ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δραστικές χαλαρώσεις σε δύο φάσεις

07 Απριλίου 2022, 07:36

images

Δραστικές αλλαγές στον τρόπο επιτήρησης της πανδημίας εισηγούνται οι επιδημιολόγοι καθώς εκτιμούν ότι η Κύπρος εισέρχεται πλέον σε ενδημική κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλη μάζα πολιτών είτε έχει νοσήσει, είτε έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με το βάρος των ελέγχων να πέφτει στις ευάλωτες ομάδες.

Η πρώτη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων θα ανακοινωθεί σήμερα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και η δεύτερη μέσα στην Αγία Εβδομάδα, καθώς σε 15 ημέρες έχει καθορισθεί νέα συνάντηση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η παραλλαγή Όμικρον 2 η οποία επικράτησε στην κοινότητα ολοκληρώνει τον κύκλο της, γι’ αυτό εάν δεν εμφανιστεί άλλη πιο επικίνδυνη μετάλλαξη, τότε θα συνεχίσει να μειώνεται το ποσοστό θετικότητας, διότι η Κύπρος εισέρχεται σε ενδημική φάση γι’ αυτό οι έλεγχοι θα γίνονται στοχευμένα».

Δηλαδή, εξήγησε, θα ελέγχονται μόνο οι συμπτωματικοί του Covid, ενώ ταυτόχρονα θα τερματιστεί και η καθημερινή ανακοίνωση του αριθμού των κρουσμάτων, ώστε να γίνεται ενδεχομένως, μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Οι νέες χαλαρώσεις 

Όπως είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, αναμένεται να αποφασίσει την εισήγηση για κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, τη μείωση των rapid test που διενεργούνται καθημερινά καθώς και την κατάργηση του safepass σε συγκεκριμένους χώρους, όπως τράπεζες και τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου κρατικού τομέα που εξυπηρετούν κοινό, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα. Για τις εκκλησίες δεν λήφθηκε καμία απόφαση για περαιτέρω χαλαρώσεις, λόγω του συνωστισμού που αναμένεται κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις που θα καταθέσει ο κ. Χατζηπαντέλας στο Υπουργικό είναι και η αυτόματη αποδέσμευση κρουσμάτων την 7η ημέρα χωρίς rapid test, η μείωση του περιορισμού επαφών από 7 σε 5 ημέρες και η διενέργεια test to stay για πέντε ημέρες αντί επτά.

Η τηλεργασία θα αφεθεί στην κρίση του κάθε εργοδότη αν προκύπτει η ανάγκη εφαρμογής του θεσμού.

Η αύξηση του αριθμού παρευρισκομένων σε κλειστούς χώρους όπως σινεμά, θέατρα και άλλους συναφείς χώρους, αναμένεται να τεθεί επίσης, ενώπιον της συνεδρίασης του Υπουργικού.

Τα μέτρα που δεν θα αγγίξουν 

Τα μόνο μέτρα που δεν θα αγγίξουν σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με την κ. Κολιού, είναι τα μη φαρμακευτικά όπως η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, η τήρηση των αποστάσεων και ο καλός εξαερισμός των χώρων.

Η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «οι χαλαρώσεις θα πρέπει να εφαρμοσθούν βαθμιαία με ταυτόχρονη αξιολόγηση των δεικτών στα νοσοκομεία».

Η Δρ Πανά διευκρίνισε ότι στη σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας συζητήθηκε και το θέμα των εισαγωγών στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς «έχει διαπιστωθεί ότι εισέρχονται ασθενείς με άλλες παθήσεις που έχουν νοσήσει ταυτόχρονα με Covid – 19, συνεπώς ο ακριβής λόγος εισαγωγής τους δεν είναι ο Covid.

«Γι’ αυτό για να καταλαβαίνουμε ουσιαστικά ποιος είναι ο πραγματικός δείκτης όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση θα πρέπει να βλέπουμε και τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης, ότι ο Υπουργός Υγείας θα εισηγηθεί στις ιδιωτικές κλινικές να μην αποστέλλουν στα δημόσια νοσηλευτήρια τους ασθενείς που έχουν εισαχθεί με άλλες ασθένειες.

Σχετικά με τη νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στη Βρετανία η οποία όπως είπε προκύπτει από το συνδυασμό των δύο προηγούμενων (Όμικρον και παραλλαγής ΒΑ2), σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της, αν και είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμη αν έχει τάση επικράτησης σε σχέση με την προηγούμενη.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα