμοποιούνταν για άλλες ασθένειες, τώρα δοκιμάζονται στον κορωνοϊό, ενώ συνολικά 70 εμβόλια ετοιμάζονται αλλά ένα είναι μόνο σε φάση 2. "Είμαστε μακριά ακόμα", είπε ο καθηγητής αναφέροντας και την πρόβλεψη του ΠΟΥ ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 12 μήνες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Για την άρση μέτρων

Είναι πρόωρο ακόμα να μιλάμε για στρατηγική άρσης μέτρων, σημείωσε ο καθηγητής. "Πρέπει να είναι η άρση ελεγχόμενη και τα  μέτρα σταδιακά και να αξιολογούνται για ένα διάστημα πριν ληφθούν νέα. Να επιμένουμε σε επιφυλακή", πρόσθεσε.

Και σχολίασε ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τα βήματα που κάνουν άλλες χώρες. Άλλες κάνουν στις κατασκευές, η Δανία που πήγε το Ρ0 σε 0,6 ανοίγει τα σχολεία αλλά με πολλά μέτρα προφύλαξης όπως κυλιόμενα διαλύματα, κι άλλες χώρες ανοίγουν τα καταστήματα λιανικής. Το παράδειγμα αυτό αφορά στη Γερμανία που ανοίγουν καταστήματα αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα, παντού αποστάσεις και αυστηρή υγιεινή.

"Το ζητούμενο είναι η κατάλληλη στιγμή, τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και άλλα που μελετάμε", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασία, Νίκο Χαρδαλιά

"Την ημέρα του Πάσχα θα ισχύσει ό,τι και τις υπόλοιπες μέρες. Οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δεν περιλαμβάνουν την Ανάσταση ή το φαγητό με άλλους", ξεκαθάρισε ο υφυπουργός. 

Και επισήμανε ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η άρση των μέτρων θα γίνει όταν φανεί ότι δεν υπάρχουν πια οι λόγοι που μας επέβαλλαν . "Ισχύουν μέχρι 27 Απριλίου και πρέπει να τα τηρήσουμε ευλαβικά. Τα αίσια σημάδια μπορούν εύκολα να ανατραπούν, πρόσθεσε.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα