ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Τσιούτης: Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μέτρα για πολύ καιρό ακόμη κι όταν υπάρξει εμβόλιο

04 Νοεμβρίου 2020, 12:37

images

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με περιοριστικά μέτρα για πολύ καιρό, είπε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, επισημαίνοντας πως κι αν ακόμη είναι διαθέσιμο το εμβόλιο δεν θα υπάρξει άρση των περιορισμών μέχρι να υπάρχουν ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του.

Με αφορμή την αποψινή ανακοίνωση επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Δρ Τσιούτης σημειώνει ότι είναι προφανής η ανάγκη για εφαρμογή επιπλέον μέτρων τόσο στις πιο πληγείσες περιοχές, όσο και στην υπόλοιπη χώρα που θα αναχαιτίσουν την μετάδοση του ιού, λόγω της επιδείνωσης που υπάρχει στους επιδημιολογικούς δείκτες και του πολύ υψηλού φορτίου ενεργών περιστατικών στην Κύπρο, το οποίο έχει οδηγήσει και σε διασπορά στην κοινότητα και σε δυσχέρεια της αποτελεσματικής διαδικασίας ιχνηλάτισης και έγκαιρου εργαστηριακού ελέγχου και φαίνεται ότι αρχίζει να επιδεινώνει και τους νοσοκομειακούς δείκτες.

Παράλληλα, συνέχισε, υπάρχει ανάγκη προστασίας αυτών που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, όπως είναι οι ηλικιωμένοι. Επίσης για τα άτομα με χρόνια νοσήματα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και διάφορες πρακτικές στους εργασιακούς χώρους ώστε να προστατευτούν.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι, είναι την ανάγκη για δική μας προσαρμογή στην καθημερινότητα που πάνω από όλα περιλαμβάνει την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, την μείωση όσο το δυνατόν των επαφών, την προστασία της υγείας του εαυτού μας και του περίγυρου μας και την καλή συνεργασία μεταξύ όλων για την διατήρηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των συμπολιτών μας, της Πολιτείας και τους ειδικούς γιατί ο τελικός στόχος μας είναι κοινός».

Ερωτηθείς σε ποιο πλαίσιο θα κινούνται τα μέτρα που θα ανακοινωθούν απόψε, ο Δρ Τσιούτης ανέφερε ότι «μπορεί να έχουμε ενίσχυση των υπαρχόντων μέτρων και επέκταση κάποιων μέτρων στις υπόλοιπες επαρχίες αφού στόχος των μέτρων είναι η πρόληψη της διασποράς του ιού σε κάθε περιοχή αλλά και της πρόληψης της διασποράς από τις περιοχές που έχουν πιο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο αυτή την στιγμή».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι με την εφαρμογή των μέτρων που θα ανακοινωθούν, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους επιδημιολογικούς δείκτες να βελτιώνονται. «Με δεδομένο ότι η Κύπρος τα έχει καταφέρει ήδη αρκετές φορές να ελέγξει τις εξάρσεις οι οποίες ήταν μικρότερης σοβαρότητας ευελπιστούμε ότι τα όποια μέτρα θα είναι προσωρινά, θα έχουν διάρκεια κάποιων εβδομάδων. Απλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και μέτρα που μειώνουν τον μέγιστο αριθμό συναθροίσεων θα παραμείνουν για πολλούς μήνες ακόμη. Το ουσιαστικότερο μέτρο είναι ο εμβολιασμός», πρόσθεσε.

Οπότε, σημείωσε, μέχρι να έχουμε διαθέσιμα εμβόλια να εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού, τέτοια μέτρα πρέπει να καταλάβουμε ότι θα παραμείνουν.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν μέτρα ακόμη κι όταν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ο Δρ Τσιούτης είπε ότι «πρέπει να δούμε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μέχρι να καλυφθεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού με εμβόλιο είναι λογικό ότι κάποια μέτρα θα είναι σε ισχύ. Σίγουρα θα είναι πιο χαλαρά εκείνη την περίοδο αλλά πλήρης άρση μέτρων δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό».

Ο λόγος που συζητάμε για περισσότερα μέτρα τώρα, εξήγησε, είναι γιατί είναι τεράστιος ο αριθμός των ενεργών περιστατικών και των περιστατικών που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και μπορεί να είναι θετικοί στον ιό.

«Άρα πέραν της εφαρμογής των μέτρων που ανακοινώθηκαν, χρειάζεται πλέον κάτι πιο δραστικό για την αναχαίτιση της μετάδοσης πριν δούμε επιβάρυνση του συστήματος υγείας», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα