ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκτεθειμένοι στη βία και παρενόχληση στην εργασία

10 Δεκεμβρίου 2022, 06:00

images

Περισσότεροι από ένας στους πέντε εργαζόμενους υπέστησαν βία και παρενόχληση στην απασχόληση τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Σύμφωνα με την έρευνα, η βία και παρενόχληση εμπίπτει σε φυσική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία, ενώ η έρευνα υποδεικνύει τη μεγάλη επέκταση του προβλήματος σε όλες του τις μορφές.

Όπως αναφέρεται, μερικοί παράγοντες που αποτρέπουν τους εργαζομένους να μαρτυρήσουν τις εμπειρίες βίας και παρενόχλησης τους είναι το αίσθημα ντροπής, της ενοχής, της έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς ή ακόμη επειδή αυτές οι απαράδεκτες συμπεριφορές θεωρούνται ως κανονικές στο χώρο εργασίας.

Ακόμη, μόνο οι μισοί εργαζόμενοι παγκοσμίως που βίωσαν βία και παρενόχληση, μίλησαν για το περιστατικό σε άλλο άτομο και μόνο εάν το περιστατικό έγινε περισσότερο από μια φορά.

Οι δημοφιλέστεροι λόγοι που δεν αναφέρουν το περιστατικό, είναι επειδή θεωρούν ότι είναι χάσιμο χρόνου, ενώ φοβούνται για την υπόληψη τους.

Σε σχέση με το φύλο, οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανόν να αναφέρουν το περιστατικό κατά 60,7% σε σύγκριση με τους άντρες κατά 50,1%.

Διεθνώς, το 17,9% των εργαζομένων ανέφεραν ότι βίωσαν ψυχολογική βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας, το 8,5% βίωσε φυσική βία και παρενόχληση εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν άντρες.

Το 6,3% βίωσαν σεξουαλική βία και παρενόχληση, με τις περισσότερες να είναι γυναίκες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι ομάδες που βιώνουν κατά κύριο λόγο μορφές βίας και παρενόχληση στην εργασία είναι, νέοι, μετανάστες και μισθωτές γυναίκες και άντρες. Οι νέες γυναίκες είναι περισσότερο πιθανόν να βιώσουν σεξουαλική βία και παρενόχληση από τους νέους άντρες.

Οι γυναίκες μετανάστες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν σεξουαλική βία και παρενόχληση από τις υπόλοιπες γυναίκες.

Περισσότεροι από τρεις στους πέντε, βίωσαν βία και παρενόχληση σε υψηλότερη συχνότητα, ενώ για την πλειοψηφία το πιο πρόσφατο περιστατικό έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ILO, προτείνει για την επίλυση του προβλήματος μια σειρά από μέτρα όπως, η συχνή συλλογή στοιχείων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για την βία και παρενόχληση στην εργασία και την επέκταση και αναβάθμιση μηχανισμών για την αποφυγή και διαχείριση του προβλήματος.

Ακόμη, προτείνει την αύξηση της πρόληψης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία περιλαμβανομένων των διαφορετικών μορφών της και την ενίσχυση της ικανότητας των ιδρυμάτων για παροχή αποτελεσματικής πρόληψης.

Τι ισχύει στην Κύπρο

Η εκτελεστική γραμματέας της ΠΕΟ, Μαρίνα Σταυρινού Κούκου, ανέφερε ότι δεν έχει επικυρωθεί ακόμη στην Κύπρο σύμβαση για τη βία και παρενόχληση στην εργασία.

Σημείωσε ωστόσο ότι το υπουργείο εργασίας και το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, λαμβάνουν παράπονα σχετικά με τη βία και την παρενόχληση στην εργασία.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, οι εργοδότες έχουν ευθύνη με βάση τον περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμο του 2022, να παρέχουν στους εργαζόμενους ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Ακόμη, στον κώδικα προνοείται η ευθύνη των εργοδοτών για το σχεδιασμό μιας πολιτικής με στόχο την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ανεπίτρεπτων συμπεριφορών, που μπορούν να δημιουργήσουν ένα δυσάρεστο εργασιακό περιβάλλον και ρήξη των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων, με συνέπεια την πλήξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης.

Ο κώδικας συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2019, με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ σε συνεργασία με την ΟΕΒ, με στόχο να υιοθετηθεί από τους εργοδότες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και να συμβάλει στην πρακτική καθοδήγηση εργοδοτών και εργαζομένων για την διασφάλιση των απαραίτητων διαδικασιών αντιμετώπισης της βίας και παρενόχλησης.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα