Δρ. Μιχαήλ: Τα συναισθήματα είναι δείκτες στη ζωή μας
02 Ιουνίου 2023, 15:13
Τα συναισθήματα είναι δείκτες στη ζωή του ανθρώπου, ανέφερε η εγγεγραμμένη συμβουλευτική ψυχολόγος, Δρ Χριστίνα Μιχαήλ, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της κατανόησης τους.
Σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, η Δρ Μιχαήλ σημείωσε ότι είναι σημαντικό «να δώσουμε χώρο στα συναισθήματα μας, να τους δώσουμε γλώσσα και μετά να επιλέξουμε πώς θεωρούμε ότι πρέπει να τα διαχειριστούμε».
«Όταν βιώνουμε ένα συναίσθημα, το βιώνουμε μη γλωσσικά», εξηγεί, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναρωτηθούμε, να κάνουμε ενδοσκόπηση τι γίνεται αυτή τη στιγμή».
Σημείωσε ότι το σώμα του ανθρώπου είναι ένας φοβερός δείκτης για να μας εξηγήσει ποιο συναίσθημα βιώνουμε.
Σύμφωνα με την Δρ Μιχαήλ, «όλα τα συναισθήματα μας κατευθύνουν σε μία ανάγκη».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του λειτουργικού θυμού, ο οποίος δηλώνει ότι έχουμε ανάγκη να βάλουμε όρια σε κάποιον.
Από την άλλη, ανέφερε ότι υπάρχει και ο μη λειτουργικός θυμός ο οποίος συνήθως συνδέεται με το παρελθόν. «Για παράδειγμα, αν φανταστούμε ένα παγόβουνο, είναι αυτό που φαίνεται στην επιφάνεια αλλά από κάτω κρύβεται ένα άλλο συναίσθημα. Μπορεί να υποβόσκει λύπη, το άγχος», είπε.
Πρόσθεσε ότι «ο μη λειτουργικός θυμός είναι αυτός που συνήθως δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις, στη δουλειά. Είναι ένας φαύλος κύκλος και είναι η ιστορία που λέμε στον εαυτό μας ώστε να δικαιολογούμε αυτόν τον θυμό».
Επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό να βάζουμε λέξεις στα συναισθήματα μας γιατί αυτό ξεκινά τη διαδικασία ρύθμισης του συναισθήματος. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σοφία, το μήνυμα των συναισθημάτων. Τα συναισθήματα μας καθοδηγούν στη ζωή».
Στην ψυχολογία πρέπει να περάσουμε κάποιο χρόνο με το άτομο να δούμε τι ακριβώς αισθάνεται, πώς το αισθάνεται, πόσο συχνά το αισθάνεται.
Η σύνδεση περιβάλλοντος και συναισθήματος
Η Δρ Μιχαήλ, αναφέρει ότι όλοι οι άνθρωποι, αν δεν είναι σε φάσμα αυτισμού ή κάποιας διαταραχής, έχουν τη γνώση για συναισθήματα και πώς να τα ανατρέψουν.
«Όμως καθώς μεγαλώνουμε και ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, θέλουμε να τα θάβουμε τα συναισθήματα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα, αποπροσανατολισμό», είπε.
Επιπλέον, «όταν δεν ξέρω τι αισθάνομαι, καταρχάς δεν ξέρω πώς να κινηθώ στο περιβάλλον μου και δεν ξέρω πώς να το επικοινωνήσω. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα και για τις σχέσεις και για την παραγωγικότητα και υπάρχει μία σύγχυση για το ποιος είμαι εν τέλει».
Επίσης, το περιβάλλον και οι πνευματικές εμπειρίες παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στο πώς ανταποκρινόμαστε στα συναισθήματα μας.
Σύμφωνα με τη Δρ Μιχαήλ, «στη ψυχοθεραπεία γίνεται μία βιοψία, δηλαδή όταν έρθει το άτομο, το πρώτο βήμα είναι περάσει το σκαλί του ψυχολόγου, κάνουμε μαζί μία κουβέντα για τα συναισθήματα του, τι θέλει να δουλέψει, τι κατανοεί σαν πρόβλημα».
«Από εκεί και πέραν η δουλειά ενός emotion therapist είναι να εμβαθύνει στον πυρήνα του προβλήματος», συμπληρώνει.
«Λένε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε ένα συναίσθημα εάν δεν μπούμε πρώτα σε αυτό. Πρέπει να τα ακούσουμε, να τα κατανοήσουμε, να τα εμβαθύνουμε και να φτάσουμε στον πυρήνα του προβλήματος για να μπορέσουμε να τα μεταλλάξουμε», κατέληξε.
Οι αναφορές της Δρ Μιχαήλ, έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συναισθήματος.
Της Ουρανίας Στυλιανού