ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκτός ΓεΣΥ τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

03 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), θα παραμείνουν από την 1η  Ιανουαρίου 2025, όσα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα δεν θα ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Την ίδια ώρα, ο οργανισμός προχωρά στην εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων, μέσα από τα οποία θα καθορίζεται η αποζημίωση που θα λαμβάνουν τα κέντρα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν εντός συστήματος.

Ο οργανισμός έχει ήδη ενημερώσει τους παρόχους για τις επικείμενες αλλαγές μέσω ενός εγγράφου, προκαλώντας αντιδράσεις από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΚΕ), με τον πρόεδρο του συνδέσμου να κάνει λόγο για παράλογες προϋποθέσεις και κριτήρια, τα οποία ενδεχομένως θα οδηγήσουν το 70% των διαγνωστικών κέντρων της Κύπρου σε κλείσιμο.   

Απαραίτητη η παρουσία ακτινολόγου

Πρώτη προϋπόθεση που θέτει ο ΟΑΥ, είναι όπως τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, να διασφαλίζουν ότι ένας ιατρός ακτινολόγος είναι παρόν κατά τη διενέργεια κάθε απεικονιστικής εξέτασης.

Για την τεκμηρίωση της παρουσίας του ιατρού ακτινολόγου, όλες οι ακτινολογικές εκθέσεις που υποβάλλονται για αποζημίωση, πρέπει θα πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομα του ιατρού που ήταν παρόν κατά την εξέταση.

Προϋπόθεση η σωστή συντήρηση συστημάτων

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση, αφορά τη σωστή συντήρηση των συστημάτων υπολογιστικής και μαγνητικής τομογραφίας.

Όπως σημειώνει ο ΟΑΥ, η διασφάλιση ορθής συντήρησης του συστήματος υπολογιστικής και μαγνητικής τομογραφίας σε συχνότητα που καθορίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία, ή σε περίπτωση μη καθορισμού τουλάχιστον ετησίως, αποτελεί προαπαιτούμενο, προκειμένου ένα μηχάνημα να μπορεί να λειτουργεί και να αποζημιώνεται εντός πλαισίου ΓεΣΥ.

«Η συντήρηση πρέπει να βεβαιώνεται από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας ή από πιστοποιημένους τεχνικούς. Κάθε προληπτική συντήρηση πρέπει να ακολουθείται από ποιοτικό έλεγχο που πραγματοποιείται από εγγεγραμμένο φυσικό ιατρικής. Σε περίπτωση βλάβης, απαιτείται διενέργεια διορθωτικής συντήρησης από το ίδιο τεχνικό προσωπικό, και ακολουθείται από νέο ποιοτικό έλεγχο», αναφέρεται.

Σημαντική η ψηφιακή αρχειοθέτηση όλων των εικόνων

Τρίτη προϋπόθεση του ΟΑΥ, είναι όπως τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα να διασφαλίζουν τη ψηφιακή αρχειοθέτηση όλων των εικόνων.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, η αρχειοθέτηση θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο, εξασφαλίζοντας την προστασία των δεδομένων, την εύκολη ανάκτηση των πληροφοριών και τη διατήρηση των δεδομένων για το καθορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ επίσης θα πρέπει να υπάρχει εφεδρικό σύστημα για την αντιμετώπιση απώλειας δεδομένων ή μη επαρκούς λειτουργίας του κύριου συστήματος.

Σε ότι αφορά τώρα τα κριτήρια ποιότητας που άπτονται στις εξετάσεις υπολογιστικής (CT), μαγνητικής τομογραφίας (MRI), και τις υπόλοιπες απεικονιστικές πράξεις, σε αυτά θα  προσμετρούνται τα εξής:

(α) η ηλικία των συστημάτων που χρησιμοποιούνται στις απεικονιστικές εξετάσεις υπολογιστικής και μαγνητικής Τομογραφίας,

(β) η τεχνολογία των συστημάτων υπολογιστικής και μαγνητικής τομογραφίας,

(γ) η πιστοποίηση των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με το πρότυπο CYS ISO 7101:2023 και

(δ) ο βαθμός ικανοποίησης των πρωτοκόλλων απεικόνισης τα οποία θα εφαρμόσει ο οργανισμός σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σημειώνεται ότι, για κάθε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες, ο οργανισμός καθορίζει το μέρος  του σφαιρικού προϋπολογισμού, για το οποίο θα εφαρμόζονται ποιοτικά κριτήρια για σκοπούς αποζημίωσης των παροχέων, το οποίο αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά, ώστε να δοθεί στους παροχείς επαρκής χρόνος προσαρμογής ενώ για την κατηγορία «Υπόλοιπες απεικονιστικές πράξεις»,  η κατανομή μέρους του σφαιρικού προϋπολογισμού για σκοπούς αποζημίωσης, αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Θα οδηγηθούν σε κλείσιμο το 70% κέντρων

«Μας βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο. Με αυτές τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει ο ΟΑΥ, ενδεχομένως να κλείσει το 70% των διαγνωστικών κέντρων της Κύπρου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΥΔΙΚΕ), Γιώργος Κουττούκης.

«Ο Σύνδεσμος μας ετοίμασε πρωτόκολλα και τα δώσαμε στον ΟΑΥ και αναμέναμε να διαβουλευτούμε. Αλλά με αυτό το έγγραφο μας βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο. Όλα τα διαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν, έχουν τις υποδομές αλλά και παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Καθημερινά στέλνουμε εξετάσεις σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού και ποτέ δεν ήρθε ο ΟΑΥ να ελέγξει τι κάνουμε. Τα κριτήρια που θέτουν είναι καθαρά οικονομικά και δεν βγάζουν νόημα».

Με σταδιακό τρόπο η εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων

Αντίθετα, η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου, υποστήριξε μιλώντας στο YgeiaWatch, ότι ο οργανισμός θα εφαρμόσει αυτά τα ποιοτικά κριτήρια με σταδιακό τρόπο ούτως ώστε να μην υπάρξει σημαντική αναστάτωση στους παροχείς.

Όπως εξήγησε, οι αλλαγές στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας απεικόνισης, την προστασία και ασφάλεια των δικαιούχων και τη διασφάλιση του βέλτιστου διαγνωστικού αποτελέσματος με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του πληθυσμού.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα