ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελλάδα: 27 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι από covid-19

24 Απριλίου 2020, 18:40

images

Όπως ενημέρωσε σήμερα στην Αθήνα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχουν καταγραφεί ήδη 2.760.000 κρούσματα παγκοσμίως, 762.000 ασθενείς που ανέρρωσαν και 193.148 θάνατοι. Στην Ευρώπη έχουμε καταγεγραμμένα 1.158.000 κρούσματα με το 70% να βρίσκεται στην Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα 27 νέα κρούσματα και συνολικά 2490 στην χώρα εκ των οποίων 55,6% ήταν άνδρες. Από αυτά τα 580 συνδέονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1160 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σήμερα 48 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, με τις 13 να είναι μόνο γυναίκες και 88% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Και 60 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Εξάλλου ανακοινώθηκαν 5 ακόμα θάνατοι και 130 συνολικά στην χώρα εκ των οποίων οι 34 μόνο ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 74 έτη και το 90% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα 61.407 τεστ.

Σε ό,τι αφορά την κλινική με τους νεφροπαθείς στο Περιστέρι Αττικής

"Πρόκειται για σημαντική επιδημία με αυξημένο κίνδυνο και ευπαθείς ομάδες" είπε ο κ. Τσιόδρας. Από τους ασθενείς τρεις κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Μέχρι ολοκλήρωσης της μεταφοράς των νοσούντων ίσχυσαν αυστηρά μέτρα για να μειωθεί η επικοινωνία θετικών και αρνητικών ασθενών της δομής. Εξάλλου οι 17 θετικοί από το προσωπικό που βρέθηκαν θετικοί είναι σε κατ' οίκον απομόνωση.

Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε υλικά ατομικής προστασίας στο προσωπικό και  υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση με σκοπό κάθε 2-3 ημέρες θα γίνεται πάλι έλεγχος ώστε να παρέμβουν έγκαιρα αν υπάρξει άλλο κρούσμα.

Επίσης δόθηκε προφυλακτική αγωγή για όσους θεωρούνται αυξημένου κινδύνου και ο ΕΟΔΥ εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής και συνεχίζεται η ιχνηλάτηση. 

Ευπαθείς ομάδες 

Σύμφωνα με χθεσινή ευρωπαϊκή αναφορά αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι: 

Καρδιοπαθείς κατά 19,4%, οι ασθενείς με ΧΑΠ 16,5%, οι ασθενείς με διαβήτη κατά 14,8%, όσοι έχουν νεφροπάθεια κατά 9,5% και οι έχοντες υπέρταση κατά 11,6%.

Τα παιδιά 

Εξακολουθεί αυτό που λέγαμε ότι η πιθανότητα μια λοίμωξη συμβαίνει μέσα σε μια ομάδα (σπίτι ή στενή κοινωνία) είναι χαμηλότερος για τα παιδιά 4,7% σε σχέση με 17% στα παιδιά.

Για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί και είναι νωρίς να τοποθετηθούμε αν δεν γίνουν μεγάλες μελέτες. Στη μελέτη συμμετείχαν μόνο πολύ σοβαρά πάσχοντες και δεν ήταν ολοκληρωμένη.

Επίσης ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι υπάρχουν ελπίδες για άλλο ένα φάρμακο από το στόμα σύμφωνα με ανακοίνωση από το πανεπιστήμιο Έμορυ όπου αναγνώρισαν το φάρμακο αυτό και θα είναι μεγάλο βήμα αν δουλέψει σε ασθενείς όπως έγινε στο εργαστήριο.

Κλιματιστικά

Από γγ Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ εξεδόθη εγκύκλιος για διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Διευκρινίζεται ότι οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν ως εστίες μετάδοσης. Μόνο να βοηθήσουν στη μετάδοση αερογενώς είναι δυνατόν αν υπάρχουν στο χώρο ασθενείς. Για τα κλιματιστικά οικιακού τύπου όπου είναι εφικτό συστήνεται να μην λειτουργούν, κι όταν λειτουργούν, να έχουμε καλά αεριζόμενο το χώρο. Κι όταν γίνεται η συντήρηση και πλύσιμο των φίλτρων με προστατευτικά μέτρα, μάσκα κλπ.

Στόχοι

"Πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία των ευπαθών ομάδων και δεύτερον πρέπει να γίνει έλεγχος των επιδημιών. Μέχρι σταδιακά να αποκτήσουμε ανοσία στο πληθυσμό και να υπάρξει εμβόλιο. Τα κύρια όπλα είναι εν τω μεταξύ η απόσταση και η υγιεινή σε όλες τις δραστηριότητες. Τους επόμενους μήνες με την σταδιακή άρση των μέτρων θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα