Ειδικές διαδικασίες από ΟΑΥ για φάρμακα διαβήτη
26 Απριλίου 2024, 07:02
Λύση στο πρόβλημα που προέκυψε τον τελευταίο μήνα αναφορικά με την έλλειψη του ενέσιμου φαρμάκου (GLP-1) για τον διαβήτη μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), προσπαθεί να βρει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Η έλλειψη προέκυψε αφού καμία εταιρεία εισαγωγής του συγκεκριμένου ενέσιμου σκευάσματος για τον διαβήτη, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον μετά την τελευταία προκήρυξη του ΟΑΥ.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, o αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε ότι μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο οργανισμός θα προχωρήσει σε ειδικές διαδικασίες, με σκοπό την εξασφάλιση των συγκεκριμένων σκευασμάτων.
«Πήραμε έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο να καλέσουμε τις εταιρείες και να διαπραγματευτούμε με τη μέθοδο των συμφωνιών ελεγχόμενης εισόδου. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τα φάρμακα, ακολουθώντας τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για καινοτόμα φάρμακα», σημείωσε.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «θα καλέσουμε την ερχόμενη εβδομάδα όλες τις φαρμακευτικές εταιρίες που διαθέτουν αυτά τα φάρμακα για να ξεκινήσει η διαδικασία».
«Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να τα εξασφαλίσουμε», πρόσθεσε.
Οι διαβητικοί που λάμβαναν τα συγκεκριμένα σκευάσματα μέσω του ΓεΣΥ, αναγκάζονται να τα προμηθεύονται πλέον με δικά τους έξοδα από ιδιωτικά φαρμακεία.
Σημειώνεται ότι λόγω παγκόσμιας έλλειψης, είναι χαμηλά τα αποθέματα που υπάρχουν διαθέσιμα στην Κυπριακή αγορά.
Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, η αδυναμία προμήθειας οφείλεται σε προβλήματα στην παραγωγική αλυσίδα σε διεθνές επίπεδο λόγω της παγκόσμιας αυξημένης ζήτησης, η οποία υπερβαίνει τις παραγόμενες ποσότητες, επηρεάζοντας, τόσο την κυπριακή αγορά, όσο και πολλές άλλες χώρες.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο ΟΑΥ μέσω ανακοίνωσης ενημέρωσε ότι παρά τις πολλαπλές προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση αντιδιαβητικών φαρμάκων της κατηγορίας των ανάλογων GLP-1.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πέραν του φαρμάκου με δραστική ουσία Liraglutide και εμπορική ονομασία VICTOZA (το οποίο αποζημιωνόταν μέχρι πρόσφατα από το ΓεΣΥ), ο οργανισμός προέβη σε ενέργειες για εξασφάλιση άλλου ανάλογου GLP-1 με δραστική ουσία Lixisenatide ή Exenatide ή Dulaglutide.
Εντούτοις, δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση οποιουδήποτε φαρμάκου, που να εμπίπτει στην ίδια κατηγορία.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν πάρει ένδειξη και ως φάρμακα κατά της παχυσαρκίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), αλλά όχι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Τα τελευταία δυο χρόνια ωστόσο, τα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας χρησιμοποιούνται και για την απώλεια βάρους, γεγονός που έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση με αποτέλεσμα να παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα διαθεσιμότητας.
Όπως έγινε ήδη γνωστό, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες στην Κύπρο και οι αντίστοιχες αρχές στο εξωτερικό, λαμβάνουν μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια αποθεμάτων για τους ασθενείς για τους οποίους είναι απαραίτητα τα εν λόγω σκευάσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, άρχισαν από χθες οι έλεγχοι στα ιδιωτικά φαρμακεία, με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες να τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα ενέσιμα σκευάσματα, είναι αυστηρώς συνταγογραφούμενα.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: αντιδιαβητικά φάρμακα, ΓΕΣΥ, διαβήτης, ΟΑΥ, φάρμακα