ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ε. Παναγιωτοπούλου: Νεότερα για το AstraZeneca μέχρι την Παρασκευή

06 Απριλίου 2021, 14:31

images

Μέχρι την Παρασκευή η Κύπρος θα έχει νεότερα γύρω από το θέμα της διαχείρισης του εμβολίου της AstraZeneca, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο απόσυρσης του συγκεκριμένου εμβολίου.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ, σήμερα αρχίζει η συνεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται και το θέμα αναφορικά με τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο AstraZeneca, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ σημείωσε ότι το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα εκδοθεί δελτίο Τύπου, που θα καθοδηγεί τις χώρες, ανάμεσα τους και η Κύπρος, πώς να διαχειριστούν το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι η συνεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου πραγματοποιείται στον απόηχο των περιστατικών που καταγράφηκαν εξαιτίας του σπάνιου συνδρόμου, που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία και προσέβαλε κάποιους εκ των εμβολιασθέντων.

Κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΕΜΑ αν αποσυρθεί

Κληθείσα να αναφέρει τι θα κάνει η Κύπρος στην περίπτωση που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφασίσει να αποσύρει το συγκεκριμένο σκεύασμα, η κ. Παναγιωτοπούλου διαβεβαίωσε πως θα δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες για τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση πως η ΕΕ αποκλείεται να το αποσύρει, αφού οι αριθμοί των παρενεργειών ανά τον κόσμο είναι μηδαμινοί.

Στο μεταξύ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ευρώπη να κινηθεί αλλιώς και να σκεφτεί να βάλει κάποιες προφυλάξεις για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

«Δεν το αποκλείω η Ευρώπη να κινηθεί σε άλλες καταστάσεις, όμως, προς το παρόν δεν έγινε καμιά κίνηση. Να το αποσύρει αποκλείεται. Ενδεχομένως να σκεφτεί να βάλει κάποιες προφυλάξεις. Οι αριθμοί των παρενεργειών ανά τον κόσμο είναι τόσο μηδαμινοί που δεν πρόκειται να αποσυρθεί», είπε.

Σε παρατήρηση ότι στη Γερμανία η αβεβαιότητα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται και ότι εκδόθηκε σύσταση από τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) όπως εμβολιάζονται με το εμβόλιο AstraZeneca μόνο οι άνω των 60 ετών, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως «η Γερμανία παράγει τα Pfizer», για να προσθέσει ότι «τώρα θα μπει για αξιολόγηση και εμβόλιο της Baier, το οποίο επίσης είναι γερμανικό».

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα κίνητρα

Ερωτηθείσα αν αποδίδει τις εξελίξεις στη Γερμανία σε παιχνίδια λόγω οικονομικών συμφερόντων, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι «σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα κίνητρα», αφού όπως σημείωσε «η Γερμανία διαθέτει τεράστιες βιομηχανίες, που εργοδοτούν εκατομμύρια κόσμο».

Σε σχέση με τις αναφορές από πολίτες ότι δεν θα προχωρήσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca και σε ερώτηση αν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία τους μετά από μια τέτοια απόφαση, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», ωστόσο, παροτρύνει τους πολίτες να προχωρήσουν κανονικά, ώστε να αποκτήσουν την πλήρη αποτελεσματικότητα.

Πολύ μεγαλύτερη η ασφάλεια με τη χορήγηση και της 2ης δόσης

Όπως είπε, «η ασφάλεια είναι πολύ μεγαλύτερη με τη χορήγηση και της 2ης δόσης», για να προσθέσει πως εάν ένας πολίτης αποφασίσει να μην προχωρήσει με τη 2η δόση «είναι σαν να μην εμβολιάστηκε».

«Η δεύτερη δόση», είπε, «ενισχύει τη δημιουργία του ανοσοποιητικού και την ανοσία».

Σε ερώτηση αν μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί με άλλο σκεύασμα κατά τη 2η δόση, ανέφερε ότι το ενδεχόμενο αυτό μελετάται ακόμα και ότι από τις κλινικές δοκιμές δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα επί τούτου.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι μόλις υπάρξουν αποτελέσματα θα ανακοινωθούν.

Πώς προχωρεί η Κύπρος

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου «η Κύπρος επειδή συμμετέχει στις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα ακολουθήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες, που θα δοθούν από τον ΕΜΑ».

«Οποιεσδήποτε κατευθυντήριες οδηγίες δοθούν, εκείνες θα ακολουθήσουμε. Ο λόγος που η Κύπρος ακολουθεί τον ΕΜΑ είναι γιατί αισθάνεται πιο ασφαλής. Άλλο να έχουμε ένα Ευρωπαϊκό Οργανισμό πίσω μας, ο οποίος μας τροφοδοτεί με πληροφορίες, γνώσεις και δεδομένα και να υπάρχει μια κοινή κατεύθυνση, παρά να δράσουμε σπασμωδικά και μεμονωμένα. Για οτιδήποτε προκύψει θα μπορούμε μετά να απευθυνθούμε στον ΕΜΑ, ώστε να μας δώσει τα φώτα του και τις συμβουλές του», σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος μέχρι την Παρασκευή που θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου, αφού η Κύπρος θα προχωρεί περαιτέρω με τους εμβολιασμούς, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών είπε ότι «εάν υπήρχε οτιδήποτε έκτακτο, οτιδήποτε που θα θορυβούσε τον ΕΜΑ, τότε άμεσα θα εξέδιδε δελτίο Τύπου».

«Μέχρι την 31η Μαρτίου είχε εκδώσει δελτίο Τύπου, με το οποίο ο ΕΜΑ πρόβαλλε τα οφέλη του εμβολιασμού, που υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών. Εξακολούθησε αυτή η πληροφόρηση, χωρίς να αλλάξει κάτι, γιατί από τη στιγμή που θα άλλαζε κάτι αμέσως θα μας ενημέρωνε και θα μας καθοδηγούσε ανάλογα. Άρα η Κύπρος προχωρεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, που μας δίδει η αρμόδια Επιτροπή του ΕΜΑ, στην οποία είμαστε μέλη», ξεκαθάρισε.

Τίποτα δεν είναι αποδεδειγμένο

Κληθείσα να σχολιάσει τις επιστημονικές ενστάσεις που δημοσιεύονται σε σχέση με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ανέφερε ότι «στη Βρετανία υπήρχαν 7 θάνατοι στα 18 εκ. που έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι πιθανόν να σχετίζονταν με την θρόμβωση», ωστόσο, σημείωσε ότι «στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό θανάτων από θρόμβωση είναι πολύ μεγαλύτερο».

Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν αναφορές για παρενέργειες, για να σημειώσει πως οι αναφορές αυτές δεν αφορούν μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως είπε, «στην Κύπρο υπάρχουν αναφορές και για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ενώ κατά καιρούς γίνονται αναφορές ανά τον κόσμο για νευρολογικές παρενέργειες που σχετίζονται περισσότερο με το εμβόλιο της Pfizer και για θρομβωτικές που σχετίζονται με το AstraZeneca».

Ξεκαθάρισε όμως ότι «τίποτα δεν είναι αποδεδειγμένο», για να σημειώσει ότι «κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχτεί αυτή κατάσταση».

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι «τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν μειονεκτούν σε ωφέλεια έναντι των οποιωνδήποτε άλλων εμβολίων, που για τόσα χρόνια κυκλοφορούσαν στο κοινό», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχουν τέτοιες παρενέργειες που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να σταματήσει ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο σκεύασμα».

Δεν υπάρχει φάρμακο που μην έχει έστω και μία παρενέργεια

Άλλωστε, συμπλήρωσε, «δεν υπάρχει φάρμακο που μην έχει έστω και μια παρενέργεια και ακόμα και το πιο αθώο σκεύασμα μπορεί να προκαλέσει κάτι».

«Ορισμένα φάρμακα βλάπτουν ορισμένους ανθρώπους και τους προκαλούν παρενέργειες ενώ άλλους τους ωφελούν. Έχεις μια ζυγαριά και βάζεις από τη μια τα οφέλη και από την άλλη τους κινδύνους. Για όλα τα φάρμακα η Κύπρος αυτό κάνει. Η επαγρύπνηση υπάρχει στην Κύπρο όπως απαιτείται και από την ίδια τη νομοθεσία και εμείς τη διατηρούμε. Ο κόσμος πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Προς το παρόν τα πλεονεκτήματα και η ωφέλεια του εμβολιασμού υπερτερεί σημαντικά των κινδύνων των παρενεργειών και προτρέπει τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα