Δύσκολα προσελκύονται Κύπριοι εθελοντές για μελέτες σε θέματα υγείας
10 Οκτωβρίου 2022, 16:16
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βιοτράπεζα στην προσπάθεια της να προσελκύσει εθελοντές και να προωθήσει μελέτες σε θέματα υγείας ήταν το κεντρικό θέμα της ημερίδας με τίτλο «Βιοτράπεζα και Βιοηθικές Προεκτάσεις».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022, την οποία συνδιοργάνωσαν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και το Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, biobank.cy, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, όπου και φιλοξενήθηκαν ειδικοί σε θέματα βιοϊατρικής έρευνας, βιοπληροφορικής, βιοηθικής και νομικής.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επαγγελματιών που εργάζονται στους χώρους της ιατρικής και της νομικής και συγκεκριμένα σε όλους όσοι απασχολούνται στους κλάδους της βιοϊατρικής έρευνας, της βιοπληροφορικής και της βιοηθικής.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η Bιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως και άλλες βιοτράπεζες στην Ευρώπη, αποτελείται από συλλογές ιατρικών αρχείων και βιολογικού υλικού, όπως DNA, που φυλάσσονται με συστηματικό και ασφαλή τρόπο, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Στόχος της, είναι η υποστήριξη ιατρικής έρευνας ακριβείας και η μελέτη του DNA των Κυπρίων. Η Βιοτράπεζα αυτή, είναι η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη ιατρική ερευνητική υποδομή που προάγει ερευνητικές μελέτες στη χώρα μας.
Ακόμη, είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Κέντρου Αριστείας biobank.cy, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με συνολικό προϋπολογισμό €38 εκατ.
Όπως επισημαίνεται, η επιτυχία του έργου εξαρτάται από την εθελοντική συμμετοχή των Κυπρίων πολιτών, από όλες τις κοινότητες, και θα βοηθήσει να εντοπιστούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο DNA των Κυπρίων που ίσως ευθύνονται για γενετικές ή άλλες ασθένειες, καθώς απώτερος στόχος είναι η γνώση που θα αποκτηθεί, να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πρόληψης και πρόγνωσης ασθενειών καθώς και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον κυπριακό πληθυσμό.
Επίσης, ο κάθε Κύπριος που συμμετέχει, εκτός από το ότι ενισχύει τους στόχους του έργου, ωφελείται άμεσα από μετρήσεις που γίνονται για εντοπισμό παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (λιπομέτρηση, οστική πυκνότητα κ.ά.), και περιλαμβάνει αιματολογικές και βιοχημικές αναλύσεις αίματος και λιπιδαιμικό προφίλ, αναλύσεις ούρων για νεφρική λειτουργία και ανάλυση του DNA για ανίχνευση προδιάθεσης για δυσανεξία στη λακτόζη.
Περισσότερα για το έργο της Βιοτράπεζας και για την δράση «Οικογενειακές Τριάδες» μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα biobank.cy εδώ.
Tags: DNA, δημόσια υγεία, εθελοντισμός, Έρευνα