Δρ Παρπέρης: Η σχέση αυτοκτονίας και Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ)
02 Μαΐου 2022, 13:09
Η πρώτη συστηματική έρευνα που συσχετίζει τους ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) και την αυτοκτονία πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οποία αναδείχθηκε ότι υπάρχει ένας συνδυασμός γενετικών παραγόντων.
Στη διεξαγωγή της έρευνας αυτής συνέβαλαν ο Δρ Κωνσταντίνος-Μαρίνος Παρπέρη, Λέκτορας Ρευματολογίας, η Δρ Αυγουστίνα Κυριάκου, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής, ο Δρ Ανδρέας Χατζηττοφή, Λέκτορας Ψυχιατρικής, και ο Κωνσταντίνος Βοσκαρίδη, Επίκουρος Καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η έρευνα είχε τίτλο “Suicidal behavior in patients with systematic lupus erythematosus: Systematic literature review and genetic linkage disequilibrium analysis” και δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό “Seminars in Arthritis and Rheumatism”.
Στόχος της έρευνας ήταν να ερευνηθεί η συσχέτιση μεταξύ ΣΕΛ και αυτοκτονίας, να εξετάσει προδιαθεσικούς παράγοντες και να αναγνωρίσει τυχών κοινά γονίδια ή συγκληρονομούμενους μονονουκλεοτιδικους πολυμορφισμούς (SNPs) που μπορεί να εμπλέκονται στην αυτοκτονική συμπεριφορά και τον ΣΕΛ.
Το πόρισμα της έρευνας
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά τη διεξαγωγή της μελέτης βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων που προδιαθέτουν για Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) και κατάθλιψη, την πιο κοινή ψυχιατρική διαταραχή που σχετίζεται με αυτοκτονική συμπεριφορά.
Όπως παρουσιάζουν προηγούμενες μελέτες, οι ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένου αυτοκτονικού ιδεασμού, απόπειρας αυτοκτονίας καθώς και θανάτου από αυτοκτονία.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, τα δημοσιευμένα δεδομένα τα οποία να περιγράφουν την συσχέτιση του ΣΕΛ με αυτοκτονική συμπεριφορά είναι περιορισμένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε 27,106 ασθενείς με ΣΕΛ που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη, 802 παρουσίαζαν αυτοκτονική συμπεριφορά (2.9%), και από αυτούς, το 87.9% ήταν γυναίκες.
Προστίθεται ότι από τους ασθενείς με αυτοκτονική συμπεριφορά, απόπειρα αυτοκτονίας παρουσίασαν οι 573 (71.4%) και κατέληξαν 18 (3%).
«Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή ήταν η πιο συχνή συνυπάρχουσα ψυχιατρική διαταραχή, σχετιζόμενη με αυτοκτονική συμπεριφορά, ακολουθώντας η ψύχωση και η κοινωνική φοβία, καθώς επίσης νευροψυχιατρικές επιπλοκές του ΣΕΛ, ορογονίτιδα, δερματικές εκδηλώσεις και νεφρική συμμετοχή συσχετίστηκαν με αυτοκτονική συμπεριφορά», επισημαίνεται.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η επίγνωση αυτών των δεδομένων μπορεί να κατευθύνει τους ιατρούς στην έγκαιρη αναγνώριση της αυτοκτονικής συμπεριφοράς στους ασθενείς αυτούς με σκοπό την πρόληψη των αποπειρών αυτοκτονίας.
Διαβάστε αυτούσια την έρευνα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0049017222000488?via%3Dihub
Tags: αυτοκτονία